Telefonda Donma Neden Yaşanır? Telefon Donmasının Çözümleri

Akıllı telefonlarda (Android, İOS) yaşanan donma sebepleri ve çözümleri hakkında bilgiler aktarmak istiyoruz. Dünyanın her yerindeki milyonlarca insanın teknolojiyle beraber temel sorunlarından biri de telefonlarda yaşanan donma sorunlarıdır. Günümüzde artık bi zamanlara damga vuran Nokia markasının tarihe karışmasıyla beraber basit cep telefonlarının günleri geride kaldı. Artık cep telefonları akıllı telefonlar haline geldi. Bu cihazlar, çok daha yüksek donanım kapasitesi gerektiren karmaşık bir yazılım (Android, iOS, Windows vb.) yazılımlarıyla çalışır. Ayrıca, performans, kalite ve kaynak kullanımında değişiklik gösteren milyonlarca uygulama vardır. Telefonun donması, bir cep telefonunun kullanıcı komutlarına cevap vermeyeceği durumu belirtir. Bu durumda da ne yaparsanız yapın, telefonunuz bir şey yapmayı reddeder.

Bu yazıda telefonun donma nedenlerini ve bu sorunun olası çözümlerini öğreneceğiz. Öncelikle belirtmekte fayda var ki ara sıra yaşanan donma sorunları normal karşılanmalıdır. Ama durum sıkı sık yaşanıyorsa ve sizin kullanımınızı etkiliyorsa size önereceğimiz çözümleri denemenizde fayda var.

1. Telefonun Kapatılmasını Durdurmak İçin Eşzamanlı Uygulamalar Sayısını Azaltın

Her cep telefonu, bellek (RAM) ve işlem gücü gibi sınırlı miktarda kaynağa sahiptir. Telefonu bu kaynakların kapasitesinin ötesine aşırı yüklerseniz, telefonda donma yaşanabilir.. Bu nedenle, aynı anda çalışan uygulamaların sayısını en aza indirmeyi denemelisiniz. Arka planda çalışan çok sayıda uygulamayı sınırlandırmak ve kullanmadığınız uyguamaları kapatarak telefonunuzun donmasına engel olabilirsiniz.

Çalışmakta olan uygulamaların listesini görmek için, Ayarlar> Uygulamalar> Çalışan Uygulama’ya gidin.

2. Tüm Uygulamaları Güncel tutun

Google Play (Android telefonunuz varsa) ve iTunes App Store (bir iPhone kullanıyorsanız) gibi uygulama mağazalarından güncellemelerini açmayı unutmayın. Mobil uygulama geliştiricileri, uygulamalarının performansını artırmaya devam ediyor. Bu nedenle, tüm uygulamaları düzenli olarak güncellemeniz ve daha iyi bir sürümün mevcut olması durumunda güncelleme yapmanızı öneririz.Genellikle en son sürümleri, daha az bellek ve CPU gücü kullanmak üzere tasarlanmaktadır.

3. Cep Telefonunuzu Kapatın

Telefonunuzu belirli araklıklarla kapatmak hem batarya hem de telefon sağlığını önemli şekilde iyileştirecektir. İdeal olarak size tavsiyemiz haftada 1 defa telefonunuzu kapatmanız telefonunuz için iyi olacaktır.

4. Pili Kapatın ve Çıkarın

Her telefonda olmasa da izin verilen model ve markalarda bataryanın ve sim kartın çıkarılması da yarar sağlamaktadır.Bataryayı ve SIM’i çıkarmak, elektrik temas noktalarındaki tozu temizler. Bu tozlanma bile telefonda ısınma ve donma sorunlarına sebebiyet verdiğini unutmayın.

5. Uygulamaları Harici Hafızaya (SD Kart) takın

Cep telefonu kullanıcılarının çoğu, telefonlarına her türlü uygulamayı yükler. Uygulamaları kurarken, uygulamanın nereye yükleneceği ve telefonun performansı üzerinde nasıl bir etkisi olabileceğine dikkat etmiyorlar. Çoğu durumda, uygulamalar varsayılan olarak telefonun dahili hafızasına yüklenir. Bu, uygulamaların çalıştırılması için daha az alan bırakır ki  bu da belleğin tıkanmasına neden olur. Eğer böyle sorunlar yaşıyorsanız telefonun harici belleğine (yani SD Kart) uygulamalarınızı yükleme ve bu şekilde kullanmayı öneririz. Genellikle harici hafıza dahili hafızadan daha büyüktür. Gerekirse harici bellek de kolayca genişletilebilir. Bu nedenle, harici belleğe telefonun dahili belleğini tıkamadan kolayca daha fazla uygulama yüklenebilir. Bu, telefonunuzu takılmaktan koruyacaktır.

Bunun için varsayılan yazma diskini ayarlayabilirsiniz. Bunun için Ayarlar> Depolama> Varsayılan yazma diski> SD Kart Seç’e gidin. Artık uygulamalarınız kurulumda SD karta kurulacaktır.Tabiki bu anlattığımız yol genel olarak çoğu telefonda olan şekildedir. Bazen farklı bir şekilde de ayarlama yapmanız gerekebilir.

6. Gereksiz Uygulamaları Sil

Telefonunuza uzun süre önce yüklediğiniz ama zaman içerisinde ihtiyaç duymadığınız, gereksiz ya da kullanmadığınız uygulamaları silmek telefonunuzun çalışmasında dolayısıyla da performansında olumlu bir etki yapacaktır.

7. Gereksiz Verileri Sil

Gereksiz uygulamalar gibi gereksiz veriler de telefonunuzun donmasında etkilidir. Mümkün olduğunca gereksiz verilerin resimlerin v.b hafızanızda yer kaplayan dosyaları telefonunuzdan silmeniz telefonunuzun kasılmasını ve donmasını engelleyecektir.

8. Her zaman orjinal şarj aleti kullanın

Aslında ilerleyen zamanlarda uzun uzadıya teknik detaylarını da paylaşacağımızdan şimdilik sizlere kısaca orjinal şarj aletlerinin kullanılmaması durumunda telefonunuzun birçok sorunla karşılaşabileceğini belirtmekte fayda var. Bu sorunlar kısa vadede pek karşınıza çıkmasa da, karşınıza çıkabilecek olası sorunlar batarya şişmesi, donanımsal sorunlar, yazılımsal sorunlar ve kasma donma gibi işlevsel sorunlar olmaktadır. Uzun vadede ise kesin olan bir şey vardır ki o da batarya ömrünüzün erken bitecek olmasıdır.

9. Yasal olmayan uygulamalardan kaçının

Mobil işletim sisteminizin yasal mağazaları dışında uygulama kullanmanızı önermiyoruz. Hatta bir adım daha ileriye giderek bu marketlerdeki uygulamaları da yüklerken iki kere düşünün. İos işletim sistemi ve marketinde bu tarz sıkıntılar olmasa da google play market malesef büyüklüğünden dolayıdır ki tüm uygulamaların kontrolden geçirilmesi imkansızdır. Dolayısıyla da buradan yapılacak yüklemelerde telefonunuza zarar verecek eklentiler mevcut olabilmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.