Kalp Hastalıklarından Korunmak İçin 11 Altın Tavsiye

Batılılaşmış dünyadaki en büyük sağlık sorunlarından biri de kardiyovasküler hastalıklardır. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, ateroskleroz ve diğer kalp problemleri gibi durumlardan dolayı kalp hastalıkları giderek artmaktadır. Bu hastalıkların oluşumunu azaltmak için günlük hayatımızda uygulayabileceğimiz şeyleri bilmekte fayda var. Bir diyetisyen olarak, kardiyovasküler sistemin sağlığı konusunda endişe duyan insanlara ya da genetik yatkınlığı bulunan kişilere temel olarak 11 tavsiyede bulunuyorum. Sizde elinizden geldiği kadar bu tavsiyelere uyarak kalbinizi koruyabilirsiniz.

İdeal Kilonuzda Olun ve Bu Kiloyu Koruyun: Vücuttaki fazla kilolar genellikle göbek çevresinde yağ olarak birikmektedir. Bu durumda kalbe uygulanan yükü arttırarak kalp sağlığını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca fazla kilolardan dolayı kalbin daha fazla kan pompalaması gerekmektedir. Bu durum kalbin daha çabuk yorulmasına neden olur.

Kalp Hastalıklarından Korunmak İçin 11 Altın Tavsiye

Aktif Olun: Vücuttaki diğer kaslar gibi kalp kasının da düzenli olarak çalışabilmesi için egzersize ihtiyacı vardır. Bu kalp atış hızını arttıracak bir takım egzersizleri düzenli olarak yapmanız gerektiği anlamına gelmektedir. Örneğin haftanın en az üç günü 30 dakikalık hafif tempolu yürüyüşler yada yüzme, fitness gibi spor faaliyeti yapabilirsiniz.

Hayvansal Yağ Alımınıza Dikkat Edin: Günlük beslenmenizde ki doymuş yağ alımının yüksek olması, bu yağın kan damarlarının duvarlarına birikmesi ihtimalini artırır böylece kalp damarlarının esnekliği azalarak damarlar sertleşmeye başlar. Daralan damarlardan kanın ilerleyebilmesi için kalbin daha fazla çalışması gerekir bu durum da kalp hastalıkları riskini artırmaktadır.

Balık Tüketiminizi Arttırın: Balıklar, diyetimizin önemli bir parçası olan omega-3 yağ asitlerini içermektedir. Omega-3, hem hormonların düzenlenmesinde hem de kardiyovasküler hastalıkların önemli bileşenlerinden olan iltihabı azaltmak için gereken eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asitlerini (DHA) içermektedir. Ayrıca Omega-3’ün normal tansiyon ve kolesterol seviyelerinin korunmasına katkıda bulunduğu da bilinmektedir. Bu yüzden haftada iki veya üç gün balık tüketmeye çalışın veya keten, chia tohumlarını diyetinize dahil etmeyi deneyin.

Kan Şekeri Seviyenizi Dengede Tutun: Kandaki şekerin aşırı olması, kan damarlarına, özellikle de küçük kılcal damarlara ve kalbe zarar verebilir; bu da ek olarak pankreasta zorlanma yaratır. Diyetinizde işlenmiş ve şeker ilave edilmiş gıdalar yerine; sebzeleri, meyveleri ve yağlı tohumları tercih etmeye çalışın.

Rahatlayın: Ne kadar stresli olursanız, kalbinize ne o çok yük bindirirsiniz. Her gün kısa da olsa kendinize zaman ayırmaya çalışın. Kısa bir doğa yürüyüşü ya da meditasyon, yoga gibi rahatlatıcı çalışmalar yapabilirsiniz.
Uyku: Yeterince uyuduğunuzdan emin olun. Uyurken vücudunuz gün boyu yaptığınız hasarı onarır, bu nedenle yeterince uyku uyumuyorsanız vücudunuz kendiliğinden tamir edilemez, bu durum kalbinizin sağlığını da olumsuz etkilemektedir.

Tuz Tüketiminize Dikkat Edin: Aşırı tuz alımı doğrudan yüksek tansiyon ve kardiyovasküler hastalıkla bağlantılıdır. Pişirme sırasında veya masada tuz ilave etmemeye çalışın. Vücudunuzun ihtiyacı olan hayati sodyumu sağlamak için gıdalarda doğal olarak yeterli miktarda tuz zaten bulunmaktadır.

Diyetinize Bitki Sterolleri Ekleyin: Yüksek kolesterolünüz varsa bitki sterollerini içeren bir takviye almanız kolesterolünüzün düşmesine yardımcı olacaktır. Bitkisel sterolleri takviye olarak alabileceğiniz gibi günlük diyetinizde domates, havuç, elma ve tam tahıllı ekmekler tüketerek kolesterolünüzün düşmesini sağlayabilirsiniz.

Günlük 3 Tane Ceviz Tüketin: Ceviz; özellikle kan damarlarının elastikiyetine katkıda bulunan ve sağlıklı tansiyonu korumak için hayati önem taşıyan, yağ asitleri, proteinler ve mineraller içermektedir.

Düzenli Aralıklarla Kan tahlili Yaptırın: Kan basıncınız, kan glikozunuz ve kolesterol düzeylerinizin düzenli olarak kontrol edilmesi kalp sağlığınız için iyi bir yoldur. Yüksek seviyeler tespit edilirse, daha kısa sürede azaltmak için harekete geçebilir ve bu durum da kardiyovasküler sisteminiz üzerindeki olumsuz etkileri azaltmaya yardımcı olur.

Bugünden itibaren hayatınızda yapacağınız küçük değişikliklerle gelecekteki hayatınız için büyük kolaylıklar sağlayabilirsiniz. Hayatınız elinizdeyken bir an önce harekete geçin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!