MHRS Nedir? MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

Bugün sizlere MHRS nedir? MHRS Uygulamasıyla Nasıl Randevu Alınır? Hastane Randevu Alma Hattı Nedir? 182 servisi nedir, ne işe yarar ? Alo 182 hastane randevusu nasıl alınır? ALO 182 ile Doktor Randevusu Nasıl Alınır? MHRS Randevu İptali Nasıl Olur? MHRS Sistemi Üzerinden Randevu Almanın Faydaları Nelerdir?  konuları hakkında bilgi aktaracağız.

Kış günlerine girdiğimiz şu günlerde hastalıklar yavaş yavaş boy göstermeye başladı. Şüpheniz ki hiçbirimiz hastalanmak istemeyiz fakat hastalandığımız zamanda tüm çabamızla hastanelerde randevu aramaya başlıyoruz. Hastalığımız soğuk algınlığı, grip gibi kendimize dikkat ederek atlatabileceğimiz hastalıklar olduğu zaman hastane ve doktor tercihinde pek bulunmuyoruz. Yine de soğuk algınlığı, grip , öksürük gibi hastalıkları ileri derecede yaşadığımız zaman bunlar içinde hastane ve doktor araştırmasına başlıyoruz. Özellikle operasyonel işlem gerektiren hastalıklarda çoğu zaman çevremizden gelen önerilerle bazen de internet üzerinden yaptığımız araştırmalarla doktor seçiminde bulunuyoruz. Önceden bu tip bir seçim yapmak için hastanede bir tanıdık bulmak, hastaneye gidip buradan bilgi almaya çalışmak gibi zahmetli işler vardı. MHRS sistemi geldikten sonra gerek Alo 182 hastane randevu alma hattı üzerinden gerekse MHRS uygulamasıyla randevu alma sistemi üzerinden , istediğimiz hastaneden ve istediğimiz doktorun boş gün – saatlerini bularak randevumuzu kolaylıklar oluşturabiliyoruz.

Öncelikle MHRS nedir bu soruya cevap verelim. MHRS yani Merkezi Hekim Randevu Sistemi ; T.C. Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurumlarından randevu almak sureti ile poliklinik hizmeti almayı sağlayan uygulamadır.

ALO 182 ile Doktor Randevusu Nasıl Alınır? 

Ev, iş, ankesör ve cep telefonlarından ALO 182 aranır. Çağrıyı karşılayan operatöre hastanın T.C. Kimlik Numarası verilir. Randevu talep edilen hastane, poliklinik ve varsa hekim tercihleri operatöre bildirilir. Operatör uygun tarih ve saat dilimlerini vatandaşa bildirir. Vatandaş seçimini yaparak randevusunu alır.

MHRS Randevu İptali Nasıl Olur?

MHRS üzerinden aldığınız randevunuzu randevu saatinden 15 dakika öncesine kadar ALO 182 ‘yi arayıp ya da MHRS uygulaması üzerinden iptal etme imkanınız vardır.

MHRS Sistemi Üzerinden Randevu Almanın Faydaları Nelerdir?

  • İstediğiniz hastaneden randevu alabilirsiniz.
  • Seçmiş olduğunuz hastanedeki istediğiniz hekimi seçebilirsiniz.
  • Oluşturmuş olduğunuz randevu tarih ve saatinde, hastanede olarak, saatlerce sıra beklemeden muayene olabilirsiniz.

Ayrıca sadece Alo 182 hattı üzerinden değil, MHRS web sitesine girip randevu al kısmına tıklayıp ve MHRS uygulaması üzerinden de randevunuzu kendiniz oluşturabilir ya da randevu saatinden 15 dakika önceye kadar iptalini sağlayabilirsiniz.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi ( MHRS ) ‘ ye web sitesi ve uygulaması üzerinden erişim sağlamak için öncelikle sisteme kayıt olmanız gerekiyor. Sisteme kayıt olurken aşağıdaki alanları dolduruyoruz.

  • T.C. Kimlik No
  • Ad
  • Soyad
  • Cinsiyet
  • Doğum Tarihi
  • Doğum Yeri
  • Baba Adı
  • Anne Adı
  • E-posta
  • Cep Telefonu
  • Şifre

bilgileri girilerek sisteme kayıt olmanız gerekiyor. Sisteme kayıt olurken verdiğimiz bu bilgiler sayesinde MHRS web sitesi ve uygulamasına giriş sağladığımız zaman tekrar tekrar bu bilgileri girmemize gerek kalmıyor. Sisteme kayıt olurken girmiş olduğumuz e-posta ve cep telefonu bilgilerimiz, randevumuzu oluşturduktan sonra e-posta ve sms yoluyla bilgilendirilmemize yarıyor.  Dilerseniz MHRS web sitesi üzerinden, sisteme giriş yaparken e-devlet bilgilerimizle de giriş yapabilirsiniz.

