Hamilelikte Lekelenmenin Nedenleri ve Belirtileri

Hamilelikte lekelenme, gebe kadınların en büyük korkularından biridir. Bunun nedeni lekelenmenin halk arasında genellikle düşükle ve bebeğe bir şey olma tehlikesi ile bağdaştırılmasıdır. Bu nedenle gebelikte lekelenme yaşayan kişiler sıklıkla hamilelikte lekelenmenin nedenleri ve belirtileri nelerdir gibi sorular sormaktadır. Peki hamilelikte lekelenmenin nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Hamilelikte Lekelenme Neden Olur? 

Yukarıda da bahsedildiği üzere hamilelikte lekelenme, genellikle kadın doğum uzmanları tarafından normal olarak değerlendirilse de nadiren acil durumların habercisi de olabilmektedir. Peki hamilelikte lekelenme neden olur?

Hamile kadınların neredeyse tümünde sıklıkla yaşanan lekelenme durumu, ilk görüldüğü an ani bir panik ve endişeye mahal verebiliyor. Hal böyle olunca anne adayları, lekelenmeyi görünce vakit kaybetmeden ilgili bir hekime başvurabiliyorlar. Öncelikle bahsetmek gerekir ki hamilelikte lekelenme, yukarıda da bahsedildiği üzere gebe kişilerin neredeyse tamamında yaşanmakla birlikte normal bir durumdur. Ancak lekelenme ile birlikte kasık ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi tepkiler de görülmekteyse gebe kişilerin acil bir şekilde ilgili bir hekime başvurması gerekmektedir. Bunun dışında hamilelikte akıntının nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir:Hamilelikte Lekelenmenin Nedenleri ve Belirtileri

  1. Hormonal Etkiler: genellikle hamileliğin ilk aylarında yaşanan kanamalar – lekelenmelerin ana nedeni hormonal etkilerle açıklanabilmektedir. Öyle ki hamile kadınların vücudunda yer alan östrojen seviyesi had safhaya çıktığından, bu östrojen hormonu yumurtalıklarda oluşturduğu hareketlerden dolayı çeşitli lekelenmelere sebebiyet verebiliyor. 
  2. Vajinal Enfeksiyonlar: belirtmek gerekir ki vajinal mantar enfeksiyonu gebelikte en sık karşılaşılan vajinal enfeksiyonların başında gelmekte. Öyle ki, diğer vajinal enfeksiyonlar da gebelikte lekelenmeye neden olabiliyor. Vajinal enfeksiyonlar nedeniyle yaşanan lekelenmelerin, bebeğin zarar görmemesi nedeniyle acilen tedavi edilmesi tavsiye edilmektedir. 
  3. Dış gebelik: dış gebelik, sperm ve yumurta hücrelerinin birleşmesi sonucunda oluşan zigotun rahim dışında bir yere yerleşmesi nedeniyle oluşan bir gebelik biçimidir. Dış gebelik, vücudun olmaması gereken bir yerinde anormal bir cisim ile karşılaşması sonucunda lekelenmelere sebebiyet verebilmektedir. 
  4. Kilo değişimleri: genellikle hızlı kilo alıp veren anne adaylarında nadiren de olsa lekelenmeler yaşanabilmektedir. 
  5. Cinsel ilişki: normalde gebelik döneminde yaşanan cinsel ilişki herhangi bir şekilde kanamaya veya bebeğe zarar verme durumuna neden olmaz. Ancak vajina kısmının fazla zorlanması durumunda lekelenme görülebilmektedir. 
  6. Düşük: özellikle hamileliğin ilk aylarında yaşanan kahverengi – kırmızı renklerinde lekelenmeler düşüğün habercisi olabilmektedir. İlk aylarda lekelenme yaşayan anne adaylarının acil bir şekilde bir doktora başvurması tavsiye edilmektedir.

Hamilelikte Lekelenmenin Belirtileri 

Kadınlar ergenliğe girdikten sonra, dönem dönem akıntı – lekelenme yaşayabilmektedir. Bu durum genellikle reglden önce ve sonra yaşanmakta olsa da, ara dönemlerde de meydana gelebilmektedir. Ancak gebelik döneminde dişi bireyler adet görmediğinden, lekelenme durumu anormal olarak algılanmaktadır. Öyle ki, gebelikte lekelenme yaşadığınızı anlamak için vajen kısmından kahverengi – pembe veya kırmızı renklerde sıvıların akması yeterli olacaktır.  

Lekelenmenin rengi ve kıvamı, sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından fikir verebilir. Örneğin gebelik döneminde yaşanan şeffaf ve süt beyazı renginde akıntılar oldukça sağlıklıdır. Bu akıntılar genellikle kokusuz olmakla birlikte hormonlar nedeniyle hafif bir kokuya sahip olabilmektedir. Bunun dışında beyaz ve pütürlü şeklinde yaşanan akıntılar genellikle vajinal mantar enfeksiyonunun habercisidir. Vajinal mantar enfeksiyonu, genellikle zararsız olsa da gebelik döneminde anne ve bebeğin sağlığı için tedavi edilmesi gerekmektedir. Gebelik döneminde yaşanan kahverengi akıntılar ise genellikle zararsız olmakla birlikte hormonel değişimlerin etkisi olarak yorumlanabilmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.