Kaymakam Nasıl Olunur? Kaymakam Olma Şartları

Kaymakam Nasıl Olunur? 2020 – 2021 Kaymakam Olma Şartları

Kaymakam olmak Türkiye şartlarında herkesin hayallerini süslüyor demek yanlış olmaz. Kaymakamlık mesleği toplumsal statü konusundan yüksek bir meslektir ve saygınlığı vardır. Bu nedenle kişiler sıklıkla kaymakam nasıl olunur sorusunu sormaktadır. Kaymakam olma şartlarına genel olarak bakıldığında, günümüzde kaymakam olma şartlarının daha iyi durumda olduğu gözlemlenmektedir. Eğer bir üniversiteden mezunsanız siz de kolay bir şekilde kaymakam olabilirsiniz.

Kaymakam Nasıl Olunur?
Kaymakam Nasıl Olunur? Kaymakam Olma Şartları

Kaymakam olabilmek için öncelikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Rastgele bir bölümden mezunsanız ne yazık ki kaymakam olmanız mümkün değildir. Bu bölümler şu şekildedir: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilgiler, İktisat, Hukuk, İdari Bilimler, İşletme, Sosyoloji ve Psikoloji. Üniversite okuduysanız ve bu bölümler üzerine başka bir üniversite okuma şansına sahip değilseniz üzülmeyin, yüksek lisansınızı bu bölümlerden biri üzerine yapabilirsiniz. Bu şekilde de kaymakam olma şansınız olacaktır. 

Kaymakamlar Ne İş Yapar? 

Eğer kaymakam nasıl olunur sorusunu soruyorsanız kaymakamlar ne iş yapar sorusunun cevabını da öğrenmeniz gerekmektedir. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki kaymakamlar gerçekten çok çalışırlar, oldukça geniş bir görev skalası vardır. Bu nedenle kaymakamların bilgili, profesyonel ve enerjik kişilerden seçilmesi gerekmektedir. İşte kaymakamların görevleri: 

  • Kaymakamlar öncelikle görev yaptıkları ilçelerde eğer güncel değişiklikler yapılacaksa bunları ilan etmekte yükümlüdür. Kanunları, yönetmelikleri ve tüzükleri kaymakamlıklar ilan ederler. Ayrıca bu kanunların düzgün bir şekilde işlenmesinden de sorumludurlar. 
  • Kaymakamlıklar valiliklere bağlıdır. Valinin vereceği bir talimatı veya emiri kaymakamlar yerine getirmek zorundadır. 
  • Kaymakamlar görevli olduğu ilçede bulunan devlet dairelerini, idareleri, belediyeleri ve özel şirketlerin idarelerini kontrol etmekle ve denetlemekle yükümlüdür. Ancak askeri kuruluşlar kaymakamlıkların yetkisinde değildir. 
  • Kaymakamların yetkileri oldukça geniştir. Bireysel kararlar alabilirler ve bu kararları uygulama yetkisine sahiptirler. Örneğin denetleme sırasında uygun görmediği bir çalışanı görevden alma yetkisine sahiptirler. 
  • Kaymakamlar resmi ziyaretleri kabul etme yetkisine sahiptir. Ayrıca bazı törenler de başkanlık yapmaları da gerekmektedir. 
  • Halk sorunlarını dinlemek de kaymakamların görevleri arasındadır. Kaymakamlar bu sorunları dinlemeli ve acil şekilde çözüm bulmalıdırlar. 
  • Kaymakamlar şikayetleri de kabul etmek zorundadırlar. Çünkü ilçenin şikâyet makamı kaymakamlıklarda bulunmaktadır. Kaymakamlar kurul ve kuruluşların şikayetlerini de dinlemek zorundadırlar.

Kaymakam Olma Şartları 2020 – 2021

Bahsedildiği üzere kaymakam olma şartları geçtiğimiz yıllara göre daha da esnetilmiştir. Bu durum daha fazla kişiye kaymakam olmak için şans tanınmasına neden olmuştur. Peki kaymakam olma şartları nelerdir? 

  • Öncelikle kaymakam olmak isteyen adayların yukarıda belirtilen bölümlerden mezun olması ya da belirtilen bölümlerden birinde yüksek lisans yapmış olması gerekiyor. 
  • Girilmesi gereken bir kaymakamlık sınavı bulunmaktadır. Sınav tarihinden itibaren adayların 35 yaşından gün almamış olması gerekmektedir. 
  • DMK md 48 sayılı kanunda belirtilmiş durumda olan kaymakam olma şartlarının adayda bulunması gerekmektedir. 
  • Kaymakam adayının bir kamu kuruluşunda en az 5 yıl deneyimi olması gerekmektedir. 
  • ÖSYM tarafından düzenlenen sınava, belirlenen tarihte kaymakam adaylarının girmesi ve geçer not alması gerekmektedir. Bu sınavda geçer not 70 puandır. ÖSYM sitesini takip ederek sınav ile ilgili gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz. 
  • Yazılı sınavdan geçer bir not aldıktan sonra sözlü bir sınava daha girmeniz gerekmektedir. Yapılan sözlü sınavdan da başarılı olmanız şarttır. 
  • Her iki sınavdan da başarılı olunca, atama süreciniz başlayacaktır. Önce staj yapmanız gerekebilir. 

Kaymakam Olmak İçin Gerekli Belgeler 

Kaymakam olmak için her meslekte olduğu gibi birtakım belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir. Kaymakam önemli bir meslek olduğundan, verilecek belgeler de büyük önem teşkil etmektedir. Kaymakam olmak için gerekli belgelerin ilki 2 adet güvenlik soruşturmasıdır. Bu soruşturmaların üstüne ayrıca arşiv araştırması formunu da eklemeli ve vesikalık fotoğrafınızı yapıştırmalısınız. Adli sicil kaydınızın temiz olduğuna dair bir belge de gereklidir. Bunların dışında diploma, kimliğinizin önlü ve arkalı fotokopisi, askerlik durumunuza dair bir belge, görev engelinizin bulunmasına dair herhangi bir belge ve son olarak kendiniz yazmanız şartıyla ailenizi de konu alan bir özgeçmişi teslim etmeniz gerekmektedir.  

Belgelerini eksiksiz bir şekilde ilgili birimlere teslim ettikten sonra size boş kadroların nerede olduğuna dair bir form verilecektir. Form doğrultusunda görev yapmak istediğiniz 4 ili seçmeniz gerekmektedir. Tüm işlemleri tamamladıktan sonra kısa süre içerisinde atamanız gerçekleştirecektir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!