Sabahları oluşan mide bulantısı ve yanması

Her sabah mide bulantısı neden olur? Sabahları olan mide bulantısı nasıl geçer, ne iyi gelir ?

Günlük hayatta bir çok sebepten dolayı hepimizin başına gelen ve gelebilecek olan mide bulantısından bahsedeceğiz. Hepimizin bu hayatta midesi bir kez olsun bulanmıştır. Mide bulantısı yaşadığımız zaman bunu pek önemsemeyiz ve geçmesini bekleyerek ya da istifar ederek rahatladıktan sonra  sorunun nedenini araştırmadan hayatımıza devam ederiz. Peki bu mide bulantısı her sabah oluyorsa o zaman bunu incelemek gerekir, altında daha ciddi sebepler yatıyor olabilir. Bu yazımızda Her sabah mide bulantısı neden olur? Sabahları olan mide bulantısı nasıl geçer, sabahları olan mide bulantısına ne iyi gelir ? gibi konulara değineceğiz.

Sabahları kimse mide bulantısıyla başlamak istemez. Çünkü uzun süren bir uykudan kalmışsınızdır, vücut dinlenmiştir. Yeni bir gün herkes için yeni fırsatlar , yeni umutlar, işe birçoğumuzun nerdeyse hepizimin başlama saati, yani sonuç olarak işe gidip uzun soluklu bir çalışma yapıyoruz dolayısıyla sabah güne mide bulantısıyla kimse uyanmak istemez.  Fakat sonuç olarak midemizde, en az beyin ve kalp gibi önemli bir organımız, gereken hassasiyeti göstermeliyiz, yediğimize içtiğimize dikkat etmeliyiz.

Sabahları mide bulantısına ne iyi gelir ?

  • Sabahları kesinlikle yağlı poğaça yememeliyiz, uzmanlar bu konuda uyarıyor, yağlı poaçalar sadece mide bulantısı değil, aşırı yağlanma ile kilo almalara ve kalp damar hastalıklarına neden olabiliyor. Bunun yerine sabah evden çıkmadan yapacağımız dengeli bir kahvaltı ile başlarsak sabahları mide bulantımızında diğer risklerinde önüne geçmiş oluruz.
  • Sabahları aç karnına kahve içmemeliyiz. Sabahları aç karnına kahve içmek midedeki asit oranını yükselterek, mideye zarar verir. Sabahları olan mide bulantısının nedenlerinden biri de budur.
  • Sabahları açık havada temiz havada yürüşüyüş yapmalı, yürüşümüz sırasında vücüdumuzu yormadan, nefes egzersizleriyle birlikte bunu desteklemeliyiz. Sabahları olan mide bulantısına son derece iyi gelecektir.
Her sabah mide bulantısı neden olur? Sabahları olan mide bulantısı nasıl geçer , ne iyi gelir ?
Her sabah mide bulantısı neden olur? Sabahları olan mide bulantısı nasıl geçer, ne iyi gelir ?

Sabahları mide bulantısı nasıl geçer ?

Geceden sabaha uzun bir süre vücudumuz uykuda oluyor. Sabaha aç uyanıyoruz. Vücut uzun süre aç kalmaya dayanamaz, bu yüzden sabah uyandığımız zaman hafif bir kahvaltıyla vücudumuzun açlığını gidermeli, mideyi rahatlatmalıyız. İşe gidenler için , işe gidiş saatimize göre 10 – 15 dakikamızı bile evimizde yapacağımız sağlıklı ve hafif bir kahvaltıya mutlaka ayırmalıyız. Dediğimiz gibi sabah kahvaltı yapmadan işe gitmek işte poğaça yemek sabahları mide bulantısına ve yağlanmadan kaynaklı kalp damar hastalıklarına neden olur, ayrıca sabah kahvaltı yapmadan işe gitmek için yola çıktığınızda vücut zaten geceden aç bir şekilde olduğu için işe giderken ki yol süreci sizi yıpratacaktır ve işe gidiş mesafanizdeki gideceğiz yolda da mide bulantınız oluşur.

Sabahları yaptığımız sağlıklı ve hafif bir kahvaltından sonra aşağıdaki bitkisel ve doğal çaylarla birlikte tuzlu yiyeceklerde miden bulantınızı geçirecektir.

  • Muz
  • Tuzlu kraker
  • Elma
  • Papatya çayı
  • Rezene çayı
  • Nane-limon çayı
  • Zencefil
  • Ayran

MİDE BULANTISI NEDEN OLUR?

Mide bulantısının bir çok nedeni olabilir. Halk arasında genellikle mide bulantısına neden olan şeyin hamilelik ve ya ishal belirtisi olduğu yönünde değerlendirilir. Fakat miden bulantısının altında yatan neden ciddi nedenlerde olabilir. Miden bulantısı neden olur birkaç nedeni sıralayalım:

  • Aşırı alkol ve nikotin tüketmek
  • İlaç zehirlenmesi
  • Hamilelik
  • İshal
  • Besin zehirlenmesi
  • Gastrit
  • Mide ülseri
  • Kafeinli içeceklerin aşırı tüketilmesi
  • Araç – yol tutması

gibi nedenler mide bulantısına neden olur.

SÜREKLİ MİDE BULANTISI

Mide bulantısına ne iyi gelir ve Sabahları mide bulantısı nasıl geçer ? başlıklarının altındaki tavsiyeler uyup dikkat ediyorsanız ve hala sabahları miden bulantınız devam ediyorsa, sürekli olan bu mide bulantısına kronikleşmiş mide bulantısı denir. Sürekli mide bulantısı olan kişinin günlük yaşama alt üst olur, geceleri uyku problemi yaşar, uyku kalitesinin bozulması günlük hayatına ve iş hayatına da etki eder. Ayrıca belirttiğimiz gibi kronikleşen miden bulantılarının altında ciddi nedenler yatıyor olabilir. Bu tip durumlarda mutlaka bir hastaneye giderek uzman doktora başvurulmalı, süreç geciktirilmemelidir. Yapılan test ve tetkikler neticesinde sabahları mide bulantısına neden olan etkenler ortaya çıkarılmalı ve bu yönde bir tedavi uygulanmalıdır.

Mide bulantısına duygusal ve psikolojik nedenler de sebep olabileceği gibi, hamilelik ve ishal gibi gelip geçici şeylerde neden olabilir. Fakat sadece sabahları olan mide bulantısının yerini, kronikleşerek artan ve günün her zamanı olmayan başlayan bir mide bulantısı aldıysa o zaman buna ciddi nedenler dediğimiz ve ciddi nedenler arasında da en yayın olan ve en çok bilinen gastrit ve reflüdür neden oluyor olabilir.

Bu yazıdan belirtilenler tecrübe ve gözlemlere dayanarak tavsiye niteliğinde yazılmıştır. Bu tavsiyelere dayanarak Sabahları mide bulantısına ne iyi gelir ? ve Sabahları mide bulantısı nasıl geçer ? başlıkları altındaki kısımlar sizi rahatlatmıyor ve mide bulantınız geçmiyor ya da kötüye gidiyorsa mutlaka bir uzman doktora gözükmenizde fayda var.

Siz de bu ve diğer tüm yazılarımız için aşağıdaki yorum kısmını kullanarak bizlere istek, öneri , taleplerinizi iletebilirsiniz, bizleri okuduğunuz için teşekkür eder, iyi günler dileriz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!