Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Son zamanlarda döviz kurlarının artmasıyla birlikte sıfır araç almaya bütçesi yetmeyen kişiler haliyle ikinci el araçlara yöneliyorlar. İkinci el araçlar bütçe açısından uygun olmasının yanı sıra doğru seçim yapılmadığında alan kişiye çeşitli zorluklar çıkarabiliyor. Bu nedenle ikinci el araç alan kişilerin birtakım noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Peki otomobil alırken nelere dikkat edilmelidir?

Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu makalemizde sizler için internette en çok araştırılan konulardan olan otomobil alırken nelere dikkat edilmelidir, otomobil alırken nelere dikkat etmeliyiz, araba alırken nelere dikkat etmek gerekir, araç alırken nerelere bakılmalı ve son olarak araba alırken nelere dikkat edilmeli gibi konuları detaylı bir şekilde ele aldık. 

  • Aracı Kimden Aldığınıza Dikkat Edin. 

Elbette istediğiniz aracı satan yüzlerce kişi olabilir ancak siz aracınızı tanıdıklarınızdan, hiç olmazsa şehrinizden birinden satın almaya çalışın. Bu durum olası bir sorun çıktığında ikinci el aracın eski sahibine ulaşmanızı da kolaylaştıracaktır. Ayrıca 5664’e satın alacağınız aracın plakasını kısa mesaj şeklinde göndererek otomobilin kaç el değiştirdiğini de öğrenebilirsiniz. 

  • Kaporta Ekspertizi 

Özellikle büyük şehirlerde satın alacağınız araçların kıyısında köşesinde trafik yoğunluğundan dolayı birkaç çizik olması normaldir. Aracın dış görünüşünü etkilemediği sürece bu tür durumlar kafaya takılmamalıdır. Ancak satın alacağınız aracın ağır veya hafif hasar kaydı bulunup bulunmadığını öğrenmek için mutlaka bir kaporta ekspertizi yaptırmaya dikkat edin. Ülkemizde yeni çıkan yasa ile birlikte zaten ikinci el araçlarda ekspertiz raporu zorunlu hale geliyor. Satın alacağınız araca ekspertiz raporu alırken kurumsal bir yerde yaptırmaya dikkat edin. 

  • Lastikler 

Lastikler aracın en temel parçalarından biridir. Ayrıca arabanızın performansını da büyük ölçüde etkileyen lastiklerinizin iyi durumda olması olası kazaları da engelleyecektir. Satın alacağınız aracın lastiklerinin yasal aşınma sınırı olan 1,6 mm’yi aşmadığından emin olmanız gerekmektedir. 

  • Kilometre 

Aracınızın kaç kilometrede olduğu değerini belirleyen unsurlardan biridir. Tahmin edildiği üzere aracın kilometresi yükseldikçe daha fazla kullanılmış anlamına geldiği için değeri düşmektedir. Ayrıca aracın kilometresi yükseldikçe motoru ve diğer aksamları da yıpranmaktadır. Eğer satın alacağınız aracın kilometresi yüksek olsa bile araç bakımlıysa yüksek kilometre herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir. 

  • Hasar Bilgisinin Sorgulanması 

Piyasada bulunan bazı kötü niyetli kişiler ne yazık ki ağır hasar kayıtlı araçlarını fahiş fiyatlara satabiliyorlar. Bu nedenle satın alacağınız aracın tam değerini öğrenmek için hasar bilgisini sorgulatmak büyük önem taşımaktadır. Aracınızın hasar kaydını öğrenmek isterseniz 5664’e satın alacağınız aracın şase numarasını ya da plakasını kısa mesaj olarak atabilirsiniz. Belirtmek gerekir ki bu kısa mesajdan yaklaşık 7 TL ücret alınmaktadır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.