İpotekli İhtiyaç Kredisi Nasıl Çekilir?

Bugün sizlere İpotekli İhtiyaç Kredisi Nasıl Çekilir? Ev ipotekli ihtiyaç kredisi nasıl alınır ?  konularından bahsedeceğiz. Fakat öncelikle ihtiyaç kredisi nedir buna bir bakalım, sonrasında yazımızın içerisinde İpotekli ihtiyaç kredi başvuru şartları nelerdir konusuna da ayrıca değineceğiz.

İhtiyaç kredisi nedir ?

İhtiyaç kredisi, insanların ihtiyaçları doğrultusunda belli bir tutar ve vadede nakit ihtiyaçlarımızı karşılamak için bankalardan alınan paradır.  Son zamanlarda bankalarda bu konuda oldukça yenilikçi adımlarla geliştirdiler. Eskiden bankaya gidilerek alınan krediler artık telefon vaya internet bankacılığı yollarıyla kredi verebilmektedirler.

İpotekli İhtiyaç Kredisi Nasıl Çekilir?  Ev ipotekli ihtiyaç kredisi nasıl alınır ?

Anında ve toplu nakit ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz güvenilir kurumlardır bankalar. Fakat bazen başvurulan ihtiyaç kredileri bankalar tarafından uygun bulunmayabilir. Çünkü süreç olarak gelir – gider dengesi , ödeme alışkanlıkları, geçmişten gelen kredi borçları , takibe düşmüş olan kredilerimiz gibi bir çok durumun kontrolü sonucu almak istediğimiz krediler bize verilmeyebilir. Bu yüzde kredi notumuzun iyi olması gerekmektedir. Kredi notumuz ise belirtmiş olduğumuz bu kredilere göre belirlenmektedir. Bu yüzden ilerleyen zamanlarda her zaman kredilere ihtiyacımız olabileceği düşüncesiyle hareket ederek ödemelerimize dikkat etmemiz çok önemlidir. Ev alımları için konut kredisi, araç alımları için taşıt kredisi, bireysel ihtiyaçlarımız için ihtiyaç krediler mevcuttur.

Fakat süreç olaran bazen yüksek tutarlarda ihtiyaç kredisi kullanmak isteyebiliriz. Banka bu süreçte tabii belirtmiş olduğumuz gelir – gider dengesi , ödeme alışkanlıkları, geçmişten gelen kredi borçları , takibe düşmüş olan kredilerimiz gibi durumların önce kontrolünü yapar ve belgeyebildiğimiz gelir tutarımızın bellir bir katına kadar ve maksimum 60 ay olacak şekilde ihtiyaç kredisini onaylabilir. İhtiyaç kredisi önceden 60 aya varan vadelerde kullandırtılmazken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK ) tarafından verilen karar neticesinde, ihtiyaç kredisi maksimum vade süresi 60 aya çıkarılmıştır.

İpotekli İhtiyaç Kredisi Nasıl Çekilir?
İpotekli İhtiyaç Kredisi Nasıl Çekilir?

İhtiyaç kredilerimizin bizim talep ettiğimiz tutar ve vadelerde bizlere verilmesi için kredi notumuzun yüksek olması çok önemlidir. Ancak yüksek tutarlı ihtiyaç kredileri ihtiyaçlarımızın bankalar tarafından olumlu görülmesi için tüm bunlar yeterli olmayabilir. Bu durumda ek gelir belgesi, kefil veya teminat göstermemiz gerekebilir. Bankalara müşterilerinin yüksek tutardaki ihtiyaç kredisi taleplerini karşılayabilmek için ipotekli ihtiyaç kredilerini geliştirmiştir.

Sahip olduğunuz taşır/taşınmaz varlık sahibiyseniz, örneğin ; ( ev, arsa, araba, gibi. ) bu. Bu varlık veya varlıklarınızdan birini veya bir kaçını ipotek ettirerek yüksek tutarda ipotekli ihtiyaç kredisi çekebilirsiniz.

İpotekli İhtiyaç Kredisi Ödenmezse Ne Olur ?

