Aloe Vera Nedir, Faydaları Nelerdir?

Aloe vera, yapraklarında su depolayan kalın ve kısa saplı bir bitkidir. Ilıman yağışlı en sıcak iklimlerde dünyanın her yerinde bulunabilir. Aloe vera bitkileri çok sert ve bakımı kolaydır. Birkaç haftada bir sulanırlarsa çöl koşullarında hayatta kalabilirler.

Aloe Vera Nedir, Faydaları Nelerdir?
Aloe Vera Nedir, Faydaları Nelerdir?

Aloe vera bitkisinin derisi sümüksü ve açık yeşildir, ancak iç kısmı kaktüs etine benzeyen kalın bir dış katmana sahiptir. İçerisinde bulunan jel %96 su ile daha az miktarda şeker, mineral, vitamin (B1, B2), amino asit (lösin), enzim (kollajenaz) ve polisakkarit (mannan) içerir. Ayrıca aloe’nin anti-inflamatuar, analjezik ve antibakteriyel özelliklerinden sorumlu olan çok miktarda antrakinon içerir.

Aloe Vera Yaygın Kullanım Alanları Nelerdir?

Aloe vera en yaygın olarak topikal olarak kullanılır, ancak jel ayrıca bir gıda katkı maddesi olarak tüketilebilir veya bir diyet takviyesi olarak alınabilir. Küçük yanıkları ve sıyrıkları tedavi etmek için etkilenen bölgeye aloe vera jeli uygulanır.

Enflamasyonu hidrokortizon kreminden daha etkili bir şekilde azalttığı kanıtlanmıştır! Aloe vera ayrıca fazla ölü derinin giderilmesine ve yeni hücre büyümesinin uyarılmasına yardımcı olmak için kullanılır.

Aloe vera ayrıca bir dizi başka amaç için de kullanılabilir. Düşük demirli topraklarda bitki büyümesini önlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir ve bakteri üremesini bastırır. Yaşlanmanın etkilerini ve serbest radikallerin dejeneratif etkilerini yavaşlatan antioksidanlar içerir ve kanser riskinin azalmasıyla ilişkilidir. Bir kişinin diyetine aloe vera eklenerek tiroid fonksiyonu iyileştirilebilir.

Aloe vera idrar söktürücü ve terletici olarak bilinir. Araştırmalar, aloe’nin yara iyileşmesini destekleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca bazı k

işilerin görme yetisini geliştirmek için aloe Vera kullandığı düşünülmektedir.

Aloe vera jeli yüzyıllardır birçok kültürde kullanılmıştır. Ancak, birkaç Batılı bunu duydu. 1800’lerin sonlarında Batı’ya ilk tanıtıldığında “kaktüs ilacı” olarak biliniyordu ve yanık ve yaraları tedavi etmek için kullanılıyordu. Birçok insan, aloe bitkisinin yüksek dozlarda toksik olabileceğinin ve tehlikeli alkaloidler içerdiğinin farkında değil gibi görünüyor, ancak bitkinin kendisi yutulduğunda güvenlidir.

1930’larda, Coca-Cola Company’deki bilim adamları, Güney Batı Amerika’da gelişen bir aloe mahsulü geliştirdiler. Bitki, doğal durumuna benzeyecek şekilde yetiştirildi. Deneyimli çiftçiler, sağlıklı büyümeyi, kırmızı ve mor çiçeklerin bol ve tutarlı renklerini, büyük meyve üretimini ve sıcak sıcaklıklara karşı yüksek toleransı destekleyen prosedürler geliştirdiler. 1939’a kadar, bir gıda katkı maddesi ve “modern ilaçlarda” bir bileşen olarak kullanımını teşvik etmek için esnek bir pazarlama stratejisine sahip çok güvenilir bir aloe vera bitkisi geliştirdiler.

Aloe Vera, kökleri bağlı olan tüm bitkiler kesilerek hasat edilir. Bitkiler, uzun bir kuruma süresi gerçekleşmeden önce kurumaya bırakılır. Bitki ne kadar kuruysa, o kadar fazla jeli olacaktır. Kurutulmuş bitkiler, çok çeşitli ürünlerde kullanılabilen kalın, kırmızı bir yapışkan madde halinde öğütülür.

Aloe vera içeceği (konserve veya şişe), jele potasyum sorbat, sitrik asit, askorbik asit ve renk eklenerek yapılır. Kabızlık ve ishali tedavi etmek için kullanılır ve daha büyük miktarlarda tüketildiğinde müshil görevi görebilir. Genellikle bir müshil olarak kullanılır, ancak birçok durumu tedavi etmek için alınabilir.

Aloe Vera Suyu Faydaları

Aloe Vera suyu, kurutulmuş bitkilerden jeli çıkaran ve ardından basınçlı bir kaba koyan makinelerden yapılır. Bu işlem tamamlandıktan sonra meyve suyu pastörize edilir ve paketlenir. Aloe Vera suyu bir gıda katkı maddesi veya takviyesi olarak alınabilir veya çay, kahve veya su gibi diğer içeceklere alternatif olarak içilebilir. Aloe vera suyunun yüksek oranlarda kullanıldığında güneş yanıklarını etkili bir şekilde önlediği gösterilmiştir.

Aloe Vera ayrıca kozmetik ve güzellik ürünlerinde bir bileşen olarak diğer bileşenlerle karıştırılmış halde bulunur. Yemek pişirmek için de kullanılabilir. Aloe vera jeli tüketmenin birçok sağlık yararına sahip olduğu kanıtlanmıştır. En büyük olumlu etkilerinden biri de cilt yanıklarını ve yaraları iyileştirmeye yardımcı olmasıdır. Aloe, yüksek miktarda mineral ve vitamin, özellikle B vitaminleri içerir. Ayrıca yeni hücreler oluşturan büyük miktarda amino asit içerir.

Bitki, eski zamanlardan beri sindirim enfeksiyonlarını, mide ülserlerini ve mide ekşimesi veya varisli damarlar gibi dolaşım bozukluklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. [10] Günümüzde aloe Vera, yaşlı hastalarda zayıf dolaşımın neden olduğu diyabetik yaraları ve bacak ülserlerini tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca çiftlik hayvanlarında mide ülserlerinin iyileşme sürecini hızlandırdığı da gösterilmiştir.

Aloe vera, reçetesiz satılan ilaçlara alternatif olarak kullanılabilir. Birçok insan onu karpal tünel sendromu, artrit ve ağrılı kaslar için anti-inflamatuar, anti-histamin ve hafif analjezik olarak kullanır. Menopoz sırasında aşırı adet kanaması semptomlarını azalttığı da gösterilmiştir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!