Grip hakkında bilmeniz gereken her şey

Kış aylarına girdiğimiz şu günlerde, bugün sizlere kış aylarının en çok rastlanan hastalıkları olan grip nedir? , soğuk algınlığı nedir? Grip aşısı nasıl çalışıyor? Kimler grip aşısı yaptırmalı? Grip ne kadar sürer? Grip aşısının yan etkileri neledir? Grip aşısının en sık görülen yan etkileri nelerdir? Grip için tedavi seçenekleri nelerdir? Grip mevsimi ne zamandır? Yetişkinlerde grip semptomları nasıl görülür? Grip belirtileri için çareler nelerdir? Grip için kuluçka süresi ne kadardır? Grip bulaşıcı mıdır? Grip nedir? Grip için hangi ilaçlar vardır? Grip erken belirtileri nelerdir? Doğal grip ilaçları nelerdir? Grip neden olur? Çocuklar için grip aşısı

Soğuk algınlığı ve grip arasındaki fark nedir?

Soğuk algınlığı ve grip ilk başta benzer görünebilir. Her ikisi de solunum yolu hastalığıdır ve benzer semptomlara neden olabilir. Ancak farklı virüsler bu iki duruma neden olur.  Hem soğuk algınlığı hem de grip birkaç ortak belirtiyi paylaşır. Her iki hastalığı olan kişilerde sıklıkla karşılaşırlar:

  • Burun akıntısı veya havasız burun
  • Hapşırma
  • Vücut ağrıları
  • Genel yorgunluk
  • Kural olarak, grip belirtileri, soğuk belirtilerden daha şiddetlidir.

İkisi arasındaki bir diğer belirgin fark, ne kadar ciddi oldukları. Soğuk algınlığı nadiren diğer sağlık koşullarına veya sorunlarına neden olur. Ancak grip sinüs ve kulak enfeksiyonlarına, zatürree ve sepsise neden olabilir.

Belirtilerinizin soğuk algınlığından mı yoksa gripten mi olduğunu belirlemek için doktorunuzu görmeniz gerekir. Doktorunuz semptomlarınızın ardında ne olduğunu belirlemeye yardımcı olacak testler yapacak.

Doktorunuz soğuk algınlığı teşhisi koyarsa, yalnızca virüsün seyrini uygulayana kadar semptomlarınızı tedavi etmeniz yeterli olacaktır. Bu tedaviler, soğuk algınlığı ilaçlarını kullanmayı, bol miktarda dinlenmeyi içerebilir.

Virüs döngüsünün başında grip ilacını almak, hastalığın ciddiyetini azaltmaya yardımcı olabilir ve hasta olduğunuz süreyi kısaltabilir. Dinlenme, grip olan insanlar için faydalıdır.

Grip belirtileri nelerdir?

İşte grip hastalığının ortak semptomlarından bazıları.

Ateş

Grip hemen her zaman vücut sıcaklığınızda bir artışa neden olur. Bu aynı zamanda ateş olarak da bilinir. Griple ilişkili ateşlerin çoğu, düşük dereceli ateşten  37.8 ° C civarında ve 40 ° C  kadar yüksek arasında değişir.

Her ne kadar endişe verici olsa da, küçük çocukların yetişkinlerden daha yüksek ateşlere sahip olması nadir değildir. Çocuğunuzun gribi olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza görünün.

Yüksek bir sıcaklığa sahip olduğunuzda “ateş gibi” hissedebilirsiniz. Belirtiler arasında vücudunuzun yüksek sıcaklığına rağmen titreme, terleme veya üşüme vardır. Ateşlerin çoğu bir haftadan az sürer, genellikle üç ila dört gün arası.

Öksürük

Kuru, kalıcı bir öksürük gripte sık görülür. Öksürük, rahatsız edici ve acı verici hale gelebilir. Bu süre zarfında ayrıca nefes darlığı veya göğüs rahatsızlığı yaşayabilirsiniz. Griple ilgili birçok öksürük yaklaşık iki hafta sürebilir.

Kas ağrıları

Griple ilgili bu kas ağrıları en çok boynunuz, sırtınız, kollarınız ve bacaklarınızda görülür. Genellikle ağır olabilirler ve temel görevleri yerine getirmeye çalışırken bile hareket etmeyi zorlaştırırlar.