Bankalar önce ipotek gösterdiğiniz varlığın uygunluk durumlarına bakar eğer uygunsa ilgili varlığı ipotek eder. Örneğin ihtiyaç krediniz için evinizi ipotek ettirdiniz diyelim. Bu durumda banka evinize ipotek uygular, yani çekmiş olduğunuz krediyi taksitli veya tek seferde tamamını ödeyerek kapatmanız sürece evinizi satamazsınız. İpotekli kredinin mantığını, eğer ki ödeyeceğinizi evinizi teminat gösterip ipotek ettirerek ödeyeceğinizi taahhüt ettiğiniz krediyi ödemezsiniz, bu durumda ipotek ettirilen varlığın satışı banka tarafından yapılır ve bankadan çekmiş olduğunuz kredinin tahsilatı gerçekleştirilir.

İpotekli İhtiyaç Kredisi Başvuru Şartları

İpotekli ihtiyaç kredisi başvuru şartlarının şunlardır :

  1. Düzenli gelir : Bankaların sizlere güvenmesini sağlayacak olan tek şey gelir belgesidir. Çalışanlar için en az 6 ay sigortalı çalışma şartı aranmaktadır. Ayrıca ek gelir belgesi olarak maaş bordrosuna ek olarak örneğin bir kira geliriniz varsa bunu gösterebilirsiniz. Ev hanımlar için emekli maaşlarının 22 katına kadar kredi almaları münkündür, ayrıca adlarına kayıtlı bir taşınmaz varsa örneğin ev varsa bunu ipotek göstererek emeklilerde ipotekli ihtiyaç kredisinden faydalanabilirler.
  2. Kredi notu : Kredi notu bankaların sorgulama sırasındaki temel koşullarından biridir. Bankalar kredi kayıt risk raporu yani kkb raporunuza bakar ve bu rapor doğrultusunda çıkan puanınıza mutlaka bakarlar. Kredi puanınızı belirlenirken geçmişte ve mevcutta devam eden kredi, kredi kartı gibi bilgileri ödeme alışkanlıklarınıza bakarak çıkan puanınız çok önemlidir. Eğer kredi puanınız mevcut devam eden borçlarınıza istinaden düşükse borç yapılandırma kredisiyle borçlarınızı tek bir kredi altında toplayıp düzenli ödeyerek kredi puanınızı yükseltmekte fayda var. Findeks kredi not aralıklarına ait derecelendirmeler şu şekildedir:
  • 0-699 En Riskli.
  • 700-1099 Orta Riskli.
  • 1100-1499 Az Riskli.
  • 1500-1699 İyi.
  • 1700-1900 Çok İyi.
  1. Teminat : İpotekli ihtiyaç kredilerinde teminat göstereceğiniz varlığın adınıza ait olması gerekmektedir. Örneğin bir evi ipotekli ihtiyaç kredisinde teminat göstermek istiyorsanız sizin adınıza olması gerekmektedir. Ayrıca evli olan vatandaşlar için eş rızası şartı aranmaktadır.

Ayrıca ipotekli ihtiyaç kredisi başvurusu şartlarının dışında bir kaç hatırlatmada da bulunmakta fayda var.

  • Alım satım işlemlerinde tapu harcı ödenmez. Tapu işlem ücreti ve ipotek masrafı tahsil edilecektir.
  • İpotek gösterilecek olan varlığın üzerinde bir icra takibi olmamalıdır. İcra takibi olan varlıklar teminat olarak gösterilemeyeceği için ipotek işlemi de mümkün olmayacaktır.

Ev İpotekli Kredi Veren Bankalar

Yazımızda belirttiğimiz gerekli şartların sağlanması durumunda ev ipotekli kredi veren bankalar aşağıdaki gibidir:

  1. Akbank
  2. Vakıfbank
  3. Ziraat Bankası
  4. Garanti Bankası
  5. Burgan Bank
  6. HSBC
  7. Halkbank
  8. İş Bankası
  9. Denizbank
  10. Yapı Kredi

Siz de bu ve diğer tüm yazılarımız için aşağıdaki yorum kısmını kullanarak bizlere istek, öneri , taleplerinizi iletebilir, ayrıca konuyla ilgili tecrübelerinizi yorum kısmına yazarak diğer okurlarımızın faydalanmasını sağlayabilirsiniz, bizleri okuduğunuz için teşekkür eder, iyi günler dileriz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!