Oto Koltuk Kılıfı Nasıl Takılır?
Bu makalemizde araç koltuk kılıfı nasıl takılır, takarken nelere dikkat etmeliyiz sizlere bu konuda yardımcı olmaya çalışacağım. Öncelikle koltuk kılıfının marka modeli kalitesi ne olursa olsun yapılacak işlem hep aynıdır. Sadece elimizin biraz yatkın olması bu işi yapmak için yeterli olacaktır.
Öncelikle şunu belirtmek isterim eski araçların koltuk döşemelerinde koltuğa monte edilmiş herhangi bir plastik parça bulunmaktadır. Buda işimizi kolaylaştırır ve seri bir şekilde uygulama yapılabilir. Ancak yeni nesil araçlar için aynı şeyleri söyleyemem yeni nesil araçlarda ki koltukların önünde yanında arkasında koltuklara sabitlenmiş plastik parçalar mevcuttur bu parçalar bize ciddi derecede zorluklar yaşatıp işimize engel olacaklardır. Ancak size vereceğim bilgiler dahilin de bu sorunların üstesinden de gelebilirsiniz. Eğer elinizde takım alet var ise öncelikle koltuktaki plastik aksamları zarar vermeden vidalı yerlerinden veya tırnakların dan sökerek koltuk dan çıkartıyoruz. Sonrasında ise her koltuğa ayrı ayrı dikilen kılıfları belirleyip önce hangi koltuk dan, başlayacaksak o kılıfı önce oturulan kısma yerleştirerek montaj için bırakılan kulp lastikleri oturulan kısım ile sırt kısmı olan, aradaki boşluk ve yandaki söktüğümüz parçaların oradan çok gerdirme den kılıfı içinden çıkan kancalar yardımı ile koltuğun altındaki süngerlere veya demir çıkıntı gibi yerlere kancalar takıyoruz.
Bunu tüm kullar için yapıyoruz. Bu işlem bittik den sonra gelelim sırt kısmına oda aynı şekilde koltuğun başlığını sökerek kılıfı koltuğa geçiriyoruz. Ardından yine oturma ile sırt kısmı arasındaki boşluktan kulp lastikleri fazla gerdirmeden ama boşluk da bırakmadan tekrar kanca yardımı ile oturma kısmının altına sabitliyoruz. Son olarak başlık kısmına geliyoruz biliyorum çok sinir bozucu çünkü araç koltuklarındaki başlıkları sökmek her araca göre değişkenlik gösterebiliyor. Ama çoğu aracın başlıkları diplerinde ki basmalı tırnak, sayesinde sökülebiliyor eğer söktük isek başlığın kılıfını da takabiliriz. Aynı işlemi yan yolcu koltuğu için uygulayabiliriz. Şimdi ise arka koltuğa gelelim. Yine eski arabalar da sorun, yok düz, bir şekilde montajını yapabiliriz. Ancak yeni araçlar da yine bir takım sorunlarımız var. Çoğu yeni nesil araçların arka koltuk sırt kısımı bardaklık ve kolçak gibi özelliklere sahip bu sizlere pek önem arz etmiyor ise kılıfınız da bu özelliklere sahip değilse o özellikleri devre dışı bırakarak kılıfı sırta geçiriniz ve yine kanca yardımı ile kulp lastikleri kopmayacak şekilde gerdirerek yine sırt kısmı ile oturma kısmı arasındaki boşlukdan geçirerek arka tarafına uygun yerlerine monte ediyoruz.
Oturma kısmı ise emniyet kemerlerinizi engel teşkil etmeyecek şekilde yine kılıfı gerdirerek lastiklere kanca takarak oturma kısmının altına müsait yerlerine monte ediyoruz. Yine başlıklar sökülerek üç ayrı başlığı takarak işlemimiz sonlandırıyoruz.
Not: kılıfın montajını yaparken emniyet kemerlerine engel teşkil etmeyecek şekilde yapmamız daha sağlıklı olur hem can güvenliği açınız dan hemde arabanızı muayeneye sokarken sıkıntı yaşamamanız için iyi olacaktır. ikinci bir Not:ayrıca bir çok yeni nesil marka ve modeller de koltuklarda hava yastıkları da vardır eğer araca uygun kılıf alınmaz ise aksi halde kaza anında hava yastıkları kılıf dan sebep açılmayıp can güvenliğimizi tehdit oluşturabilir. Bunun için hava yastığı uyumlu koltuk kılıfı alarak bunu durumu engelleyebilirsiniz…