Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Kimler Alabilir?

Bu yazımızda sizlere kısa çalışma ödeneği hakkında sıkça merak edilen; kısa çalışma ödeneği kimlere verilir, şartları nelerdir, nasıl uygulanır, kimler kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilir, nasıl başvuru yapılır, nasıl alınır vb. sorularına cevap vereceğiz. Lütfen okumaya devam ediniz.

2019 yılın başlarından itibaren etkisini göstermeye başlayan Covid-19 pandemisi, sosyal ve iş hayatında bir dizi köklü değişikliklere sebep oldu. Kısa çalışma ödeneği de bu değişikliklerden biri ve çalışanları yakından ilgilendiren bir konu. Kısa çalışma ödeneği nedir? 

Koronavirüs Mücadele Eşgüdüm toplantılarında alınan ekonomik önlemler arasında olan Kısa Çalışma Ödeneği, krizden etkilenen vatandaşlara yardım için sağlanan bir devlet desteği. Bu kapsamda, salgın dolayısıyla haftalık çalışma saatlerinin en 3/1 oranında düşmesi ve devamlılık şartı olmaksızın ticari faaliyetlerin kısmen veya tamamen durduran kişileri ve işletmeleri kapsar. İlk etapta üç ayı aşmamak kaydıyla öngörülen uygulama, alınan son kararla birlikte altı aya kadar uzatıldı. Salgına bağlı olarak işyerlerini kapatan iş yeri çalışanlarının aylık maaşlarının %60’ı, devlet tarafından ödenmekte.  

Kısa Çalışma Uygulaması Nedir? 

Kısa çalışma ödeneğinin alınabilmesi için, kısa çalışma şartlarının karşılanması gereken hususlar bulunur. Bu durumda kısa çalışma uygulaması nedir 

İşverenlerin pandemi salgınına bağlı olarak iş yerlerinde çalışma saatlerinin üçte bir oranında azaldığı durumlarda İŞKUR’a başvuru yapma hakkı bulunmaktadır. Başvurunun ardından kuruma bağlı müfettişlerin yaptığı çalışma ve raporlarına bağlı olarak hak kazanılır. Kısa çalışma uygulaması, mevcut virüs salgınına ek olarak şu maddeleri kapsamakta: 

Ekonomik Kriz 

Ülke ekonomisinin genelinde meydana gelebilecek ulusal çapta bir mali kriz dolayısıyla işleri olumsuz etkilenen işletmeleri kapsar.  

Bölgesel Kriz 

Ulusal ve uluslararası ekonomik krizde olduğu gibi, belli bir bölgede meydana gelen olağanüstü durumlara bağlı gerçekleşen bölgesel krizlere sebep olan durumlardır.  

Sektörel Kriz 

Diğer iki maddede olduğu gibi, ülke veya dünya çapında meydana gelebilecek olan bir sektör krizi ve bu sektörde hizmet vermekte olan kurumların faydalanabileceği maddedir.  

Zorlayıcı sebepler 

İşverenlerin iradesi dışında meydana gelen, ani veya akut şekilde meydana gelen olaylar yüzünden iş yerinin iş göremez olmasını kapsar. Kısmen veya tamamen işi duran işletme çalışanlarının, afet, salgın, hastalık ve seferberlik gibi durumlar bu sebepler arasında yer alır.  

Koronavirüs salgını ve kısa çalışma ödeneği 

Mevcut pandemiden ötürü işleri olumsuz etkilenen işverenler, somut gerekçe ve kanıtlarla İŞKUR’un resmi internet sitesinde bulunan “Kısa Çalışma Talep Formu” doldurmaları gerekir. Kısa çalışma ödeneği almak isteyen kişiler, burada işyerine ait bilgileri doldurduktan sonra başvurularını tamamlayabilirler. Çoğu durumda kanıt sunmayan işverenlerden ek belge talep edilebilir. Başvurunuzun değerlendirilmesinin için rehberlik ve teftiş başkanlığına gönderilir ve olumlu veya olumsuz olduğu konusunda bilgilendirilirsiniz.  

Kısa çalışma ödeneğine başvurmak için, zorlayıcı sebeplere bağlı olarak işlerinizin faaliyetlerinin kısmen veya tamamen durmasını kuvvetli delillerle kanıtlamanız gerekir. Uygunluk testini iş müfettişleri yapar. Ancak işyeri sahipleri başvuru yapmazlarsa herhangi bir araştırmaya tabi tutulmazlar.  

Kısa Çalışma Ödeneği Şartları Nelerdir? 

Kısa çalışma ödeneği alınabilmesi için işyerlerinin bazı şartları karşılaması gerekir. Kısa çalışma ödeneği şartları şunlardır: 

Son 2 ay (60 gün) boyunca SGK’ya bağlı çalışan ve son üç yılda en az 450 gün işsizlik sigortası pirimi ödenmiş olan çalışanlar Kısa Çalışma Ödeneği alabilirler.  

Yapılan inceleme sonucunda müfettişlerin uygun bulduğu işletmeler bu uygulamadan faydalanabilirler.  

İşçinin çalışma süreleri ve pirim ödeneği gibi şartların yerine getirilmiş olması 

Dahilinde ödeme alabilirler. İşsizlik ödeneğinde olduğu gibi belli bir kazancın %60’ı esas alınır ancak burada son 4 ay değil 1 yıl değerlendirilir. Bu ödenekler, her ay maaş gibi düzenli olarak yapılır ve ödemeler PTT ve PTT ATM’lerinden alınabilir.

Benzer yazımız olan ” İşsizlik Sigortası Nedir Nasıl Alınır, Kimleri Kapsar? ” başlıklı yazımızı da incelemenizi öneririz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!