Cahit Sıtkı Tarancı Hayatı ve Şiirleri

Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir? Şiirleri Nelerdir?

Cahit Sıtkı Tarancı edebiyat konusunda büyük katkıları mevcuttur. 4 Ekim 1910 yılında Diyarbakır da doğmuştur ve Terazi burcudur. Eğitim hayatına başladığı ilk okul bilinmemektedir fakat liseye Fransız Saint Joseph Lisesinde lise hayatına başlamıştır. Fakat burada kısa bir süre eğitim hayatına devam ettikten sonra Galatasaray lisesine geçiş yapmıştır. Okulda gördüğü Fransızca dil eğitimi onda büyük bir edebi bilgi birikimine sebep olmuş ve edebiyata ilgi duymasını sağlamıştır.Cahit Sıtkı Tarancı Hayatı ve Şiirleri

Eğitim Yılları: Daha lise çağında başlayan şiire karşı eğilimi okuduğu kitaplar ile daha da artmış, şiire ve şairliğe içinde ki yazarı keşfetmiştir. İlk şiirini ise Akademi dergisinde ve önemli isimlerden birine sahip olan markalaşmış dergi olan Servet-i Fünun dergisidir. Yayınlanan bu şiirinden sonra önemi daha da artmıştır. Yedi Meşaleci ve Cumhuriyet döneminin etkili isimlerinden biri olan Ziya Osman saba ile tanışma fırsatı bulmuştur. Bu tanışma ilerleyen zamanlarda dostluğa kadar ilerlemiş ve edebiyat hakkında güzel paylaşımlar sunmuşlardır.

Okul yaşamı sürekli çetrefilli geçen yazar, 1930 yılında Mülkiye Mektebinde eğitim hayatına devam etmiştir. Fakat sebebi bilinmeyen bir nedenle kısa bir zaman sonra okuldan atılarak Yüksek Ticaret Okulunda eğitim hayatına devem etmiştir. Okul hayatı zamanında Sümerbank’ın memurluk sınavını kazanarak, eğitim hayatına son vererek memuriyet hayatına atılır. Fakat memuriyet de onu tatmin etmeyecektir. Hayatını şiire adayan ve şiir sayesinde mutluluğu elde ettiğini düşünen Cahit Sıtkı Tarancı memurluktan da istifa eder.

Kariyeri: Kısa süre içerisinde Cumhuriyet Gazetesi yazarlığına başlayarak gazete de öyküler yayınlamaya başlar. Gazete de ki önemli ve etkili isimler sayesinde Paris’e Üniversite eğitimi için gönderilir, hem çalışır hem de eğitimine devam eder. Radyo da spikerlik yapmakta olan Cahit Sıtkı II.Dünya savaşının başlaması ile Paris’i terk etmek zorunda kalır. Bunun ardından hemen Türkiye’ye dönerek askerlik vazifesini yerine getirir. Gördüğü Fransızca eğitim ve Paris de geçirdiği yılların tecrübesi ile bir süre tercümanlık yapar. Bu sıra da hala şiirler yazmaktadır. İlk önemli ödülünü CHP Şiir ödülü ile “Yaş Otuz Beş” ile katıldığı şiiri ile 1946 yılında almıştır. Bu aldığı ödül sayesinde tanınmışlığı artar ve günümüze dek gelen şiirleri kaleme almaya devam eder.

1951 yılında ise dünya evine girerek şairlik yapan Cavidan Tınaz ile yaşamını birleştirir. Güzel bir evlilik hayatı süren çift kısa bir zaman sonra üzücü bir sağlık sorunu yaşar. Cahit Sıtkı Tarancı, bir anda kriz geçirir ve bu geçirdiği kriz esnasında yaşanan olaylar yüzünden felç geçirerek yaşamı artık kötü günlerle yüzleşmekte geçer. Bir çok hastane de tedavi gördükten sonra Devletin özel teşfiği ile Viyanaya götürülerek tedavi edilmesi sağlanır. Ama tüm tedaviler etkisiz kalır, evliliğinin beşinci yılında 12 Ekim 1956 yılında Dünya hayatına veda eder. Sonsuzluğa uğurlanan şairin bir çok eseri bulunmaktadır. Diyarbakır da bulunan evi şuanda müze olarak ziyaretçilerin beğenisine açılmıştır.

Cahit Sıtkı Tarancı Şiirleri

Abbas
Anlamak
Aşk İle
Aşkımız
Atatürk’ü Düşünürken
Avuçlarıma Sığmıyor Yıldızlar
Bahar Sarhoşluğu
Bayram Yemeği
Ben Aşk Adamıyım
Bir Ölünün Ağzından
Biz Nerdeyiz Sevgilim
Değişik
Deniz
Desem Ki
Fani Dünya
Fikr-i Sabit
Gece Şarkısı
Gençlik Böyledir İşte
Gerçek
Gün Eksilmesin Penceremden
Gün Olur Ki
Gündüz
Hatıralar
Her Günkü Şarkım
İlk Aşk
İnsan Hıçkırıkları
Karanlıktaki Hazine
Karasevda
Kırkıncı Oda
Korktuğum Şey
Korkunç Güzel
Kulak Ver Ki
Madem Ki Vakit Akşam
Memleket İsterim
Meşgale
Mezarlık
Misafir
Ölüm
Ölümden Sonra
Otuz Beş Yaş
Oyun
Paydos
Perişan Sofra
Renkler
Robenson
Sanatkarın Ölümü
Şaşırdım Kaldım
Sayıklıyan Ağaç
Serenad
Sıla
Şubat Günü
Yalnızlığa Dair
Yalnızlık Macerası
Yanılgı

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!