Uyanınca Kalp Çarpıntısı Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Özellikle kalp hastalarının bildiği bir rahatsızlık olan kalp çarpıntısı yaşayanların ağzından adeta bir ölüm fragmanı şeklinde anlatılmaktadır. Kalp çarpıntısı birçok etkene bağlı olarak meydana gelebilir. Fizyolojik sebepler ve dış etkenler bu unsurların başında gelmektedir. Ancak kalp çarpıntınız ciddi rahatsızlıkların habercisi de olabilir. Bu nedenle kesinlikle ciddiye alınması gereken olaylardan biridir. Belirli bir yaştan sonra uyanınca yaşanan kalp çarpıntısı ve halk ağzında “yüreği ağzına gelmek” durumu en çok şikâyet edilen belirtilerden biridir. Hal böyle olunca bu durumu yaşayan kişiler uyanınca kalp çarpıntısı neden olur, nasıl tedavi edilir gibi sorular sormaktadır. Peki uyanınca kalp çarpıntısı neden olur, nasıl tedavi edilir?
Bu makalemizde sizler için internette en çok araştırılan konulardan olan uyanınca kalp çarpıntısı neden olur, uyanınca kalp, uyanınca kalp çarpıntısı, uyanınca kalp sıkışması ve son olarak uyanınca kalbin çok hızlı atması gibi konuları detaylı bir şekilde ele aldık.
Kalp Çarpıntısı Neden Olur?
Kalp çarpıntısı Tıp dilinde taşikardi olarak da bilinmektedir. Birçok nedeni olabilmekte birlikte genetik olarak da kaynaklanabilir en kalp akıntısının bilinen en yaygın nedeni sigara kullanımıdır. Ancak sigara kullanmayan kişilerde bile görülebilen kalp çarpıntısı özellikle gün içerisinde yoğun işlerde çalışan kişiler için adeta bir eziyet haline gelebilir. Kalp çarpıntısı neden olur sorusunun cevabını öğrenmek şüphesiz sorunu çözmenin ilk yoludur. İşte kalp çarpıntısının nedenleri:
- Sürekli yaşanan stres taşikardinin en yaygın nedenleri arasında görülmektedir.
- Sporcular başta olmak üzere gün içerisinde aşırı yorucu fiziksel aktivite içeren işlerde kalp çarpıntısının bir nedenidir.
- Kansızlık vetiroit hastalıkları da taşikardi nedenleri arasındadır.
- Kulağa garip gelse de kalp ve damar cerrahi uzmanları bazı psikiyatrik hastalıkların yarattığı halüsinasyonlar sonucu taşikardi görüldüğünü de söylemektedir.
- Bazı ilaçların yan etkileri arasında da kalp çarpıntısı bulunmaktadır.
- Genetik faktörler kalp çarpıntısının nedenleri arasındadır. Öyle ki ailenizde birinde kronik taşikardi hastalığı bulunuyorsa büyük ihtimalle sizde de olacaktır.
- Son olarak kafeinli içecekler ve alkolün gün içerisinde aşırı tüketimi kalbi zorlayarak taşikardiye neden olmaktadır.
Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?
Kalp çarpıntısı nasıl geçer sorusunun cevabı çarpıntısının nedeni ne göre değişiklik göstermektedir. Örneğin çarpıntının sebebi aşırı kahve veya alkol tüketimi ise gün içerisinde baş gösteren taşikardi ertesi gün büyük ihtimalle tekrarlama yapacaktır. Bu durumdan kaynaklanan kalp çarpıntısını önlemek için kafeinli ve alkollü içeceklerin tüketimini sınırlandırmak gerekmektedir. Nedenlerle oluşan ve ara ara yoklayan kalp çarpıntıları ise hasta psikolojik bir tedaviden geçtikten sonra, düzenli ilaç kullanımı ile birlikte iyileşecektir. Ancak nedenini bilmediğiniz bir kalp çarpıntınız bulunuyorsa ilk yapmanız gereken şey bir kalp ve sinir hastalıkları uzmanına giderek çarpıntınızın nedenini öğrenmektir. Uzmanlar kalp çarpıntısı olan kişilerin başkasının kalp ilaçlarını veya antibiyotik gibi ilaçları kullanmasını kesinlikle önermemektedir.
Eğer ilk kez kalp çarpıntısı yaşıyorsanız çarpıntı anında kendinizi kötü hissedebilir ya da kalp krizi geçirdiğinizi düşünebilirsiniz. Böyle bir durumda yapmanız gereken ilk şey sakin olmak ve soğukkanlı davranmaktır. Eğer kalp çarpıntınız hafif hafif başladıysa ve giderek şiddetleniyorsa hemen ambulansı aramalı veya yakınınızdaki bir yetişkine haber vermelisiniz. Ancak kalp çarpıntınız sıradan seyrediyorsa, sakin olarak geçmesini beklemeli ve bir uzmana görünmelisiniz.