İmplant nedir? Diş implantı tedavisi kimlere uygulanır?

Bugünkü yazımızda size İmplant nedir? Diş implantı tedavisi kimlere uygulanır? implant tedavisi nasıl yapılır? gibi konulardan bahsedeceğiz. Hepimizin kıymet bilmediği bir organımız olan dişten bahsedeceğim. Önce çocuk yaşlar, sonra gençlik, orta yaş, yaşlılık derken tüm kahrımızı çeken ama sadece ağrıdığı zaman diş doktoruna gittiğimiz bir organdır. Bu yazımı yazarken kendimi de eleştiriyorum. Diş artık çürükten veya apseden durulmaz bir hal aldıracak, baş ağrısı, uykusuz hatta uykudan uyandıracak şekilde ağrılar oluşturacak ki artık bir diş hekimine gitmeye karar verelim. Aslında şunu aklımızdan çıkarmamız gerekir, her ne kadar dişlerimizi fırçalasak ve diş bakımımıza dikkat etsekte yine de arada bir diş hekimine gidip kontrol ettirmekte fayda var. Sonuçta tüm fırçalama ve bakımlara rağmen dişlerimiz sabahtan akşama kadar yediğimiz tüm öğünleri ilk temas ettiği ve sürekli çiğneme işlemiyle sindirilebilir hale getirildiği yer. Yediğimiz şeyler yumuşak şeyler oluşup dişimize yapışabiliyor, sert şeyler dişimize yarar verebiliyor vb. gibi durumlar oluşuyor. Dişler bu olumsuz durumların ilk karşılaşılan yeri ve gerçekten de bir çoğu oldukça dayanıklı bir yapıya sahip. 20’lik diş denen gereksiz dişleri bu yazının tamamen dışında tutuyorum. Bu seneyi bana zehir etmiştir ve ilk fırsatta tüm cesaretimi toplayıp çektirmeyi düşünüyorum.

Hızla gelişen teknolojiden modern tıpta nasibini alıyor tabii ki. İyi ki de alıyor. Diş hekimliğinde geleneksel olarak kullanılan köprü ve proteze bir de implant eklenmiş durumda.Peki implant nedir, implant tedavisi nasıl ve kimlere yapılır? 

İmplant nedir?

İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vidaların üzerine diş protezi yerleştirilir. İmplant tedavisinin diğer tedavilere göre avantajı komşu dişlere zarar verilmez. Yani komşu dişlerin kesilmesi gerekmez. İmplant diş kök görevi görür ve doğal diş gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz.

İmplant tedavisi kimlere uygulanabilir?

İmplant tedavisi 18 yaş üzere, çene ve yüz gelişimine tamamlamış bireylere uygulanabilir. Burada önemli olan tedavi öncesi çekilen diş röntgenidir. Tedavi öncesi diş röntgeni çekilir ve implant uygulanacak dişler tespit edilir. İmplant tedavisine geçmeden önce şeker hastalığı olanlar için ön bilgilendir ve düzenleme yapılır. Şeker hastasıysanız ve gittiğiniz yerde implant tedavisi uygulanmasına karar verilmişse mutlaka sorulacaktır fakat sorulmasının unutulması durumunda bu rahatsızlığınızı ilerde olabilecek olumsuz durumlara karşı mutlaka söylemeyi unutmayın.

İmplant tedavisi nasıl yapılır?

İmplant tedavisi hastaya hafif bir sedasyon verilerek yapılır. İşlemden önce röntgen çekilir, hastanın çene kemik ve kalan dişlerinin ölçüsü alınır. İmplant iki şekilde yapılır;

  1. Tek aşamalı implant: İmplant yerleştirildikten sonra geçici başlık takılır.
  2. İki aşamalı implant: Bu işlemde önce dental implant takılır ve üzeri diş eti ile kapatılarak iyileşmeye bırakılır.

Her iki durumda da geçici bir köprü yerleştirilir ve alt çene için 3 ay, üst çene için altı ay iyileşme süreci beklenir. Bazen dental implantların üzerine yeni yapılan dişler hemen takılabilir.

Herkese mutlu ve sağlıklı gülüşler.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!