Kuşburnunun Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Kuşburnun latince ismi ‘Rosa canina spp’ gülgiller familyasındandır. Anayurdu Anadolu ve Batı Asya’dır. Ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz, bölgelerinde doğal ortamda yetişir. Bazı bölgelerde Gülburnu, Yabangülü, Şillan, Deligül ve Gülelması isimleriyle de bilinir. Birçok türü bulunmaktadır. Kuşburnu ülkemizin birçok bölgesinde yetişmektedir. Kastamonu, Sivas, Tokat, Erzincan ve Gümüşhane’de yoğun olarak yetiştirilmektedir.
Kuşburnu Nasıl Kullanılır?
Ülkemizde, vitamin kapsamı ve dolayısıyla sağlık yönünden, değeri gereği gibi bilinmeyen kuşburnu, başta Almanya olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu, İsviçre ve Finlandiya gibi birçok Avrupa ülkesinde besin ve ilaç sanayiinde değerli bir hammadde olarak kullanılmaktadır. Kuşburnundan marmelat, bebek gıdası, meyve suları ve çay yapılmaktadır. Ayrıca diğer bilinen sebze ve meyve sularının vitamince zenginleştirilmesinin yanı sıra; pasta ve şekerleme sanayiinde katkı maddesi olarak da büyük ölçüde kullanılmaktadır.
C vitamini ve protein yönünde zengin olan kuşburnu meyvesinin tadı ekşimsi, mayhoştur. Genellikle her türlü tatlı, kek ve pastalarda farklı aromasıyla zengin tatlar elde etmek için kullanılabilir. Ayrıca kuşburnu meyvelerinden marmelat, reçel ve hoşaf da yapılmaktadır. Kuşburnu bitkisinden; kuşburnu ekstresi, kremi, sabunu, yağı, kuşburnu çayı, kolonyası, tentürü, kuşburnu ispirtosu ve şampuanı üretilmektedir.
Kuşburnu Faydalı Mıdır?
Yıllar önce şifa amaçlı olarak insanlar arasında kullanılan kuşburnu, çiçeklerinin güzel kendine has kokusuyla Ortaçağ’da parfüm amacıyla da kullanılmıştır. İslam âlimlerinden; İbn’i Sina, nezle, soğuk algınlıkları için şifa amaçlı olarak Kuşburnu çayını tavsiye etmiştir. 2. Dünya Savaşı döneminde yaşanılan yokluk, kıtlık ve imkansızlıklar dâhilinde çocukların sağlığını korumak ve de hastalıklara karşı dirençlerini arttırmak için kuşburnu şurupları ve meyvesi kullanılmıştır.
Kuşburnu Nelere İyi Gelir?
İnsanlar arasında kuşburnu çayı içerek kötü kolesterolü düşürmeye, solunum yolu enfeksiyonlarına, idrar söktürmeye, gribe, soğuk algınlığına, vücuttaki fazla suyu atmaya, nezleye, kan basıncını düzenlemeye iyi geldiği inanılmaktadır. Kuşburnu uygun şartlarda kurutulur ve ağzı hava almayacak şekilde kapalı olarak cam bir kavanozda, kuru, serin ve loş, bir yerde saklanıldığında bozulmadan ömrü 1 yıldır.
Kuşburnunda Hangi Vitaminler Bulunur?
Kuşburnunda bulunan vitaminler: Kuşburnu özellikle C vitamini açısından çok zengindir. Kuşburnunda tüm sebze-meyvelerden daha çok C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca askorbik asit açısından da çok en zengin bir kaynaktır. Buna ek olarak mineral maddeler bakımından da değerli bir kaynak olan kuşburnu, özellikle Fosfor ve Potasyum’ca çok zengindir. Kuşburnunun çok eski dönemlerde bile Skorbit hastalığının tedavisi amacıyla kullanıldığı bilinmektedir.
Kuşburnunun Zararları
Kuşburnunun bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Ancak çok uzun süreler ve yüksek miktarlarda kullanılması halinde hassas bünyesi olan kişilerde alerjiye sebep olabilir. Bu alerji genelde deride kaşıntı ile kendini göstermektedir. Ayrıca aşırı tüketim nadir de olsa kusma, uykusuzluk, baş ve mide arısı gibi problemlere de yol açabilir. Fazla tüketilmesi durumunda böbrek taşı oluşumu riski de taşımaktadır.