Yenidoğan Sarılığı Nedir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bir bebek anne karnından çıktıktan sonra yaşadığı ilk 28 gün, tıp dilinde “Yeni doğan” olarak adlandırılmaktadır. Bebek, yenidoğan döneminde her şeye karşı hassastır ve bu süreçte birçok hastalık geçirebilir. Yenidoğan döneminde bebeklerin başına gelen en sık hastalıklardan biri de yenidoğan sarılığıdır. Hal böyle olunca yeni ebeveynler sürekli yenidoğan sarılığı nedir ve tedavi yöntemleri nelerdir sorusunu sıklıkla sormaktadırlar.
Bu makalemizde sizler için internette en sık araştırılan konulardan olan yenidoğan sarılığı nedir ve tedavi yöntemleri nelerdir kısaca, yenidoğan sarılığı nedir nasıl tedavi edilir, yenidoğan sarılığı neden olur ve yenidoğan sarılığı gibi konuları detaylı bir şekilde ele aldık…
Yenidoğan Sarılığı Neden Olur?
Yenidoğan sarılığı, insan tenine rengini veren madde olan bilirubin maddesinin miktarının çoğalması ve bu maddenin cildin bazı yerlerinde birikmesi sonucunda oluşmaktadır. Aslında insan vücudu her zaman biliburin maddesini bolca üretmektedir. Ancak yetişkin bir insanın karaciğeri, fazla üretilen bu maddeyi parçalar ve yok eder. Ancak bebeklerin karaciğeri bu maddeyi parçalayacak kadar gelişmediğinden bebeklerde sarılık daha fazla görülmektedir. Yenidoğan her bebeğe sarılık testi yapılmaktadır ve bebeklerde sarılık hastalığının gözlemlenmesi ve takibi oldukça önemlidir. Genellikle sarılık kısa süre içerisinde iyileşen bir hastalıktır ancak biliburin seviyesinin düşmek yerine sürekli yükselmesine beyin hasarına yol açabilmektedir. Sarılık hastalığına sahip olan bir bebek, hekimler tarafından 7 ila 14 gün aralığında takip edilmelidir. Ayrıca ülkemiz, yenidoğan sarılığı hastalığını en çok yaşayan 3 ülkeden biridir. Bu nedenle bebeğinizin ten renginde veya göz aklarında sarı lekeler görüyorsanız mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir.
Yenidoğan Sarılığı Belirtileri Nelerdir?
Yenidoğan sarılığı hastalığını tespit etmek yukarıda da bahsedildiği üzere oldukça önemlidir. Bu tespiti en iyi koyacak kişi doktorunuz olsa da siz de bazı durumlarda bunu yapabilirsiniz. Peki yenidoğan sarılığı belirtileri nelerdir?
Yenidoğan sarılığının en yaygın semptomu bebeğin cildinde ve göz aklarında sararma veya sarı lekeler gözlemlemektir. Bu hastalık, genellikle bebeğin doğumundan sonra 2 ila 4 gün arasında ortaya çıkmaktadır. Genellikle bebekler bunu hafif olarak atlatsa bebeğin cildinin bir limon kadar sararabildiği durumlar da gözlemlenmektedir. Peki sarılık cildin hangi bölgelerinde kendini göstermektedir?
- Bebeğinizin kanında ki biliburin seviyesi 5 ila 8 mg arasındaysa sarılık baş ve boyun bölgesinde görünecektir.
- Bebeğinizin kanında ki biliburin seviyesi 8 ila 10 mg arasındaysa sarılık gövdenin üst bölümünde görülecektir.
- Bebeğinizin kanında ki biliburin seviyesi 10 ila 13 mg arasındaysa sarılık gövdenin alt kısmında ve cinsel organda gözlemlenecektir.
- Bebeğinizin kanında ki biliburin seviyesi 13 ila 16 mg arasındaysa sarılık kol ve bacaklarda görülecektir.
- Bebeğinizin kanında ki biliburin 20 mg ve üstüyse bebeğinizin tüm vücuduyla birlikte elleri ve ayaklarında da belirli sarılık gözlemlenecektir.
- Eğer bebeğinizin yenidoğan sarılığı doğumdan sona ilk 24 saat içinde başlamışsa doktor gözetiminde kalması gerekmektedir.
- Bebeğinizin vücudunun küçük bir kısmında başlayan ve giderek büyüyerek rengi koyulaşan semptomlar gözlemleniyorsa bebeğinizi acilen bir uzmana götürmelisiniz.
- Yenidoğan sarılığı dışında bebeğinizde ateş, yetersiz beslenme, kusma, halsizlik ve aşırı uyuma gözlemleniyorsa bu belirtileri mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız.
Yenidoğan Sarılığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Yeni ebeveynler, yenidoğan sarılığı nedir ve tedavi yöntemleri nelerdir sorusunun en çok ikinci kısmına odaklanmaktadırlar. Çünkü bebeklerinin bir an önce iyileşip sağlığına kavuşmasını isterler. Peki yenidoğan sarılığı tedavi yöntemleri nelerdir?
- Işık Tedavisi (Fototerapi): yenidoğan sarılığı tedavisinde en çok kullanılan tedavi yöntemi fototerapi yöntemidir. Bu tedavi türü uygulanırken bebeğin kaç günlük ve kaç kilo olduğu göz önünde bulundurulmaktadır. Bebeğin cildine ışık uygulanarak biriken biliburinler parçalanır ve bebeğin eski haline dönmesi sağlanır. Bu tedavi uygulanırken bebeğin vücudunda ki sıvı seviyesinde düşüş yaşandığından anne, fototerapi tedavisi gören bebeğini sık sık emzirmelidir.
- Kan Değişimi: kan değişimi tedavi yöntemi, bebeğin kanında ki bilirubin seviyesinin aşırı derecede yükselmesi sonucunda uygulanan bir yöntemdir. Bebeğin vücudunda ki kan komple değiştirilebilir. Oldukça sancılı bir süreç olduğundan son başvurulan yöntemlerden biridir.
- İlaç Tedavisi: ilaç tedavisi, yenidoğan sarılığı tespit edilen bebeğe ilk olarak uygulanan tedavi yöntemidir. Bebeğe bazı ilaçlar verilerek vücutta birikmiş olan bilirubinin idrar, dışkı ve ter yoluyla atılmasını sağlamaktadır.