Bebeklerin Bıngıldakları Ne Zaman Kapanır?

Ebeveyn olmak şüphesiz dünyada ki en iyi hislerden biridir. Sizin korumanıza ve kollamanıza muhtaç bir bebek, hormonların da yardımıyla insanda ki annelik ve babalık iç güdüsünü tetikler. Yeni doğan bir bebekte, henüz kafasının üst kısımlarında yer alan kemikler tam olarak oturmamış olduğundan yumuşak bir kısım bulunmaktadır. Bu yumuşak kısım bıngıldak olarak adlandırılır. Bebeklerde kafanın üst kısmı henüz kemikler ile korunamadığından, bıngıldağa ekstra özenli davranılması gerekmektedir. Hal böyle olunca ebeveynler, sıklıkla bebeklerin bıngıldakları ne zaman kapanır sorusunu sormaktadırlar.

Bebeklerin Bıngıldakları Ne Zaman Kapanır?
Bebeklerin Bıngıldakları Ne Zaman Kapanır?

Bıngıldak Nedir, Ne zaman Sertleşir: Bu makalemizde sizler için internette en çok araştırılan konulardan olan bebeklerin bıngıldakları ne zaman kapanır, bebeklerin bıngıldağı ne zaman kapanır, bebeklerin bıngıldağı ne zaman kapanmalı ve bebeklerin bıngıldakları ne zaman sertleşir gibi konuları detaylı bir şekilde ele aldık… 

Bıngıldak Nedir? Nezaman Kapanır?

Bebeklerin bıngıldağı ne zaman kapanır sorusunun cevabını öğrenmeden önce bıngıldak nedir ve neden özenle korunması gerekir sorusunun cevaplarını ebeveynler mutlaka öğrenmelidir. Bebekler, yeni doğduklarında kafatasının üst kısmında bulunan kemikler ayrık, yamuk ve yumuşak şekildedir. Anne karnında kafatası kemiklerinin tam olarak gelişmemesinin en önemli sebebi, bebeklerin annenin rahminden kolay olarak çıkması içindir. Kafatası yerine beyni koruması için bebeklerin kafatasında bıngıldak denen organ bulunmaktadır. Bıngıldak, oldukça yumuşak bir organdır ve bebeklerin beynine oldukça yakındır. Bu nedenle bıngıldağa verilecek herhangi bir zarar, bebeklerin beynini de etkileyebilmektedir. Bebeklerin bıngıldakları sertleşmeden önce ki süreçlerde kafanın ve bıngıldağın özenle korunması gerekmektedir. 

Bebeklerin Bıngıldağı Ne Zaman Kapanır? 

Bebekten bebeğe bıngıldağın kapanma süresi değişkenlik göstermektedir. Ancak uzmanlar, ense kısmına yakın olan bıngıldağın bebek henüz 2 ila 3 aylıkken kapanması gerektiğini söylemektedir. Bebeğin kafasının en üstünde bulunan bıngıldağın kapanma süresinin ise bir hayli uzun olduğunu söylemek mümkündür. Kafanın en üstünde yer alan bıngıldak bebek 8 ila 18 aylık iken kapanması oldukça normaldir. Eğer bebeğinizin bıngıldağı kapanmadıysa veya bıngıldak üzerinde, çevresinde herhangi bir anormallik gözükmekteyse mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir. 

Bebeklerin Bıngıldağı Ne Zaman Sertleşir? 

Bıngıldak, bebeklerin için oldukça hayati önem taşıyan organlardan biridir. Bıngıldağın ilk amacı, yukarıda da bahsedildiği üzere embriyonun anne karnından sağlıklı bir şekilde çıkmasıdır. Bıngıldağın ikinci önemi ise hem beyni beslemesi hem de kemik gibi sert bir yapı olmadığından beynin sıkışmasını engellemesidir.  

Çocuk doktorları, bir bebeğin gelişimini takip ederken mutlaka kafatası ölçüsünü de almaktadırlar. Bu şekilde olası bir bıngıldak sorununun önüne de geçmektedirler. Eğer bebeğinizde bıngıldak şişmesi, bıngıldak batması veya çıkık bıngıldak gibi bir sorun bulunuyorsa doktorlar bu duruma müdahale ederler. Bebeklerin kafatasının yukarısında bulunan ve en yumuşak bıngıldak olarak adlandırılan yer, bebek genellikle 16 – 18 ay arasındayken kapanacaktır. Bebeklerde bıngıldağın geç kapanması gibi erken kapanması da sorun teşkil etmektedir. Bebek, her zaman büyüyen bir canlıdır. Bu nedenle bebeklerin beyni de sürekli büyümektedir. Bıngıldağı erken sertleşerek kemik oluşturması, ilerleyen süreçlerde beynin sıkışmasına ve çeşitli beyin hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle bebeklerin bıngıldakları ne zaman sertleşir sorusuna verilecek en net cevap, 18 ay cevabı olacaktır. Bir bebeğin 18 aylıkken tüm bıngıldaklarının kaybolup kafatasının tamamen sertleşmiş olması gerekmektedir. 

Bebeklerde Batık Bıngıldak 

Bebeklerin bıngıldakları ne zaman kapanır sorusundan sonra en çok merak edilen konulardan biri de bebeklerde batık bıngıldak sorunudur. Ebeveynler, özellikle bebeklerin kafasının üstünde bulunan bangıldağa dokunduklarında, burada hamur gibi içeriye batma sorunu olduğunu gözlemleyebilirler. Batık bıngıldağın en büyük sebeplerden biri vücudun susuz kalmasıdır. Özellikle ilk aylarda bebek anne sütü ile beslenmiyorsa veya yediklerini kusuyorsa vücut susuz kalabilir. Aynı zamanda çok fazla sıvı alımından dolayı yaşanan dehidrasyon da batık bıngıldak sorununa yol açabilir. Bu durum ila ilgili en iyi teşhis ve tedavi için bebeğinizi mutlaka bir uzmana göstermeniz gerekmektedir. 

Bebeklerde Şiş Bıngıldak  

Bebeklerde bıngıldak şişmesi bazı durumlarda oldukça normaldir. Örneğin bebekler çok fazla ağladığında veya güldüğünde bıngıldak şişmesi yaşanabilir. Ancak sürekli devam eden bir şiş bıngıldak sorunu yaşanıyorsa bu durum beyin tümörünün veya enfeksiyonunun habercisi olabilir. Böyle bir durumda bebeğinizi acil olarak bir uzmana göstermeniz gerekmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!