En Fazla Demir İçeren Besinler

Vücudumuz için oldukça önemli bir yere sahip olan demir, tamamı ülkemizin birçok yerinde yetişen sebze ve meyvelerde fazlasıyla bulunmaktadır. En fazla demir içeren besinler düzenli bir şekilde tüketilmesi halinde, vücudun demir ihtiyacını önemli ölçüde karşılamaktadır.  

Kan oluşumunun sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi ve vücut sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışmalarını tamamlayabilmesi için, demir oldukça önemlidir. Özellikle su ve oksijenin vücutta gerekli organlara taşınmasında hayati rol oynayan demir eksikliğinde, farklı hastalıkların ortaya çıkması çok daha mümkündür. En fazla demir bulunan besinler hakkında vereceğimiz bilgilerin yanı sıra, kimlerin demire ihtiyaç duyduğu ve demir eksikliği belirtileri hakkında da bilgiler verdik. 

En Fazla Demir İçeren Besinler  

Karaciğer  

En Fazla Demir İçeren BesinlerAdeta bir demir deposu olan karaciğer, sağlıklı beslenmek için tavsiye edilen önemli besin kaynakları arasındadır. 75 gram karaciğerde bulunan 5 gram demir minerali, neredeyse erkeklerin günlük demir ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Tam bir porsiyon tüketilmesi halinde ise, kadınların günlük demir ihtiyacını rahatlıkla karaciğer ile karşılamak mümkündür.  

Sığır Eti  

Sığır eti de, zengin içeriği ile en fazla demir bulunan besinler arasında yer almaktadır. Doymuş yağ bakımından zengin olması sebebiyle demir ihtiyacımızı karşılamak için sığır eti tüketirken, dengeli ve dikkatli olunması gerekir.  

İstiridye  

75 gramında yaklaşık olarak 8 miligram demir minerali bulunan istiridye, orta yaştaki bir erkeğin günlük demir ihtiyacını rahatlıkla karşılamaktadır. Ancak isilik yerinde çinko bakımından zengin ve ağır metal birikimine sahip olması sebebiyle, bazı kişilerin istiridye tüketmesi uygun olmayabilir.  

Kuru Domates  

Güneşte kurutulan domateslerde, en fazla demir içeren besinler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.  

Pekmez  

Mineral ve vitamin bakımından son derece dolu olan besin kaynaklarından biri de, ülkemizde sevilerek tüketilen üzüm pekmezidir. Ancak pekmezin şeker içeriği de dikkate alınarak ona göre tüketilmesi, daha sağlıklı olacaktır.  

Tam Tahıllı Ekmekler  

Mineral ve lif zengini olan tam tahıllı ekmekler, özellikle demir minerali bakımından daha iyi bir kaynaktır.  

Kuru Kayısı  

Tüm kurutulmuş sebze ve meyvelerde olduğu gibi, kurutulmuş kayısı içeriğinde de bol miktarda demir bulunmaktadır. Düzenli bir şekilde kuru kayısı tüketmek, diğer besin maddeleri ile birlikte günlük demir ihtiyacını karşılamak için önemli oranda fayda sağlamaktadır.  

Kuru Üzüm  

100 gramlık kuru üzümün içerisinde, yaklaşık 3 miligram demir minerali bulunur. Sağlıklı bir atıştırmalık olarak öne çıkan kuru üzüm, kaliteli demir kaynağı ile anemi hastaları için de tavsiye edilmektedir. 

Cennet Hurması  

En fazla demir bulunan meyveler arasındaki cennet hurması, ülkemizin kıyı bölgelerinde yetişen ve sevilerek tüketilen meyvelerden biridir. Aynı zamanda c vitamini açısından zengin olan bu meyve, sağlık açısından önemli farklı mineralleri de içermektedir.  

Ispanak 

Ispanak en fazla demir bulunan sebzeler arasında, yüksek demir oranı ile dikkat çekmektedir. Aynı zamanda folik asit, magnezyum ve potasyum gibi minerallerle birlikte, c ve a vitamini gibi önemli kaynakları içermektedir.  

Tavuk Eti  

100 gram tavuk etinde, 1 miligram demir bulunmaktadır. Protein zengini olan tavuk etinin içerdiği mineraller ile birlikte düzenli bir şekilde tüketilmesi, genel sağlık açısından da faydalıdır.  

Kuru Erik  

Kuru erik lifli yapısı nedeniyle 110 sindirim sistemine faydalı olan besinler arasındadır. Demir bulunan besinler arasındaki kuru erikte, her 100 gram için yaklaşık 1 miligram demir yer almaktadır.  

Bakliyat Çeşitleri  

Demir ihtiyacınızı et ürünlerinden gidermek istemiyorsanız, alternatif olarak bakliyat çeşitleri tüketebilirsiniz. Genel olarak bakliyat çeşitlerinin içerisinde, tatmin edici düzeyde demir bulunmaktadır. 

Demir Mineralinin Faydaları Nelerdir?  

Sağlık açısından oldukça önemli olan demir mineralinin faydaları, genel olarak şunlardır.  

  • Çocuk ve bebeklerde beyin gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur.  
  • Hamilelikte, erken doğum ve düşük yapma riskini en aza indirir.  
  • Oksijenin beyin ve kaslara taşınarak, zihinsel fonksiyonların sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.  
  • Fiziki güç gerektiren sporlarda, sporcunun daha iyi bir performans göstermesine fayda sağlar.  

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?  

En önemli demir eksikliği belirtileri, şunlardır.  

  • Dilin iltihaplanması  
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması  
  • Vücut ısısında görülen düzen bozuklukları  
  • Çocukların başta okul olmak üzere, genel zihinsel performanslarında düşüklük görülmesi  
  • Kişinin kendini sürekli yorgun hissetmesi  
  • Uyku problemleri  

Demir eksikliğinin önemli belirtileri arasında yer almaktadır.  

Kimler Demir Mineraline Daha Fazla İhtiyaç Duyar? 

  • Gelişim çağında olan çocuklar, demir mineraline daha fazla ihtiyaç duymaktadır.  
  • Adet dönemindeki kadınların adet esnasında yaşayacağı kan kaybı sebebiyle, daha fazla demire ihtiyaç duydukları bilinmektedir.  
  • İyileşme sürecinde olan hastalar  
  • Hamile kadınlar 

Demire en fazla ihtiyaç duyan kişiler olarak bilinmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!