Baş ağrısı

Griple ilgili ilk belirtiniz şiddetli bir baş ağrısı olabilir. Bazen ışık ve ses hassasiyeti dahil göz belirtileri baş ağrınızla birlikte gider.

Yorgunluk

Yorgun hissetmek, gribe ilişkin belirgin olmayan bir semptomdur. Genelde kendini iyi hissetmemek, birçok koşulun işareti olabilir. Bu yorgunluk ve halsizlik duyguları hızla ortaya çıkabilir ve üstesinden gelmek zor olabilir.

Grip aşısı:

Grip, her yıl birçok hastalığa yol açan ciddi bir virüstür. Enfeksiyondan ağır hastalanabilmeniz için genç olmanız veya güvenli bir bağışıklık sistemine sahip olmanız gerekmez. Sağlıklı insanlar gripten hastalanabilir ve bunu arkadaşlarınıza ve ailenize yayabilir.

Bazı durumlarda grip bile ölümcül olabilir. Grip kaynaklı ölümler en çok 65 yaş ve üstü insanlarda görülür ancak çocuklar ve genç erişkinlerde görülebilir.

Gripten korunmanın ve yayılmasının önlenmesinin en iyi ve en etkili yolu aşı olmaktır. Griplere karşı ne kadar insan aşılanırsa, grip o kadar az yayılır. Aşılama ayrıca hasta olduğunuz süreyi kısaltmanıza yardımcı olabilir ve semptomları azaltabilir.

Grip aşısı nasıl çalışıyor?

Aşıyı yapmak için, bilim adamları, önümüzdeki grip mevsiminde en sık rastlanacağını öne sürdüğü grip virüsü türlerini seçtiler. Bu türler ile milyonlarca aşı üretilir ve dağıtılır.

Aşı aldıktan sonra, vücudunuz virüsün bu türlerine karşı antikorlar üretmeye başlar. Bu antikorlar virüse karşı koruma sağlar. Grip virüsü ile daha sonra temas ederseniz, bir enfeksiyondan kaçınabilirsiniz.

Virüsün farklı bir türü ile temas ederseniz hasta olabilirsiniz. Fakat belirtiler daha az şiddetli olacaktır çünkü aşı yaptırdınız.

Kim grip aşısı yapmalı?

Doktorlar altı aylıktan büyük olan herkese grip aşısı yaptırmalarını önerir. Bu özellikle, aşağıdakiler gibi yüksek riskli kategorilerdeki insanlar için geçerlidir:

  • 5 yaş altındaki çocuklar (özellikle 2 yaş altındaki çocuklar)
  • 65 yaş yetişkinler
  • Hamile veya doğumdan iki hafta sonrasına kadar olan kadınlar
  • Bağışıklık sistemlerini zayıflatan kronik tıbbi durumu olan insanlar

Doktorların çoğu, herkesin grip aşısını Ekim ayının sonuna kadar yaptırmasını tavsiye eder. Bu şekilde, vücudunuzun grip mevsimi başlamadan önce doğru antikorları geliştirmek için zamanı vardır. Aşılama sonrası antikorların gribine karşı gelişmesi yaklaşık iki hafta alır.

Grip ne kadar sürer?

Çoğu insan gripten yaklaşık bir hafta sonra iyileşir. Ancak her zamanki halinize döndüğünüzü hissetmeniz birkaç gün sürebilir. Grip belirtileriniz düştükten sonra birkaç gün yorgun hissedersiniz. En az 24 saat boyunca ateşiniz düşene kadar, evde kalmanız, okula ya da işe gitmenizden çok daha önemlidir.

Grip aşısının yan etkileri nelerdir?

Pek çok insan her yıl grip aşısı vurdurmaktan kaçınıyor. Grip aşısı vurulduğunuz zaman grip olmayacağını anlamanız önemlidir.  Grip aşıları ölü grip virüsü içerir. Bu ölü virüsler, bir hastalığa neden olacak kadar güçlü değildir.

Ancak, grip aşısı nedeniyle bazı yan etkiler yaşayabilirsiniz. Bu yan etkiler genellikle hafiftir ve sadece kısa bir süre devam eder.

