2020 – 2021 Anne ve Babanın Doğum İzni Kaç Gün, Şartları Neler?

2020 Anne Babanın Doğum İzni Kaç Gün? Doğum İzni Şartları Neler?

Doğum öncesinde ve sonrasında çalışan anne ve babanın izinlerinin kaç gün olduğu, yeni bebek bekleyenlerin merak ettikleri konuların başında gelmektedir. 

Anne ve baba olacak çalışanların en merak etikleri konulardan bir tanesi de doğum izni kaç gün sorusudur. Bu konuda sektöre ve çalışma şekline değişik durumlar söz konusudur. Örneğin kamu sektöründen çalışan babanın doğum sonrasında izni 10 gün iken, özel sektörde çalışanların 5 gündür. 

Annelerin Doğum İzni Ne Kadar? 

Annelerin doğum izni konusunda ilgili mevzuat bellidir. Hamile kadınlar doğum öncesinde 8 hafta ve doğum sonrasında 8 hafta izin alabilirler. Her ne kadar izin olarak adlandırılsa da aslında annelere verilen bir zorunluluktur. Çalışmak isteyen anneler işlerine doktor raporu ile işlerine daha erken dönebilir. 

Birden fazla çocuk sahibi olan annelerin izni 2 hafta uzatılarak 10 haftaya çıkmaktadır. Ancak doğum sonrasında verilen izin 8 hafta olarak sabit tutulmuştur. 

Kadınların doğum izni almaları için hamilelik süresinin en az 32 hafta olması gerekmektedir. Ancak çalışmak isteyen anne adayları isterlerse doktor raporu ile 37 haftalık olana kadar çalışabilirler. Ancak bu haftadan sonra çalışması kesinlikle yasaktır.   

Babaların Doğum İzni (Babalık İzni) Ne Kadar? 

Babaların doğum izni konusu çalışılan sektöre ve işe göre değişkenlik göstermektedir. 657 sayılı kanuna göre çalışan bir erkeğin doğum izni 10 gündür. Özel sektörde çalışan bir baba ise 5 babalık iznine çıkabilmektedir. Bu da 4857 sayılı kanun ile belirlenmiştir. Sözleşmeli personellerin doğum izni 2 gün olurken, taşeron şirketlerde çalışan babaların ise doğum izni 5 gün olmaktadır. 

Erkeklerin babalık izni alabilmeleri için düzenlenen 4857 sayılı kanunda yazılı madde bulunmaktadır. Bu iznin dışında çeşitli nedenlerle de izin alabilmeleri mümkündür. Babaların doğum iznini alabilmeleri için doğumun gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Aksi halde izin alamazlar.  

Anne ve baba adaylarının en merak ettikleri konularında başında gelen doğum izni ne kadar sorusu çalışılan sektöre ve işe göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle tam olarak kesin bilgiyi kanunlardan öğrenebilir ve size ait olan izin süresini öğrenebilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!