İsteğe Bağlı Sigortalı Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?

İsteğe bağlı sigorta nedir, isteğe bağlı sigorta ile emeklilik şartları nelerdir?

Bir sigortaya sahip olmayan kişiler sıklıkla isteğe bağlı sigortalı nasıl olunur sorusunu sormaktadır. Oldukça basit bir işlem olan isteğe bağlı sigortalı olmak için “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” evrağına sahip olmanız ve bu evrakla birlikte ikametgahınızın bulunduğu yerde ki sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvurmanız gerekmektedir. Eğer bir sigortaya sahipseniz de isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz. Bunun için öncelikle bir talep dilekçesi ile yine aynı birime başvuru yapılmalıdır. 

İsteğe Bağlı Sigortalı Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?
İsteğe Bağlı Sigortalı Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?

5434 sayılı Kanunun mülga 12. Maddesine göre isteğe bağlı iştirakçilik başvurusu yapmak istiyorsanız başvurunuzu mutlaka Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA adresine yapmanız gerekmektedir. 

İsteğe bağlı sigorta başvurusu yaptığınız andan itibaren sigortanız başlayacaktır. 

İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadardır? 

İsteğe bağlı sigorta primi, sigorta yaptıran kişinin alt kazancı ile üst sınırı baz alınarak sigortalı olan kişinin belirlediği prim de göz önünde bulundurarak toplam kazancın %32’si olarak belirlenmiştir. İsteğe bağlı sigorta sahibi olarak her ay yatırdığınız prim ücretinin %20’si ölüm ve yaşlılık sigortası için, kalanı ise genel sağlık sigortası için yatırılmaktadır. 

Eski zamanlarda isteğe bağlı sigorta primini ödemeyen kişilerin belirli bir zaman sonra sigortası kesilirdi. Yeni düzenlemelerle birlikte 12 ay içinde ödeme yapılmadığında sigortalıya bir daha ödenmeyen ayın primini ödeme şansı tanınmayacak, 12 ayın sonunda kişi gecikme zammı ile birlikte istenmesi talep edilecektir. 

İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl İptal Edilir? 

İsteğe bağlı sigortayı iptal ettirmek için öncelikle sigortanızı iptal etmek istediğinize dair bir dilekçe yazıp beyanda bulunmanız gerekmektedir. Dilekçe işleme alındıktan sonra ödenen son primin günü baz alınarak kişinin isteğe bağlı sigortası iptal edilir. Emekli maaşı almaya hak kazanmış kişilerin de isteğe bağlı sigortaları sorunsuz şekilde iptal edecektir. Ölen kişilerin de ölüm tarihlerinden itibaren sigortaları iptal edilir. 

İsteğe Bağlı Sigortalı Olma Şartları Nelerdir? 

İsteğe bağlı sigortalı olma şartlarının ilki Türkiye vatandaşı olmaktır. İsteğe bağlı sigortalı olma şartlarının diğerleri ise şu şekildedir: 

  • 5510 sayılı Kanuna göre üzerine herhangi bir sigortanın bulunmaması, 
  • Eğer bir sigorta bulunuyorsa ay içinde 30 günden az çalışmak veya part time çalışmak 
  • Türkiye Cumhuriyeti Devletinden herhangi bir emekli aylığı, engelli maaşı gibi herhangi bir aylık almamak 
  • 18 yaşını doldurmuş olmak 
  • Bu kanunların yürürlüğe girdiği tarihten önce isteğe bağlı sigortalı olan kişilerin herhangi bir işlem gerçekleştirmesine gerek kalmaksızın isteğe bağlı sigortaları devam edecektir. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!