Akıllı Telefon Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Teknoloji köşemize hoşgeldiniz. Bugün akıllı telefon satın alırken nelere dikkat etmeli? akıllı telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler, telefon alırken nelere dikkat etmeliyiz, cep telefonu alırken hangi özelliklere dikkat etmeliyiz?  sorularının cevaplarını birlikte arayacağız.

  1. İşlemci

İşlemci bir telefon beyni aslında. Ram ile birlikte koordineli çalışmasıyla size hızlı ve rahat kullanım sağlamak açısından sürekli çalışır. Telefon kullanımıyorken bekleme durumundayken bile arka planda çalışan uygulamalara sürekli yanıtlar vererek, gerçekten bir beyin görevi yaptığını ortaya koyar.  Android telefonların işlemcilerini örnek verecek olursak genelde android işletim sistemine sahip cep telefonlarında Qualcomm’un Snapdragon işlemcileri yer alıyor. Snapdragon’nun 800 serisi işlemcileri genelde üst düzey telefonlarda, 600 serisi işlemcileri orta segment dediğimiz telefonlarda , 400 serisi işlemcileri ise giriş seviye cihazlarda yer alan işlemci türleridir. Siz de üst düzey bir telefon tercih edeceksiniz telefonunuzun Snapdragon 800 serisi işlemcisi olduğundan emin olun.

2. Ram

Belirttiğim gibi RAM, işlemciyle koordineli çalışan bir donanımdır. Dolayısıyla Snapdragon 800 serisi bir işlemciyle çalışan android işletim sistemli bir akıllı telefonun Ram’inin de yüksek olması lazım ki cep telefonumuzdan performans alabilelim. Artık 1-2 hatta 3 GB Ram bile kullanılmayak gibi gözüküyor. Çünkü orta segment cep telefonlarına bile 4 GB Ram’ler takılmaya başlandı. Orta segment cihazlarda hal böyleyken, snapdragon 800 serisi işlemcisi olan üst segment bir telefon tercih edeceksek Ram’inin 4 gb’dan yüksek olmasına dikkat edersek gerçekten performans anlamında çok doyurucu bir performans sergiler hem de uzun süre sonra bile yeni gelen oyunlarda da bizi yarı yolda bırakmamış olur.

3. Ekran / Çözünürlük

Cep telefonlarında dikkat edilmesi gereken bir çok husus var aslında ama bunlardan bir diğer önemli olan husus ekran / çözünürlük. Cep telefonu kullandığınız süre boyunca ekrana bakacaksınız sonuçta, renkleri nasıl sağladığı, optimum çözünürlük gibi faktörler bu hususta çok önemli. Geniş ekranda görüntü almakta önelim bir nokta tabii ki ama , geniş ekran kullanacağız diye telefon kullanımı zorlaşmamalı. O anlamda bu noktada 5.5 inç boyutundaki ekranlar, hem geniş görüntü hem kolay kullanım açısından en makul olanı olarak gözüküyor. Çözünürlük olarak Full HD uygun ve panel olarak da Super AMOLED olanları tercih etmekte fayda var. Zira bu panel, 16 milyona kadar canlı renkler ve keskin detaylar sunuyor. Elbette Corning Gorilla Glass ekran koruma teknolojisini de unutmamak lazım.

    4- Telefon Hafızası / Depolama Alanı

Anlatmış olduğumuz ilk 3 madde kadar önemli bir madde de telefon hafızası. Özellikle sosyal medyanın, uygulamaların , oyunları çok kullanıldığını, iyi olan kamera çözünürlükleriyle çektiğimiz resim ve video hatıralarımızı saklayacağımız depolama alanımızın geniş olması bir hayli önemli gözüküyor. Her ne kadar cep telefonlarındaki kendine ait hafızanın büyük bir kısmını, telefonun işletim sistemi kullanıyor olsada bize de makul derecede bir alan kalıyor. Telefon hafızasının yetmediği durumlarda ; android cihazları, iphone cihazlardan ayıran bir özellik sd kart ya da hafıza kartı olarak nitelendirilen  kart ile destekleme yapılabiliyor.

