EFT İptali Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda size EFT İptal İşlemi Nasıl Yapılır? adlı konuya değineceğiz. Bunun öncesinde eft nedir? Eft nasıl yapılır ? gelin bu konulara bir bakalım.

Eft nedir ?

Eft, iki farklı banka arasından hesaptan hesaba para gönderme işlemidir. Havaleden farklı para gönderen ve parayı alan kişilerin farklı bankalarda hesapları olmasıdır. Durumu bir örnek ile açıklayacak olursa, havale işlemini yapan Ahmet kişisinin Akbank bankasında bir hesabı olsun parayı göndermek istediği arkadaşı Mehmet’in de aynı şekilde Akbank bankasında bir hesabı olsun. Bu durumda Ahmet günün herhangi bir zamanı gece – gündüz – haftasonu – resmi tatil vs. farketmeksizin arkadaşı Mehmet’e göndereceği para anında ulaşacaktır. Fakat eft işlemi haftasonuna , resmi tatile ve mesai saatleri dışında olursa paranın karşı tarafa geçmes ilk iş gününü bulacaktır. Eft’yi de bir örnekle açıklayacak olursa, Ahmet’in yine Akbank bankasında bir hesabı olsun, arkadaşı Mehmet’in ise Garanti Bankasında bir vadesiz hesabı olsun. Ahmet, arkadaşı Mehmet’e Cumartesi veya Pazar günü para göndermeye kalkarsa bu işlem eft olacağı için Mehmet’in hesabına para Pazartesi günü geçer. Aynı şekilde resmi tatil için bu seneye ait bir örnek verelim. Ahmet arkadaşı Mehmet’e 31 Temmuz Cuma günü yani kurban bayramının 1.günü yine farklı bankalar arası para gönderme işlemi yani eft yapmış olsaydı, arkadaşı Mehmet bu parayı heasbında ancak kurban bayramı bitimindeki ilk iş günü olan 4 Ağustos Salı günü görebilirdi.

Son olarak haftasonu ve resmi tatile denk gelmeyen yani normal bir hafta içi iş gününde yapılan bir eft’den bahsedelim. Hafta içi normal bir iş günün yapılan eft’de her bankanın eft açılış ve saatleri farklıdır

Bankaların Eft Saatleri Kaçta Başlıyor? Bankaların Eft Saatleri Kaça Kadar ?

Her bankanın eft başlangıç ve bitiş saati birbirinden farklıdır. Saatler birbirine yakın zamanlardadır. Fakat para işlemleri genelde müşteriler için önemli olmaktadır. Bu yüzden bazen 15 dakikanın bile önemi olabiliyor. Vakit kaybetmetden , Bankaların eft saatleri kaçta başlıyor 2020, bankaların eft saatleri kaça kadar 2020  ? bunları iletelim.

Bankaların Güncel Eft Saatleri 2020

  • Akbank EFT saatleri: 09.00-17.00
  • Albaraka Türk EFT saatleri: 09.00-17.15
  • Halkbank EFT saatleri: 09.00-16.30
  • HSBC EFT saatleri: 09.00-17.00
  • Anadolubank EFT saatleri: 08.00-17.00
  • QNB Finansbank EFT saatleri: 09.00-17.15
  • Burgan Bank EFT saatleri: 08.30-16.45
  • Garanti Bankası EFT saatleri: 09.00-17.15
  • Denizbank EFT saatleri: 08.00-16.00
  • Kuveyt Türk EFT saatleri: 09.00-17.20
  • ICBC Turkey EFT saatleri 09.00-17.00
  • ABank EFT saatleri: 08.00-17.00
  • ING Bank EFT saatleri: 08.30-17.15
  • Odeabank EFT saatleri: 08.30-17.00
  • Şekerbank EFT saatleri: 09.00-17.15
  • TEB EFT saatleri: 09.00-17.15
  • Türkiye İş Bankası EFT saatleri: 09.00-17.00
  • Vakıfbank EFT saatleri: 09.00-16.30
  • Yapı Kredi EFT saatleri: 09.00-16.45
  • Ziraat Bankası EFT saatleri: 08.30-17.00

 

Bankaların eft başlangıç ve bitiş saatleri bu şekildedir. Ayrıca bu saatler arasında 12:30 – 13:30 bankaların öğle arasıdır. Bu saatler arasındanda eft yapabilirsiniz ancak öğle arasının bitimiyle birlikte eft işlemi karşı hesaba geçer. Bunu da bilmekte fayda var. Eft işleminden detaylıca bahsetmiş olduk. Şimdi gelin eft iptal işlemi nasıl yapılır buna bakalım.

EFT İptal İşlemi Nasıl Yapılır?

EFT İptal İşlemi Nasıl Yapılır?
EFT İptal İşlemi Nasıl Yapılır?

Hepimiz insanız hayatın her bölümünde bazen hatalar yapabiliyoruz. Tıpkı bu yazımızdaki bahseceğimiz hatalı yapılan eft işlemi nasıl iptal edilir konumuzda olduğu gibi. Yapılan bir eft işlemi banka genel müdürlüğü tarafından onaylanmadan iptal işlemini sağlayabilirsiniz. Bunun için en iyi yol işlem yaptığımız bankanın , mobil bankacılık veya internet bankacılığı üzerinden para transferi kısmından EFT iptal seçeneğiyle eft’yi iptal etmektedir. Eğer yazımızın içerisinde belirttiğimiz  gibi öğle arasına gelen veya resmi tatil haftasonu gibi durumlara denk gelen eft’lerimiz  varsa bunlar planlı eft kısmında gözükür ve henüz banka genel müdürlüğü tarafından onaylı duruma geçmesi için vakti olan eft’lerdir. Bu yüzden bu eft’leri iptal etmek için zaman olduğu için telaş yapmamıza gerek yoktur. Fakat anlık olarak hafta içi mesai saatleri içerisinde yapacağınız hatalı bir eft işlemi varsa iban bilgisi  ve isim uyuşmazlığı gibi bir durum varsa önce para bankanın genel gönderim havuzuna düşer bilgiler hatalıysa sizin hesabınıza havuzdan geri döner.

Fakat bazen de hatalı gönderilen eft işlemleri iş günü ve mesai saatleri içerisindeyken yanlış gidiyorsa, bunun için bankanızın en yakın şubesine uğramanızda fayda var. Bu tip durumlarda telefon bankacılığıyla bankanın müşteri hizmetlerine ulaşmanız gidişatı değiştirmez. Çünkü yanlış yapılan işlemlerin iptali biraz zor olabilmektedir. Şubelere gittiğiniz zaman sizden durumu anlatan bir ifadeyle güncel tarih ve imzanızla bir dilekçe alıp Banka genel müdürlüğüne gönderirler. İşlemin iptali için geçerli bir sebep sunduysanız banka genel müdürlüğü, kendi içerisindeki iç prosedürler yönünde hatalı yapılan işlemin iptali yönünde size yardımcı olabilir.

Hatalı yapılan eft işlemlerinin eğer planlı eft olarak ileri tarihli veya ileri saatli bir kısma düşmediyse gördüğünüz gibi iptal işlemi biraz zor ve prosedür gerektiriyor. Bu yüzden eft göndereceğimiz zaman, göndereceğimiz kişinin iban numarasını ve isim soyisim bilgilerini tekrar tekrar kontrol ederek dikkatli bir şekilde gönderim sağlamanızı tavsiye ediyoruz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!