İstanbul’da Gezilecek Yerler

İstanbul kökeni çok eskilere dayanan dünyanın en büyük kozmopolit şehirlerinden biridir. İstanbul birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İstanbul’u tanımak ve kültürünü öğrenmek için gezilecek yerler arasında tarihi yapılar, camiler, müzeler, parklar, saraylar, hamamlar, çarşılar ve birbirinden farklı mimariye sahip doğal ve tarihi güzellikler yer almaktadır. İstanbul şehrinin hem Anadolu yakasında hem de Avrupa yakasında olan geleneksel ve modern mekânlarını öğrenmek için İstanbul’da gezilecek yerler rehberinden faydalanabilirsiniz.

İstanbul’da Gezilecek Yerler
İstanbul’da Gezilecek Yerler

İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler 

Galata Kulesi 

Galata Kulesi İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde yer almaktadır. Kulenin adı konumlandığı Galata semtinden gelmektedir. Eski zamanlarda bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen bu yer 2020 yılında yapılan restorasyon sonucunda müzeye dönüştürülmüştür. Galata Kulesi Romenesk mimari tarzıyla 507 yılında inşa edilmiştir. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde yazan bilgiye göre 17.yüzyılda Hezarfen Ahmet Çelebi kendi yaptığı kanatlarla bu kule üzerinde Üsküdar Doğancılara uçmuştur.

Kız Kulesi 

İstanbul’da gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alan Kız Kulesi Üsküdar’ın Salacak ilçesinde konumlanmıştır. Kız Kulesi yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi ve merak uyandırmaktadır. Kız Kulesi ziyaretinde yapılacak etkinler şunlardır:

  • Sabah kahvaltısı 
  • Konser dinletisi 
  • Şiir dinletisi 
  • Nezih bir restoranda akşam yemeği 

Topkapı Sarayı 

Topkapı Sarayı Osmanlı İmparatorluğunun 400 yıl boyunca hüküm sürdüğü padişahların, şehzadelerin sultanların farklı hikâyelerine tanık olan tarihi bir yerdir. Topkapı Sarayında görülecek yerler arasında Harem dairesi, Has oda bölümü, Hırka-i Saadet dairesi, Köşkler bahçesi ve Babü’s Sade bölümü bulunmaktadır.

Kapalı Çarşı 

Kapalı çarşı diğer adıyla Grand Bazaar tam 550 yıldır ticaretin kalbinin attığı çok eski bir çarşıdır. İstanbul’un Beyazıt ilçesinde yer almaktadır. Kapalı Çarşıda kuyumcular, takıcılar, baharatçılar, kuruyemişçiler, bakırcılar ve İstanbul’un kadim geleneğini yansıtan dükkanlar bulunmaktadır.

Anadolu Hisarı 

Yıldırım Beyazıt döneminde inşa edilen Anadolu Hisarı bugün birçok kafe, restoran ve balıkçı teknelerine ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul Beykoz ilçesinde yer alan bu tarihi yapı 1991 ve 1993 yıllarında restore edilmiştir.

Rumeli Hisarı 

Rumeli Hisarı İstanbul şehrinin en gözde yapılarından biridir. Boğaza çok yakın bir konumda bulunmakla birlikte diğer adı Boğazkesen Hisarı olarak bilinmektedir. Eski zamanlarda Rumeli Açık Hava Konserleri gibi etkinlikler yapılmıştır. Günümüzde buradaki müzede İstanbul fethinde kullanılan toplar, gülleler ve diğer tarihi araçlar sergilenmektedir.

Dolmabahçe Sarayı

Sultan Abdülmecid tarafından 1856 yılında mimar Mihran Mesrobian’a yaptırılan Dolmabahçe Sarayı İstanbul’un en popüler yerlerinden biridir. Mustafa Kemal Atatürk’ün ölmeden önceki son günlerini bu sarayda geçirdiği bilinmektedir. Dolmabahçe Sarayı İstanbul Beşiktaş ilçesinde yer alır. Sarayda gezilecek yerler arasında Mabeyn-i Hümayun, Muayede Salonu ve Harem-i Hümayun bulunmaktadır.

İstanbul’da Gezilecek Camiler ve Dini Yerler 

Ayasofya Cami 

Ayasofya Cami dünyanın en bilinen ibadethanelerinden biridir. İstanbul fethedildikten sonra burası cami olarak ibadete açılmıştır. Sonra bir dönem müzeye dönüştürülse de günümüzde yeniden ibadethane olarak kullanılmaktadır. Ayasofya Cami mihrapları, minberi, müezzin mahfilleri, vaaz kürsüsü ve maksureleri ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alır.

Sultanahmet Cami 

İstanbul’un en ünlü camisi olarak bilinen Sultanahmet Caminin öne çıkan özelliklerinden bahsedersek;

  • Tüm dünya Sultanahmet Camisini Blue Mosque olarak tanımaktadır. 
  • İznik çinileri ile dekore edilmiştir. 
  • 6 minaresi olan ilk camidir. 
  • Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa tarafından yapılmıştır. 
  • Sultan I. Ahmet kendisi toprak taşıyarak cami yapımında yardımlarda bulunmuştur. 

