Asit Yağmuru Nedir, Nasıl Oluşur, Nerelerde Görülür?

ASİT YAĞMURU NASIL OLUŞUR? ASİT YAĞMURU OLUŞTURAN GAZLAR NELERDİR?

Asit Yağmuru Nedir, Asit Yağmuru Nasıl ve Nelerden Oluşur, Nerelerde Görülür? Fosil yakıtların kullanılmasıyla açığa çıkan atıkların, su döngüsüne karışmasıyla asit yağmurları oluşur. Kömür ve petrol gibi fosil yakıtlar kullanıldığında, açığa çıkan dumanların içinde Kükürt ve Azot bulunur. Kükürt ve Azot yüklü duman, atmosferde rüzgârların etkisiyle geniş alanlara yayılır. Bu dumanların içindeki Azot ile Kükürt havadaki su buharıyla birleşince kimyasal tepkime meydana gelir ve Sülfür ile Nitrojene dönüşür. Su buharına karışan Sülfür ile Nitrojen, sülfürik asit ve nitrik asit damlaları halinde yoğunlaşarak yağışlarla (Yağmur, Kar, Dolu) yeryüzüne asit yağışları olarak iner.

Fosil yakıtların yoğun kullanıldığı şehirsel alanlar, Sanayi bölgeleri, Motorlu araçlar, Fosil yakıt kullanarak elektrik üreten Termik santraller, asit yağmurlarına neden olan ana etkenlerdir. Bunun dışında volkanlar havaya büyük miktarda kükürt dioksit yayarak asit yağmurları oluşturabilmektedir.

ASİT YAĞMURLARININ ZARARLARI NELERDİR?

Yeryüzüne inen asit yağışlar, suya ve toprağa karışır. Asit içeren su ve toprakla temas eden canlılar, zarar görür hatta bazı türlerin ölümüne yol açar.

Asit, sis ile karışık olduğunda solunum sisteminde sorunlara yol açabildiği gibi kalp hastalığı, kanser ve astım hastalıklarına yol açabilir. Asit yağmurlarının karıştığı içme suları insanlar için risk oluşturur.

Asit yağmurlarının diğer etkisi ormanlar üzerinde görülmektedir. Asit yağışlar, ağaçların yapraklarındaki büyüme ve gelişmeyi engeller.

Asit yağışları, sadece canlılara zarar vermekle kalmaz, doğrudan yağışlara maruz kalan, açık alanlardaki, antik kentler, tarihi binalar ve eserler, açık hava müzeleri veya Nemrut Dağı’nda olduğu gibi taş anıtlar, asit yağmurlarından zarar görmektedir.

ASİT YAĞMURLARI NERELERDE GÖRÜLÜR?

Asit yağışları, sanayinin gelişmiş, fosil yakıt tüketiminin fazla olduğu yerlerde sıklıkla görülmektedir. Ancak işin kötü tarafı fosil yakıt kullanımıyla açığa çıkan dumanlar, atmosferik taşınım yani rüzgârlar vasıtasıyla çok uzak alanlara taşınabilmekte ve fosil yakıt tüketilmeyen bölgelerde asit yağışlarına neden olabilmektedir.

Dünyada, Abd, Çin ve Avrupa’da görülen asit yağışları, ülkemizin kuzey batı kesimlerinde (Bolu), Orta ve Doğu Avrupa ile Rusya üzerinden gelen hava sistemlerinin etkisiyle, sonbahar sonları, kış ve ilkbahar başlarında görülebilmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!