YKS Sınavına Çalışanlar, Hazırlananlar İçin Önemli İpuçları!

Bu sitenin gönderilerine bakacak olursa genç bir kitleye hitap ettiğini görüyoruz ve bu kitle için özel bir gönderi hazırlamayı düşündüm. İlk önce kendi başarı hikayemi kısaca anlattıktan sonra maddelere geçeceğim.

Ben meslek lisesi çıkışlı biriyim ve lise boyunca hiç çalışmadım. Daha sonra YKS sınavını 2 puanla barajı geçerek tamamladım. 2 Yıllık bir yüksek okula yerleştim. Arkadaşlarımın sayesinde kayıt olmaya gitmedim çünkü beni ders çalışmam için motive etmişlerdi ve mezuna kalmaya karar verdim. Bir dershaneye yazıldım 8 ay geçti ve şuan Süleyman Demirel Üniversitesinde Sosyoloji bölümü öğrencisiyim. Şimdi sizlere madde madde ders çalışma tekniklerinden tutun da motivasyon maddelerine kadar sıralayacağım. Haydi başlayalım;

  • İlk önce çalışacağınız mekana dikkat edin. Psikoloji’de önemli bir konu vardır o da çalışacağınız yer ile sınava gireceğiniz yerin aynı şartlar taşımasıdır. Kütüphane ortamında çalışırsanız eğer sınav da başarılı olma olasılığınız artacaktır ama gidip yatakta yatarak çalışırsanız hiçbir ümit beklemeyin.
  • Tek mi yoksa arkadaşlarınızla mı çalışacağınıza iyi karar verin. Arkadaşlarla çalışmak bence en iyisi çünkü 35 – 40 dakika çalıştıktan sonra arkadaşlarınızla mola vermek ve sohbet etmek en güzeli oluyor.
  • Uykunuza dikkat edin. Sabahları çalışmak istiyorsanız eğer en geç 11’de yatakta olun. Ne çok uyuyun ne de az. 6 – 7 Saat idealdir.
  • Çalışma programı oluşturun. İnternet üzerinden 5-6 tane program bulun ve bu 5 – 6 programı karşılaştırın. Kendi çalışma düzeninizi yaşamınıza göre şekillendirin. Yani karma bir program yapın. 5 – 6 program sizlere bir fikir verecektir elbet.
  • Dershane mi yoksa ev mi? ikileminde kalıyorsanız eğer bunu iyi değerlendirin iyi düşünün. Dershaneye sadece soru sormak için gidecekseniz hiç kayıt olmayın. Çünkü sosyal platformlarda artık soruları çözen öğrenciler var. Onlar size yardımcı olacaktır ve paranız cebinizde kalacaktır. O para ile romanlar alabilir veya sosyal hayatınıza yatırabilirsiniz. Sinemaya gitmek mantıklı olabilir. Tiyatroya gitmek de 🙂
  • Ders çalışma ve mola sürelerini iyi ayarlayın. Her gün 15 – 16 saat çalışıp beyninizi yakmayın. Sabah 3, öğlen 3, akşam 3 saat olmak üzere günde 9 saat çalışmak verimli olacaktır. Siz bunu 4 – 4 – 4 şeklinde de ayarlayabilirsiniz. Masaya oturduğunuz zaman 35 – 40 dakika ders 10’ar dakika mola verirseniz 12 saat değil de 15 saat bile çalışabilirsiniz. Bir oturuşta 15 saat çalışmak beyninizi yakar ama düzenli periyotlar ile en iyi verimi alabilirsiniz.
  • Motive olun, hedef belirleyin. Bir hedef koyun ve o hedeften hiç sapmayın. Ben mezuna kaldığım zaman aklımda sosyoloji bölümü vardı ve akademisyen olmayı istiyordum. Şuan sosyoloji bölümündeyim ve akademisyenlik yolunda ilerliyorum.
  • Sizsiz olun başkalarını umursamayın. Çoğu kişi meslek konusunda veya ders çalışma konusunda sizlere çok laf edeceklerdir. Ay öyle olur mu, o meslek kötü, böyle mi çalışılır gibisinden binlerce eleştiri alabilirsiniz. Bazı eleştiriler hayatınızı kurtarabilir ama tüm eleştirileri ideallerinize zarar vermeyecek bir şekilde inceleyin.

 

Benim söyleyeceğim maddeler bu kadar. İnşallah sizlere güzel şeyler katmışımdır. Hedeflerinden vazgeçmeyen bir insan elbet başaracaktır!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!