Vitamin takviyeleri işe yarıyor mu?

Multivitaminler gerçekten işe yarıyor mu?

Merhaba sevgili okurlar, bu yazımızda size dengeli beslenme nedir? vitamin nedir? vitamin takviyeleri işe yarıyor mu? D vitamini nedir?, B12 vitamini nedir? , Omega-3 nedir? Vitaminlerin kullanımları nelerdir? gibi konularda açıklayıcı olmaya çalışacağız.

Dengeli beslenme, doğru beslenmenin en iyi yoludur, ancak bazı faktörler bazı vitaminlere olan ihtiyacınızı artırabilir.

Soru: D-3 vitamininin faydalı olduğunu biliyorum, peki ya diğerleri? Vitaminler yardımcı olursa, çoğu insan sağlıklı kalmak için günlük olarak hangilerini almalıdır? İyi yemeye çalışıyorum ama bazen meyve ve sebzelerden daha fazla karbonhidrat var.

Dengeli, besleyici bir diyet uygulamanın size ihtiyacınız olan besinlerin çoğunu sağlaması gerektiği doğru olsa da, yaş, sağlık koşulları ve yaşam tarzı seçimleri gibi faktörler bazı vitamin ve minerallere olan ihtiyacınızı artırabilir.

D-3 Vitamini,  özellikle kış aylarında birçok insanın eksik olduğu en bilinen vitaminlerden biridir.

Bununla birlikte, insanların çeşitli nedenlerle takviye etmesi gerekebilecek başka birçok vitamin ve mineral vardır.

Yaş büyüdükçe, B-12 vitaminini absorbe etme kabiliyetimiz azalır, çünkü vücudumuz daha az mide asidi üretir. Aslında, 50 yaşın üzerindeki kişilerin yüzde 30’una kadarı, B-12 vitaminini uygun şekilde absorbe etmek için yeterli mide asidi üretmeyebilir.

Dahası, yaşlı yetişkinler genellikle diğer B vitaminlerinde de (B-6 ve folat gibi) eksiktir. Bu nedenlerden dolayı, 50 yaşından büyüklerin yüksek kaliteli B kompleks vitamin alması iyi bir fikirdir.

Bazı ilaçların belirli besinleri tükettiği gösterilmiştir.

  • Doğum kontrolü
  • Prilosec gibi asit reflü için proton pompası inhibitörleri
  • Kolesterolü düşüren ilaçlar
  • Bazı diyabet ilaçları
  • Uyuşturucuya bağlı besinlerin tükenmesi konusunda endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun.

Bazı tıbbi durumlar, aşağıdakiler gibi spesifik besinlere olan ihtiyacınızı artırabilir:

  • Tip 2 diyabet
  • Kanser
  • Crohn hastalığı
  • Böbrek hastalığı
  • Yeme bozuklukları

Örneğin, tip 2 diyabet hastaları idrar yoluyla magnezyum salgılarlar, bu da diyet veya takviyeler yoluyla magnezyum depolarının yerini alma ihtiyacını arttırır.

Besin ihtiyacını artıran diğer faktörler, zayıf bir diyet, sigara ve MTHFR gibi genetik mutasyonların ardından hamilelik ve emzirmedir. Veganların ve katı vejeteryanların vücutlarını B-12, çinko ve omega-3 yağ asitleri gibi besinlerle desteklenmesi gerekir.

Genellikle çeşitli beslenmeleri yiyen sağlıklı insanlar için multi vitamin almak büyük olasılıkla gerekli değildir. Ancak, sağlıklı bir diyete aşağıdaki takviyeleri eklemek çoğu insan için yararlı olabilir:

  • D Vitamini Kış aylarında güneş ışığına maruz kalma azaldıkça D vitamini ihtiyacımız artar. Çoğu insan için yüksek kaliteli D-3 vitamini takviyesi almak önemlidir. D vitaminine ihtiyaç kontrolü için en yakın hastaneye uğramanız gerekir. Eğer yapılan testlerde D vitamini seviyenize bağlı olarak , ihtiyacınız olduğuna karar verilirse, doktorunuz tarafından doz önerisinde bulunulacaktır.
  •  Omega-3. Yüksek kaliteli balık yağı hapları, genel sağlığınıza katkıda bulunabilir, çünkü bu takviyelerin iltihabı azalttığı ve kalp sağlığına yararı olduğu uzmanlar tarafından bir çok kez dile getirilmiştir.  Kan inceltici ilaçlar alanların balık yağı hapı almadan önce doktorlarına danışması gerekir.
  • B kompleks vitaminleri. B vitaminlerinin enerji seviyeleri ve genel hücresel sağlık üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğinden, rutininize kaliteli bir B kompleks vitamini eklemek akıllıca bir seçimdir. B-kompleks takviyeleri, 50 yaşın üzerindeki insanlar ve diyet yapıp sınırlı beslenmesi olanlar için özellikle yararlı olabilir.

Tamamen zengin bir diyetle beslenmenin, vücudunuzun sağlığı açısından en doğru olandır. Özellikle zengin  bir beslenmeden bahsetmedik, çünkü yanlış anlaşılmalar oluyor. Zengin beslenmeyi, her şeyden yemek ve her şeyden çok çok yemek anlamına çekip , hızlı kilo alımlarına gidebiliyor. Özellikle zengin bir diyetle beslenme kavramını kullandım, çünkü aslında insanlar yaşamları boyunca, diyette olduğu gibi her besin grubundan alarak, vücudunun sağlığını korumalıdır. Biz de ise tam tersi, önce vücut sağlımızı bozuyoruz, sonra diyet ve diyetisyen araştırıyoruz. Aslında vücudumuzu tanımaya başladığımızdan ve beslenme alışkanlarımızı takip etmeye başladığımızdan beri, her yönden zengin içerikli bir diyetle hayatımızın geri kalanını sürdürmemiz sağlığımız açısından daha iyi olacaktır. Çünkü unutulmamalıdır ki, takviyeler hiçbir zaman direkt olarak, yiyeceklerin sağladığı yararları sunamaz.

Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!