Grip aşısının en sık görülen yan etkileri şunlardır:

  • Grip aşısı enjeksiyon bölgesi çevresinde ağrı
  • Enjeksiyondan hemen sonra düşük dereceli ateş
  • Hafif ağrılar ve sertlik

Meydana gelen yan etkiler genellikle sadece bir veya iki gün sürer. Birçok insan herhangi bir yan etki yaşamaz.

Nadir durumlarda, bazı insanlar aşılamaya ciddi alerjik reaksiyon gösterebilir. Daha önce herhangi bir aşıya veya ilaca alerjik reaksiyon göstermişseniz, grip aşısını vurulmadan önce mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Grip için tedavi seçenekleri nelerdir?

Grip vakalarının çoğu, evde reçeteli ilaçlar olmadan kendinizi tedavi edebileceğiniz kadar hafiftir. Grip belirtilerini ilk gördüğünüzde evde kalmanız ve diğer insanlarla temastan kaçınmanız önemlidir.

Ayrıca şunları da yapmalısınız:

Bol miktarda sıvı için.  Su, çorba ve az şekerli aromalı içecekler içmeniz gerekmektedir.  OTC ilaçları ile baş ağrısı ve ateş gibi semptomları tedavi edin. Virüsün diğer yüzeylere veya evinizdeki diğer insanlara yayılmasını önlemek için ellerinizi yıkayın. Öksürüklerinizi ve hapşırıklarınızı etrafa sıçramayacak şekilde kapatın. Belirtiler kötüleşirse doktorunuza gitmeyi unutmayın. Doktorunuz, antiviral ( Antiviraller virüs enfeksiyonlarına karşı kullanılan farmakolojik ajanlardır. Viral enfeksiyonun kontrol altına alınması ya da yok edilmesi amacıyla kullanılırlar. ) bir ilaç verebilirler. Bu ilacı ne kadar erken alırsanız o kadar etkili olur. Semptomlarınızın başlamasından sonraki 48 saat içinde tedaviye başlamalısınız.

Griple ilgili komplikasyon riskiniz yüksekse, semptomlar ortaya çıktığında doktorunuza başvurun. Bu yüksek riskli gruplar şunlardır:

  • Zayıf bağışıklık sistemi olan insanlar
  • Hamile veya doğumdan iki hafta sonrasına kadar olan kadınlar
  • 65 yaşındaki insanlar
  • 5 yaş altı çocuklar (özellikle 2 yaş altı çocuklar)
  • Kronik bakım tesislerinde veya bakım evlerinde yaşayan insanlar
  • Kalp veya akciğer hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olan kişiler

Doktorunuz hemen grip virüsünü test edebilir. Ayrıca komplikasyonları önlemek için antiviral bir ilaç da verebilirler.

Grip mevsimi ne zaman?

Yılın herhangi bir zamanında grip olabilirsiniz. Fakat genelde sonbahar ve kış aylarında hastalanmanız daha olasıdır. Bunun nedeni, diğer insanlarla yakın alanlarda daha fazla zaman geçirmeniz ve ayrıca birçok farklı hastalığa da maruz kalmanızdır. Farklı bir enfeksiyonunuz varsa, gribe yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Bunun nedeni, diğer enfeksiyonların bağışıklık sisteminizi zayıflatıp sizi yenilere karşı daha savunmasız hale getirmesidir.

Grip belirtileri için çareler

Grip belirtileri için çareler mevcuttur ve bir çoğu büyük rahatlama sağlar.

Nezle iseniz bu tedavileri aklınızda bulundurun:

Ağrı kesiciler. Asetaminofen ( Parasetamol ) ve ibuprofen gibi analjeziklerin semptomları hafifletmek için sıklıkla önerilmektedir. Bu ilaçlar kas ağrıları, baş ağrısı ve ateşe de iyi gelmektedir.

Dekonjestanlar: Bu ilaç türü, burun tıkanıklığını ve sinüsleriniz ve kulaklarınızdaki baskıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Her bir dekonjestan türü bazı yan etkilere neden olabilir; bu nedenle, sizin için en uygun olanı bulmak için doktorunuz ile görüşüp prospektüsü de okumanızı öneriyoruz.