Web sitesi üzerinden de , uygulama üzerinden de giriş yaptığınız zaman size aile hekiminden mi yoksa hastaneden mi randevu alacağınız yönünde bilgi soruluyor.

Eğer aile hekiminden randevu al kısmını seçerseniz, otomatik olarak bağlı bulunduğu sağlık ocağı ve aile hekiminiz seçili durumda geliyor, siz tarih ve saat seçip randevu oluşturuyorsunuz.

Hastaneden Randevu Al kısmını seçersek eğer web’den giriyorsak;

İl, İlçe, klinik, hastane, semt polikliniği , muayene yeri ve hekim bilgilerini girip , randevu tarih ve saatini seçip randevu oluşturuyoruz.

Eğer uygulama üzerinden giriyorsak;

Hastaneden Randevu Al kısmını seçtiğimiz zaman,

  • Hastaneye Göre
  • Bölüme Göre
  • Tarihe Göre
  • Genel Arama

ekranları karşılıyor bizi ve yönlendirmelere üzerinden dilediğiniz gibi seçim yapıp, yine tarih ve saat müsaitlik bilgilerine göre randevu oluşturabiliyoruz.

Açıkcası MHRS uygulaması bana daha kolay ve anlaşılır geliyor. Web sitesini pek kullanmıyorum. Hem cep telefonu uygulaması olduğu için her an elimin altında ve oldukça stabil çalıştığını da söyleyebilirim. Bu uygulama üzerinden istediğim gibi randevu oluşturabiliyor, eğer gidemeyeceksem randevu saatimden 15 dakika öncesine kadar da iptalini sağlayabiliyorum.

Akıllara çok takılan bir konu var onu da bu yazı içerisinde aydınlatmak isterim. Yapılacak olan işlem diyelim ki cerrahi bir işlem. MHRS uygulaması üzerinden cerrahi bölüm ve cerrahları da görebiliyorsunuz fakat bunlara direkt randevu oluştramıyorsunuz. Öncelikle ilgili bölümün hekimine başvurmanız ve onun karar vermesi üzerine yönlendirilmeniz durumunda hastane içerisindeki müsaitlik takvimine bakılarak bir randevu veriliyor. Ayrıca bir hastaneye gittiniz, rahatsızlığınızın cerrahi bir operasyon ile düzelebileceği bilgisi verildi ve o hastane tarafından cerrahi müdahale için , hastanenin cerrahlarının müsaitlik takvimine göre bir randevu oluşturuldu diyelim.

Siz de cerrahi operasyonu yapacak cerrahı tanımadığınızı düşünerek , tavsiye edilen bir cerrah araştırdınız ve ona karar verdiniz diyelim. O cerrahta başka bir hastanede. Cerrahi operasyon kararı verilmesine rağmen , siz direkt olarak başka bir hastanenin cerrahi bölümündeki x cerrahına randevu alamazsınız. Yine o hastanenin , ilgili bölümünde genel muayene olup tekrar o hastanenin cerrahi bölümüne yönlendirilmeniz durumunda , araştırmış olduğunuz cerrahı talep edebilirsiniz. Yine, araştırıp tercih ettiğiniz cerrahın müsaitlik takvimine göre randevu yazılır.

Bu durumu netlik kazanması açısından, bir de kendi başıma gelen bir örnek üzerinden açıklayayım. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin birine gittim. Gömülü 20’lik dişlerim var 2 tane. Bu dişlerimi aldırmak üzere önce genel muayaneden geçtim sonra cerrahi bölüme yönlendirip, burada bana cerrahi operasyon için randevu verdiler. Eminim bütün hekimlerimiz, cerrahlarımız iyidir. Hatta belki bana randevu yazılan cerrah belki bu işin en iyilerindendir ama insanoğlu işte can da tatlı ya tabi. Herkesin yaptığını yaptım önce çevremden sonra internetten derken araştırmalarımı tamamladım. Arkadaşımın 20’lik dişlerini, arkadaşımın tabirine göre , tere yağından kıl çeker gibi ağrısız sızısız alan bir cerraha randevu oluşturmaya karar verdim. MHRS uygulaması randevu alamadım ilgili cerraha. Önce Alo 182 MHRS randevu çağrı merkezini , sonra da hastaneyi arayıp bilgi aldım. İlk gittiğim Ağız ve Diş Sağlığın Merkezinden karar orayı bağlıyormuş. Bulmuş olduğum cerrahın çalıştığı hastanedeki, ağız ve diş sağlığı bölümünden önce genel muayene randevusu alıp, gerek görülüp cerrahi operasyona yönlendirilmesi halinde ilgili bölümün ve cerrahın takvim müsaitlik durumuna göre seçimde bulunup o şekilde işlem yaptırabiliyormuşum. Ben de bu yolu izlemek durumunda kaldım.

Bu durum sizin de başınıza gelebilir, bu yüzden detaylıca açıklamak istedim. Yazımı okuduğunuz için teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!