Ben yine sd kart ya da hafıza kartı olarak nitelendirilen parça ile telefon hafızasının arttırılarak kullanılması taraftarı değilim. Zamanında çok hafıza kartı mağdurluğu yaşadığım için mi bilemiyorum ama sonuçta bir cep telefonu alıyorum, powerbank’e ihtiyaç duymadan uzun süre gün içerisinde bana hizmet sunmasını beklediğim gibi, sd kart’a da ihtiyaç duymadan uzun yıllar hizmet vermesini beklerim açıkcası. İlla ki bir yerde dolacak ama , tamamen dolmaya yakın yine sd kart yerine bir bilgisayar yardımıyla harici bir diske yedeklenmesi taraftarıyım. Gözlemlediğim kadarıyla artık cep telefonu hafızalarını taban olarak 64 gb’dan başlatmaya çalışıyor üreticiler. Taban 64 gb olduğu zaman da yine seçenekli bir şekilde 128 gb, 256 gb şeklinde devam eden aynı cihazın daha üst hafızalı olanlarına da biraz fark vererek sahip olabiliyoruz. Dolayısıyla bence cep telefonu alırken kendimize uzun süre yeteceğini düşündüğüm dahili hafızaya sahip olan modeli seçmekte fayda var diye düşünüyorum.

5-Pil

Geldik herkesin iyi başladığı, cep telefonunu aldıktan sonra geçen bir süreden sonra başlayan pil konusuna. Bu konuda pilin nasıl tam randımanlı kullanılması gerektiği, kalibrasyonunun nasıl yapılması gerektiğine dair yazılar paylaşmıştık. Ancak cep telefonları artık elimizden gün boyu düşmeyen teknolojik ürünler olduğu için bu konuların dışında cep telefonumuzu alırken batarya gücü olarak da belirtilen Mah değerinin yüksek olmasına önem vermelisiniz. Bu konuda uzmanlar; akıllı telefonlarda pil gücünün en az 3000 Mah olarak tercih edilmesini öneriyor. Ama bende hala eski bir cihaz olan Samsung Galaxy Note 4 olmasına rağmen 3220 Mah batarya kesinlikle yeterli gelmiyor. Yeterli gelmemesinde cihazın eski olmasından kaynaklı hızlı pil tüketimi, bataryanın eskimesi, yeni aldığım bataryanın belki de orjinaliyle aynı performansta olmaması, benim gün içerisinde telefonla uzun vakitler harcamam gibi etmenler olabilir ama mümkünse benim tavsiyem alacağınız telefonun bataryasının minimum 4000 Mah olması , fazlasıyla ilgili tercih sizlerin, ben tabanı için öneride bulunmakta istedim.

6-Kamera

Çok resim ve video çekmeyen biri olarak benim için yüksek değerlerde olmasına gerek olmayan , orta seviye bir çözünürlüğü yeterli olduğu fakat artık neredeyse herkesin önem verdiği bir donanım kamera. Sadece anılarımızı ölümsüzleştirme adına çekilen fotoğraf ve videolar için değil, aynı zamanda sosyal medyalar üzerinden bireysel olarak yapılan e-ticaret işlerinde satılacak ürünün net ve detaylı bir şekilde görüntüsünü elde etmek adına herkes kamera çözünürlüğüne önem veriyor.  Ayrıca son zamanlarda bazı telefonlar dikkat ettiğim bir konu var. Biliyorsunuz selfie (özçekim ) çılgınlığı dolayısıyla artık telefon üreticileri bazı telefonların modellerinde, ön kamera çözünürlüklerini arka kameradan daha yüksek tutabiliyor. Bu noktada karar kullanıcıya kalıyor. Daha çok arka kamera ile çekim sağlıyorsak arka kameranın çözünürlüğünün yüksek olmasına, daha çok ön kamera ile çekim sağlıyorsak ön kameranın çözünürlüğünün yüksek olmasına önem verebilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!