İşsizlik Sigortası Nedir? Nasıl Alınır?
Bu haberimizde sizlere; işsizlik sigortası nedir, ne kadardır, nasıl alınır, işsizlik sigortasından kimler nasıl, ne kadar süre faydalanabilir, işsizlik sigortası kimleri kapsar, kimler işsizlik sigortasından yararlanabilir vb. gibi işsizlik sigortası hakkında önemli detaylara değineceğiz. Lütfen yazımızı okumaya devam edin.
İşsizlik sigortası nedir? Kimler işsizlik sigortasından faydalanabilir? İşsizlik sigortasıyla ilgili merak ettiğiniz her şey:
Günümüzde ne iş yapıyor olursanız olun, hiç kimsenin sonsuza dek aynı işi yapabilecek olması garanti değil. Bu durumda herkesi ilgilendiren İşsizlik Sigortası nedir?
1999 yılında yasalaşmış 4447 sayılı kanun gereğince yürürlüğe giren İşsizlik Sigortası, işsiz kalan kişiler için bir güvendir. Herhangi bir kusur, sağlık sorunu ve kasıtsız olarak işini kaybedenler dahi, İşsizlik Sigortasından faydalanabilir. İşsiz kalan kişiler, gelirlerinin bir kısmını belli bir süre zarfında almaya devam ederler. Elbette işten ayrılmanın sebepleri ve niteliklerine göre işsizlik sigortası alıp alamamanız önemli bir yer tutar.
Kendi adına işsizlik sigortası pirimi ödeyen çalışanlar, işsiz kaldıktan sonra gerekli şartların karşılandığı takdirde işsizlik ödeneği alabilirler. İşsizlik Sigortası, SGK ve İŞKUR kurumlarının sorumluluğu altındadır.
Kimler İşsizlik Sigortasından Faydalanabilir?
Kimler işsizlik sigortasından faydalanabilir en sık sorulan konuların başında geliyor. İşsizlik Sigortası alabilmek için:
- Sigortalı hizmet akdine dayalı çalışıyor olması
- Banka sandıklarına tabii sigortalı olunması
- Kısmı süreli iş sözleşmeli çalışanlar
- Ticari araç şoförleri
- Çalışma izni alan yabancılar
Emekliler işsizlik sigortasından faydalanabilir mi? Emekli olduğu halde özel sektörde çalışmaya devam eden işçiler, pirim kesintisine uğramadığı için İşsizlik Sigortası ödeneklerinin dışında kalırlar. İşsizlik ödeneği alan biri, sigortalı işe başladıktan sonra maaşı kesilir. Bunun dışında İşsizlik maaşı almak isteyenlerin yapması gereken şey, iş akdinin feshinden sonra ilk 30 gün içerisinde başvuru yapması gerekir.
İşsizlik Ödeneğinin Şartları Nelerdir?
Yazımızın başında belirttiğimiz gibi, İşsizlik Sigortasından faydalanabilmeniz için bazı zorunluluklar vardır. Bu zorunluluklar, yasal olarak koruma altına alınmıştır. Peki işsizlik ödeneğinin şartları nelerdir?
- Hırsızlık, taciz ve benzeri durumlar haricinde işsiz kalmak
- Kendi isteğiniz dışında işten çıkarılmak
- Hizmet akdine tabii olmak
- Haksızlığa uğrayarak işten çıkarılmak
- Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son üç yıl içerisinde 600 gün işsizlik ödeneğinden yararlanmamış olmak
- İş akdinin sona ermesinden önceki son üç yıl içerisinde en az 600 gün sigortalı olmak
- İş akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde sigortalı olmak
Son maddede belirtilen 120 gün içerisinde ücretsiz izne ayrılmış olmak, rapor almak veya eksik olması gibi durumlara bağlı olarak 120 günden az sigortalı olmanız anlamına gelir. Bu durumda işsizlik ödeneğinden faydalanmanız mümkün olmaz.
İşsizlik Sigortası Ne Kadar Alınır? İşsizlik Sigortası Ücreti Ne Kadar?
İşsizlik Sigortası ne kadar süreyle alınır sorusunun cevabı duruma göre değişkenlik göstermektedir. Yani, son üç yıl içerisindeki toplam sigorta ödemeleriniz, bu durumda kilit cevap verir. Burada alacağınız meblağ değil, süre için geçerlidir. Bu hesaba göre son üç yıl baz alınarak:
600 gün için 180 gün işsizlik ödemesi
900 gün için 240 gün işsizlik ödemesi
1080 gün için 300 gün işsizlik ödemesi alabilirsiniz.
İşsizlik Sigortası ücreti ne kadar? Bunun için hesap şu şekilde yapılmalı:
İşsiz kalanın aylık brüt kazancı %1 sigortalı, %1 devlet payı ve %2 işveren payı alınır. Son dört aylık kazanç esas alınır. Bu kazancın toplamının %40’ı işsizlik ödeneği olarak alınır. Aşağı yukarı aldığınız aylık maaşa yakın bir ücrettir. İşsizlik ödeneği alan kişiler, maaşa dayalı alınan vergilerin dışında tutulur.
İşsizlik Ödemesi Nasıl Alınır?
İşsizlik Sigortası dahilinde yukarıda belirtilen kişiler işsizlik ödemesi alabilir. İşsizlik Ödemesi almak için ilk 30 gün içerisinde resmi internet sitesine giriş yaparak başvuru yapabilirler. Bunun dışında İŞKUR’a şahsen başvuru yapan kişiler, kendilerinden istenen evraklarla başvuru yapabilir ve işsizlik ödeneği alabilirler.
Benzer yazımız olan ” Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Kimler Alabilir? ” başlıklı haberimizi de okumanızı öneririz.