Ekspektoranlar: Bu ilaç türü, başınızı tıkalı hissettiren ve öksürüğe neden olan kalın sinüs salgılarını gevşetmeye yardımcı olur.

Öksürük kesici: Öksürük yaygın bir grip belirtisidir ve bazı ilaçlar onu hafifletmeye yardımcı olabilir. Öksürük şurupları  kullanabilirsinz. İlaç almak istemiyorsanız, bal ve limon da boğaz ağrısını ve öksürüğü kullanılabilir.

İlaçları karıştırmamaya dikkat edin. Gereksiz ilaç kullanımı istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Baskın belirtileriniz için geçerli olan ilaçları almak en iyisidir.

Bu arada bol bol dinlenin. Vücudunuz influenza virüsüne karşı sıkı bir şekilde mücadele ediyor, bu yüzden bolca aksama süresi vermeniz gerekiyor. Hastaysanız okul veya işinizden mutlaka izin alıp dinlenmenizi öneririz.

Ayrıca bol miktarda sıvı içmelisiniz. Su, meyve suyu, sporcu içecekleri ve çorba, vücudunuzun sıvı ihtiyacını karşılayacaktır. Çorba ve çay gibi ılık sıvılar, boğaz ağrısından kaynaklanan ağrıyı hafifletmeye yardımcı olma avantajına sahiptir.

Yetişkinlerde grip semptomları

Grip ile ilgili ateş yetişkinlerde görülür ve şiddetli olabilir. Birçok yetişkin için ani bir yüksek ateş, grip enfeksiyonunun en erken belirtisidir.

Yetişkinlerin, ciddi bir enfeksiyonu olmadıkça, ateşi nadiren yükselir Grip virüsü, 37.8 ° C  ‘den yüksek ani bir yüksek sıcaklığa neden olur.

Soğuk algınlığı gibi diğer viral enfeksiyonlar düşük dereceli ateşlere neden olabilir.

Bunun ötesinde, çocuklar ve yetişkinler aynı semptomların çoğunu paylaşır. Bazı insanlar bir veya daha fazla semptomu diğerlerinden daha fazla yaşayabilir. Her kişinin grip enfeksiyonu farklı olabilir.

Grip için kuluçka süresi ne kadardır?

Grip için tipik inkübasyon süresi bir ila dört gündür. Kuluçka, virüsün vücudunuzda bulunduğu ve gelişmekte olduğu dönemi ifade eder. Bu süre zarfında, virüsün herhangi bir belirtisini göstermeyebilirsiniz. Bu bulaşıcı olmadığınız anlamına gelmez. Birçok kişi semptomların ortaya çıkmasından bir gün önce virüsü başkalarına bulaştırabilir.

Hapşırdığımızda, öksürdüğümüzde veya konuştuğumuzda üretilen milyonlarca küçük damlacık, grip virüsünü yayar. Bu damlacıklar vücudunuza burnunuzdan, ağzınızdan veya gözlerinizden girer. Ayrıca, virüsü, virüs içeren bir yüzeye dokunarak ve ardından burnunuza, ağzınıza veya gözlerinize dokunarak da alabilirsiniz.

Grip bulaşıcı mıdır?

Kişi, grip olduysa bulaşıcıdır. Birçok insan  grip virüsünü farklı kişilere bulaştırır. Başka bir deyişle, hasta olduğunuzu bile anlamadan virüsü paylaşıyor olabilirsiniz.

Belirtileriniz ortaya çıktıktan beş ila yedi gün sonra bulaştırıcı olabilirsiniz. Küçük çocuklarda genellikle semptomların ilk ortaya çıkmasından sonra yedi günden fazla bulaşıcıdır. Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar da virüs semptomlarını daha uzun süre yaşayabilir.

Grip olduysanız, evde kalın. Virüsün diğer insanlara yayılmasını önlemek için üzerinize düşeni yapın. Teşhis edildiyseniz, semptomlarınızın ortaya çıkmasından bir gün önce temas kurduğunuz kişileri uyarmayı unutmayın.

Grip nedir?