Eyüp Sultan Cami 

Eyüp Sultan Cami İstanbul’un Haliç ilçesinde yer alan çok ziyaret edilen camilerden biridir. Buranın çok popüler olmasının nedeni Ebu Eyyub-el Ensari’nin İstanbul kuşatması sırasında şehit düşerek buraya defnedildiğine inanılmasıdır. Cami ismini de bizzat bu ünlü zatın kendisinden almıştır. Eyüp Sultan Türbesinin yanında yer alan bu yer hafta sonları, dini bayramlar, sünnetler, mevlitler ve diğer dini günlerde birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Fener Rum Patrikhanesi 

İstanbul Balat ilçesinin simgelerinden biri olan Fener Rum Patrikhanesi Pazar ayini dışında her gün 8.30 ile 16.00 saatleri arasında halkın ziyaretine açıktır. Kilisenin kapısından içeri girildiğinde dilek dilemek için mumlar bulunuyor.

Aya Yorgi Manastırı 

Büyükada’ya gidildiğinde yapılması gereken aktiviteler arasında balık yemek, bisiklette adayı gezmek ve en önemlisi de Aya Yorgi Manastırını gezmek bulunuyor. Manastır Büyükada’da yüksek bir konumda bulunan Yücetepe’de yer alıyor.

Heybeliada Ruhban Okulu 

Heybeliada Ruhban Okulu Heybeliada’ya uğrayınca görülmeden dönülmemesi gereken yerler arasındadır. Bu okul Heybeliada’da bulunan tarihi sembollerden biridir. Genellikle ziyaretçilere kapalı olsa da burada yaz aylarının bazı zamanlarında etkinlikler düzenlenmektedir.

İstanbul’da Gezilecek Muhteşem Manzaralı Seyir Terasları 

Pierre Loti Tepesi 

İstanbul’da gezilecek yerler turuna çıkarken Haliç’in harikulade manzarasına sahip Pierre Loti Tepesini de unutmamak gerekir. Pierre Loti Tepesine Eyüp sahilinde yer alan Pierre Loti teleferiği ile gidebilmektedir. Burası hem yaz ayları hem de kış aylarından birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Çamlıca Tepesi 

Büyük Çamlıca tepesi olarak da bilinen Çamlıca Tepesinin hem Boğaz’a hem de Marmara Denizine manzarası bulunmaktadır. Bu tepe İstanbul Anadolu yakasının en çok gidilen mekânlarından birisidir. Burada yapılan eğlenceli aktiviteler arasında kumpir ve gözleme yemek, teleskopla Boğaz manzarasını seyretmek ve Çamlıca Kulelerinin yakınlarında piknik yapmak yer almaktadır.

Otağtepe Parkı 

Beykoz Korusunun en önemli yerlerinden biri Otağtepe Parkıdır. Otağtepe Parkında Rumeli Hisarı ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü arkanıza alarak çok güzel resimler çekebilirsiniz. Ayrıca burada hafta sonu serpme kahvaltı servisi de yapılmaktadır.

İstanbul’da Gezilecek Park ve Bahçeler 

Belgrad Ormanı 

Belgrad Ormanı İstanbul’un yemyeşil görüntüsünü ve temiz havasını deneyimlemek isteyenler için en ideal yerlerden biridir. Belgrad Ormanı için çeşmeleri, bentleri ve zengin bitki örtüsü ile cennetten bir köşe denilebilir. Belgrad Ormanı içinde piknik ve mangal yapılabilen yerler şunlardır:

  • Kömürcübent Mesire Yeri 
  • Ayvat Bendi Mesire Yeri 
  • Neşet Suyu Mesire Alanı 
  • Kirazlıbent Mesire Alanı 
  • Mehmet Akif Ersoy Mesire Yeri 

Gülhane Parkı 

Gülhane Parkı İstanbul’un meşhur hayvanat bahçesinin olduğu Gülhane semtinde Sultanahmet Meydanının yakınlarında yer alır. Gülhane Parkının içerisinde yer alan sayısız ceviz ağacının altında yürüyüş yapmak ve demli taze çay içmek en keyifli aktivitelerdendir.

Atatürk Arboretumu 

Sarıyer ilçesinde konumlanan bu yer Türkiye’nin ilk canlı ağaç müzesidir.1940 yılında bu yere dünyanın çeşitli bölgelerinden farklı cinslerde ağaçlar dikilmeye başlanmıştır. Arboretum içerisinde üç ayrı gölet bulunmaktadır. Buraya gelenler bir yandan ağaçları keşfederken bir yandan göletin yanındaki banklarda oturup manzaranın tadını çıkarmaktadır.

Polonezköy 

Polonezköy İstanbul Anadolu yakasında hem kahvaltı hem de mangal için çok uğrak bir yerdir. Ayrıca yaz aylarında kır düğünleri ve farklı etkinlikler düzenlenmektedir. Polonezköy İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer almaktadır.

Bonus-İstanbul’da Meşhur Restorant ve Cafeler 

İstanbul’un müthiş yerlerini gezdikten sonra dinlenmek ve İstanbul’un yöresel ve dünya mutfağının tadına bakmak için İstanbul’un meşhur restoran ve kafelerini paylaşalım:

  • Dükkan Galata 
  • Minoa Bookstore&Cafe 
  • Pierre Loti Cafe 
  • Doğacıyız Gourmet 
  • Shishly Cafe 
  • Nişantaşı Brasserie 
  • Litera Avluu Restorant 
  • Grand Pizzeria Göktürk 
  • Sur Balık Arnavutköy 
  • Firuzende Restaurant 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.