Doğru Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Doğru Özgeçmiş Hazırlama, Özgeçmiş Örnekleri

Dünyanın neresine giderseniz gidin, yapacağınız iş başvurularında sizi en iyi şekilde anlatan özgeçmiş istenecektir. Bilgisayar ortamında hazırlanan bu özgeçmişlerde Adobe Illustrator, Adobe Photoshop gibi profesyonel programlar kullanılabilirken, Microsoft Excel ve Word uygulamaları ile de nispeten daha kolay yollarla çalışma gerçekleştirilebilir. Hatta iş başvuru sitelerinin kendi altyapılarına kurdukları sistemler ile sizler sadece bilgi girişi yaparak bile hazır özgeçmiş dosyası yaratabilirsiniz. Bu yazımızda özgeçmişlerde dikkat etmeniz gereken şeyler hakkında kısaca bilgiler yer alacak.

Doğru Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?
Doğru Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

1- En Az Sayfa İle En Çok Bilgiyi Vermek 

Özgeçmiş ile ilgili yapılan ilk büyük hata, bugüne kadar yapılmış ve başarılmış her şeyin en ince detayına kadar anlatılmasıdır. İnsan kaynakları uzmanlarına göre ideal bir özgeçmiş bir ya da iki sayfadan oluşmalıdır. Ancak birçok kişi bu konuya gereken özeni göstermediğinden sayfalarca özgeçmiş dosyaları ile başvurular yapmaktadır. 

Özgeçmişin en fazla yer tutan kısmı kişinin katıldığı projeler, gönüllü çalışmalar ve aldığı sertifikalar bölümleridir. Bu bölümlerde mümkün olduğunca az detay verilmeli ve ancak başvuruyu inceleyen kişi tarafından sorulursa, görüşme esnasında detaylandırılmalıdır.

Örneğin: 

  • Güngören ilçesi ambalaj atığı bilgilendirme çalışmaları (Mayıs, 2021) 

ÇEVKO Vakfı ile Güngören Belediyesinin ortak çalışmasında raportörlük 

Gördüğünüz üzere proje adı ve projede yapılan iş birer satır ile anlatılmıştır. Başvurunuzu inceleyen kişinin ilgisini çekerse, zaten bu konuyla ilgili size çeşitli sorular yöneltecektir. 

2- Yanlış/Hatalı Fotoğraf Seçiminden Kaçınmak 

Hazırlanan özgeçmişlerde sık sık yapılan bir hata da, yanlış fotoğraf tercihidir. Kullanacağınız fotoğrafın sizi doğru şekilde betimlemesi önemlidir. Şapka, güneş gözlüğü, anlamsız bir arkaplan seçimi sizin için eksi puan hanesine yazılacaktır. Kullandığınız fotoğrafta yüzünüzün açıkça görünür olması, yüzünüzde mümkün olduğunca az makyaj bulunması, filtreli fotoğraflar kullanılmaması uzmanların en temel öğretilerindendir. 

3- Gereksiz Detay Barındıran Kişisel Bilgiler Kısımlarından Kurtulmak 

Özgeçmişlerin kişisel bilgiler kısmı, fotoğraf ile birlikte ilk göz atılan yerlerdir. Kişinin ismi, unvanları, iletişim numarası, elektronik posta adresi, web sitesi (ya da LinkedIn sayfası) ve adresi bu alan için yeterli olacaktır. Ancak çok dikkat çekmese de bu bölüm için yapılan basit hatalar mevcut. Başvurduğunuz işi ilgilendirmeyecek bir unvana yer vermenize, adres kısmında bina ve daire numaranıza kadar yazmanıza, gelişigüzel alınmış bir elektronik posta adresini kullanmanıza hiç gerek yok. İlk intiba açısından eksi puan yememek için kesinlikle dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin; adres kısmına yalnızca ilçe ve il bilgisi yazmanız (Ataşehir, İstanbul) bile gereksiz kalabalığın engellenmesinde büyük pay sahibi olacaktır. Bu tür küçük nüanslar da, aslında sayfalarca süren özgeçmişlerin kısaltılmasında büyük pay sahibi olacaktır.

4- Hobi ve Yetenekler Kısmında İlgi Çekici Olmak 

Her ne kadar özgeçmiş hazırlanırken önemsiz olduğunu düşünseniz de, insan kaynakları uzmanları için hobi ve yetenekler kısmı da ilgi çekici alanların başında gelmektedir. Başvurduğunuz işi ilgilendiren yetkinliklerinizin, özgeçmişinizde olmasına özen göstermelisiniz. Örneğin; başvurduğunuz iş için iyi bir bilgisayar bilgisi gerekiyorsa kullanabildiğiniz uygulamaları bile belirtmenizde fayda vardır. 

Hobiler kısmında ise ilgi çekici olup, genel sıkıcılıktan kurtulmalısınız. Herkes “film/dizi izlemek”, “spor yapmak”, “kitap okumak”, “yüzmek” gibi hobiler yazabilir. Ancak “bilimkurgu konulu diziler izlemek”, “tenis oynamak”, “fantastik romanlar okumak” gibi kendinizi daha net ifade edebilmeniz mutlaka ilgi oklarını üzerinize çekmeye fayda sağlayacaktır. 

5- Referanslarınız, Gerçekten Referansınız Mı? 

Komik bir soru değil mi? Referanslar bölümü, özgeçmişin son dikkat çekici bölümüdür. Yapılan en büyük iki hata, referanslar kısmına yazılan kişinin bundan haberi olmaması veya izinsiz şekilde iletişim bilgilerinin paylaşılmasıdır. Doğru bir özgeçmişte ilgili alana “Referans bilgisi talep edilmesi durumunda paylaşılacaktır” tarzında ibare düşmeniz yerinde olacaktır. Bu tür bir ibarenin size, başvurunuzun ilgi çekici olup olmadığını da anlamanız konusunda yardımcı olacağını belirtmek gerek. Çünkü referanslarınızın iletişim bilgilerini almak için sizi aramaları gibi bir koza sahip olacaksınız. Yine de konuyla ilgisiz bir referans vermemeye özen gösterin. Örneğin; satın alma pozisyonu için başvurduğunuz iş için  gidip de bir firmanın IT departmanının müdüründen referans istemek size fayda sağlamayacaktır.

Basit gibi görünen ama ince ipuçları bulunduran bu yazının faydalı olmasını umarak iş başvurularınızda başarılar dileriz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!