Grip, başka birinin vücuduna giren, bulaşmış damlacıkların yaydığı, yaygın, bulaşıcı bir virüstür. Virüs vücutta tutulur ve gelişmeye başlar.

Doktorlar ve araştırmacılar, virüsün hangi türlerinin her yıl en yaygın olacağını belirler. Daha sonra aşı üretmetirler. Grip aşısı, grip enfeksiyonunu önlemenin en kolay ve en etkili yollarından biridir.

Grip için ilaç var mı?

“Antiviral” ilaçlar denilen ilaçlar gribi tedavi edebilir. Bu ilaçları eczaneden alamazsınız , sadece reçete ile alınabilirler ve reçete almak için doktora gitmelisiniz.

Grip tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlar semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca gribin uzunluğunu bir veya iki gün kısaltabilirler. Antiviral ilaçlar almak, grip olmanız durumunda yardımcı olabilir, ancak bu ilaçların da yan etkileri olabilir.

Antiviral ilaçlar, gripten  komplikasyon gelişmesi riski yüksek olan kişiler için önemlidir. Bu yüksek riskli kategorideki kişiler şunları içerir:

  • 5 yaş altındaki çocuklar (özellikle 2 yaş altındaki çocuklar)
  • 65 yaş yetişkinler
  • Hamile veya doğumdan iki hafta sonrasına kadar olan kadınlar
  • Bağışıklık sistemlerini zayıflatan kronik tıbbi durumu olan insanlar

Araştırma, antiviral ilaçların semptomları izleyen 48 saat içinde alırsanız en iyi sonucu verdiğini göstermektedir. Özellikle yüksek risk altındaysanız veya hastaysanız bu sizin için çok önemlidir. Antiviral ilaçlar almak sizi grip komplikasyonlarına karşı koruyabilir. Bunlar zatürree ve diğer enfeksiyonları içerir.

Grip erken belirtileri nelerdir?

Grip belirtileri hızla ortaya çıkar. Bu ani semptomların başlangıcı genellikle gripten ilk damgasını vurur. Soğuk algınlığı gibi benzer hastalıklarda, semptomların ortaya çıkması birkaç gün sürebilir. Gripte görülen diğer bir erken belirti, ağrının genişliğidir. Grip olan insanlar, erken bir semptom olarak vücudunun her yerinde rahatsız olduklarını bildirmektedir.

“Kamyon çarpmış gibiyim” diye bir laf vardı halk arasında, tam olarak böyle hissediyorsanız büyük ihtimalel grip oluyor olabilirsiniz. Yataktan kalkmak zorlanıyorsanız ve yataktan kalkarken ağır haretket ediyosanız, bu his, gribin erken bir belirtisi olabilir. Bundan sonra, gribin diğer belirtileri ortaya çıkmaya başlayabilir ve virüsün vücudunuza girdiği açıkca belli olmuş olur.

Doğal grip ilaçları nelerdir?

Eğer tedavi edilmezse, tipik grip genellikle bir hafta içinde kaybolur. Bu süre zarfında, semptomları hafifletmek çin çeşitli tedavi seçenekleriniz vardır.

Reçeteli antiviral ilaçlar enfeksiyonun şiddetini azaltabilir. Ayrıca süresini kısaltabilirler. Bazı OTC tedavileri, enfeksiyonun belirtilerini hafifletebilir. Bazı doğal grip ilaçları bile semptomları hafifletmek için yardımcı olabilir.

Bazı insanlar bu süreci daha hafif atlatmak için doğal grip ilaçlarını kullanabilirler. Tıbbi araştırmalar aşağıdakileri içeren bazı doğal grip ilaç tedavilerini desteklemektedir.

Çorba: Sıcak tavuk çorbası, grip ilacı olarak birçok seviyede çalışır. Sıcak sıvı boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir ve hidrasyon ve elektrolitler sağlayabilir. Çalışmalar, vücudunuzdaki beyaz kan hücrelerinin hareketini de değiştirebileceğini göstermiştir. Bu iltihabı azaltır.

Bal:  Bir çok “doğal” öksürük ve soğuk ilaç bal içerir. Bal etkili bir öksürük önleyicidir. Öksürük formunu kesmeye çalışıyorsanız, çayınıza biraz ekleyin veya küçük bir kaşık alın.

