Karşılaştırma Cümleleri ve Örnekleri

Karşılaştırma Cümleleri Nedir, Karşılaştırma Cümle Örnekleri

Türkçe dilinde bilindiği üzere birçok dil bilgisi kuralı bulunmaktadır ve bu kurallara göre cümleler belirli gruplara ayrılmıştır. İlkokul seviyesinden beri öğretilmekte olan karşılaştırma cümleleri en çok merak edilen gruplardan biridir. Oldukça basit bir mantığa sahip olan karşılaştırma cümleleri, aynı zamanda farkında olmasak bile hayatımızın her alanında kullandığımız cümleler arasında yer alır. 

Bu makalemizde sizler içi internette en çok araştırılan konulardan olan karşılaştırma cümleleri, karşılaştırma nedir, karşılaştırma örnekleri, karşılaştırma cümleleri İngilizce, İngilizce karşılaştırma cümle örnekleri ve son olarak karşılaştırma ne demek gibi konuları detaylı bir şekilde ele aldık…

Karşılaştırma Cümleleri ve Örnekleri
Karşılaştırma Cümleleri ve Örnekleri

Özellikle ilköğretimde okuyan öğrenci kardeşlerimizi ilgilendiren ve ödevlerinde, derslerinde yardımcı olması açısından karşılaştırma ne demektir, karşılaştırma cümleleri nedir, ne tür cümleler karşılaştırmaya girer? Bir cümle de karşılaştırma olması için içerisinde hangi türden kelimeler yer almalı? Karşılaştırma cümleleri özellikle 2. sınıf, 3. sınıf, 4. sınıf 5. sınıf, 6. sınıf, 7. sınıf ve 8. sınıf öğrencilerinin karşılaşacağı ve öğretmenlerinin ödev sorusu olarak verdiği konularda mutlaka yer alacağı bir konudur.

Karşılaştırma Nedir? 

Karşılaştırma cümlelerinin mantığını kavrayabilmek için Karşılaştırma nedir konusunu detaylı bir şekilde öğrenmek büyük önem taşır. Karşılaştırma nedir diye sorulacak olursa, kısaca iki veya ikiden fazla nesnenin, ögenin veya varlığın belirli yönleriyle birbirinden ayrılması şeklinde açıklanabilir. Karşılaştırma cümlelerine dikkat edilmesi gereken nokta nesnelerin sadece farklı yönleri değil, aynı olan ortak noktaları da ele alınabilmektedir.

Gelin şimdi karşılaştırma cümlelerinin ne olduğunu ve bir cümlede karşılaştırma yapılabilmesi için içerisinde bulunması gereken karşılaştırma sözcüklerini cümle içerisinde kullanarak örnek cümlelerle açıklayalım.

Birden fazla varlık, kavram ya da durumun karşılaştırıldığı cümlelerdir. Karşılaştırmada benzerlik, farklılık, üstünlük gibi değişik durumlar ifade edilir. Karşılaştırma ilgisi “gibi, ise, kadar, en, daha, çok, göre, fazla, oranla” gibi sözcüklerle kurulur.

Karşılaştırma Cümlelerine Örnekler: 

» Kışın Sivas, İstanbul’dan daha soğuktur.

» Televizyon da en az sinema kadar etkilidir.

» Köyün en güzel çileği bahçemizde yetişir.

» Yeni şiirler eski şiirlere göre daha anlaşılır bir dille yazılıyor.

» Selim, gezmeyi çok sever, Elif ise kitap okumayı.

» Ahmet gibi Mehmet de futbolu çok seviyor.

» Bu yıl hamsi diğer balık türlerinden daha çoktur.

» Bu yıl ödevler geçen seneye göre daha fazladır.

» Bu yıl lys geçen yıla oranla daha kolaydı.

Karşılaştırma Örnekleri 

  • Yazarın ilk kitabı diğer kitaplarından daha detaylı şekilde ele alınmış. 

Yukarıda yer alan karşılaştırma örneğinde yazarın ilk kitabı, diğer kitaplarından daha detaylı olduğu yönünde karşılaştırılmıştır. 

  • Yazarın ilk kitabı da diğer kitapları gibi roman türünde yazılmıştır. 

Yukarıda yer alan karşılaştırma örneğinde yazarın ilk kitabı ve diğer kitaplarının da aynı türde olduğu vurgulanmıştır. 

Karşılaştırma Örnekleri İngilizce 

  • Today is more boring than other days. 

Yukarıda yer alan karşılaştırma cümlesi “Bugün diğer günlerden daha sıkıcı” anlamına gelmektedir. Şöyle ki, bu makale örneğinde bugünün diğer günlerden farkı olarak daha sıkıcı olması vurgulanmaktadır. 

  • My sister is more beautiful than all women. 

Yukarıda yer alan karşılaştırma cümlesi “Kız kardeşim diğer tüm kadınlardan daha güzel.” Anlamına gelmektedir. Şöyle ki, bu karşılaştırma cümlesinde cümle sahibinin kız kardeşinin diğer kadınlardan daha güzel olduğu vurgulanmıştır. Kısaca güzellikler karşılaştırılmıştır.

Sizlerde aklınıza gelebilecek karşılaştırma cümlelerini alttaki yorum yaz bölümünden sitemize ekleyebilir ve diğer ziyaretçilerimizin daha doğrusu diğer öğrencilerimizin faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Sağlıcakla kalınız.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!