Zencefil:  Çayınıza ya da bir bardak ılık suya birkaç dilim zencefil dökün ve yudumlayın. Bu kök, boğaz ağrısını hafifletebilecek ve öksürüğü azaltabilecek iyileştirici özelliklere sahiptir. Mide bulantısında da yardımcı olabilir.

Probiyotikler:  Vücudunuz bir enfeksiyonla savaşırken bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri arttırır. Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, yeni enfeksiyonları önleyebilir ve iyileşmeyi teşvik edebilir.

Tabii ki, yazımızın bazı bölümlerinde belirttiğimiz gibi dinlenme de grip enfeksiyonundan iyileşmenin önemli bir parçasıdır. Vücudunuz enfeksiyona karşı mücadele ederken, bağışıklık sisteminizin enfeksiyona karşı savaşabilmesi için, dinlenmeniz ve daha fazla uyumanız akıllıca olur.

Grip neden olur?

Grip, çeşitli şekillerde paylaşılan bir virüstür. Öncelikle, virüsü yakınınızdaki bir kişiden grip

ve hapşırma, öksürük veya konuşma halindeyken alabilirsiniz.

Virüs ayrıca cansız nesneler üzerinde iki ila sekiz saat yaşayabilir. Virüsü olan biri, kapı kolu veya klavye gibi ortak bir yüzeye dokunduysa ve siz de aynı yüzeye dokunursanız, virüs bulaşabilir. Virüsü elinize aldığınızda, ağzınıza, gözlerinize veya burnunuza dokunarak vücudunuza girebilir.

Gribe, karşı aşı olabilirsiniz. Yıllık grip aşısı vücudunuzun virüse maruz kalmaya hazırlanmasına yardımcı olur. Ancak grip virüsleri her seferinde değişiyor, bu yüzden her yıl grip aşısı yaptırmaya ihtiyacınız var. Grip aşısı, virüsün belirli türlerine karşı antikorlar yapmak için bağışıklık sisteminizi aktive ederek size yardımcı olur. Antikorlar enfeksiyonları önleyen şeydir.

Çocuklar için grip aşısı

Her yıl, yüz binlerce çocuk grip virüsünden hastalanıyor. Bu hastalıkların bazıları ağırdır ve hastaneye yatış gerektirir; hatta bazıları ölümle sonuçlanır.

Grip hastalığına yakalanan çocuklar, genellikle grip hastalığına yakalanan yetişkinlere göre daha yüksek risk altındadır. Örneğin, beş yaşın altındaki çocukların grip için tıbbi tedaviye ihtiyaç duymaları daha olasıdır. Grip enfeksiyonundan kaynaklanan ciddi komplikasyonlar en çok iki yaş altı çocuklarda görülür. Çocuğunuzun astım veya diyabet gibi kronik bir tıbbi durumu varsa, grip daha kötü olabilir. Çocuğunuz gribe maruz kalmışsa veya grip belirtileri gösteriyorsa hemen doktorunuza görünün.

Çocuklarınızı grip enfeksiyonuna karşı korumanın en iyi yolu, grip aşısı olmaktır. Her yıl çocukları enfeksiyona karşı aşılatın. Doktorlar altı aylıktan itibaren çocuklara grip aşısı önermektedir. Aşı yaptırmadan önce çocuğunuzun doktoruna danışın.

Altı ay ila sekiz yaş arasındaki bazı çocukların virüse karşı korunması için iki doza ihtiyacı olabilir. Çocuğunuz ilk kez bir aşı alıyorsa, muhtemelen iki doza ihtiyacı olacaktır.

Çocuğunuz önceden grip mevsiminde sadece bir doz aldıysa, bu grip mevsiminde iki doza ihtiyacı olabilir. Çocuğunuzun doktoruna çocuğunuzun kaç doza ihtiyacı olduğunu sorun.

Altı aylıktan küçük çocuklar grip aşısı için çok küçüktür. Onları korumak için etraflarındaki insanların aşılandığından emin olun. Buna aile üyelerinin özellikle dikkat etmesi gerekmektedir.

Tüm hastalara geçmiş olsun dileklerimle.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.