Makale Yazarak Para Kazanmak

Makale Yazarak İnternetten Para Kazanmak Nasıl Olur?

Makale yazarak para kazanmak, özellikle son dönemlerde üniversite öğrencilerinin sıklıkla tercih ettiği işlerden biridir. Evden çalışabilme olanağı, nispeten asgari ücretin biraz üzerinde bir ücret insanları makale yazarak para kazanmaya teşvik etmektedir. İşin resmi adı içerik üreticiliği olsa da genellikle yazarlar arasında makale yazarlığı olarak biliniyor. Peki makale yazarak nasıl para kazanılır?

Makale Yazarlığı İçin Gerekli Kriterler, Şartlar

Makale yazabilmek, makale yazarlığı yapabilmek daha doğrusu makale yazarı olabilmek için lazım gelen gerekli şartlar, koşullar nelermiş birlikte öğrenelim.

Türkçeniz İyi Olmalı

Makale Yazarak Para Kazanmak
Makale Yazarak Para Kazanmak

Hayır sandığınız gibi garip bir gerekçe değil bu. Türkiye’deki insanların yüzde 80’i iyi bir Türkçeye sahip değildir, bu nedenle sözlü iletişimde sorun yaşarlar. Genellikle üniversite eğitimi alan veya almış, uzun yıllardır internetle haşır neşir olan, çok kitap okuyan kişilerin nispeten Türkçesi daha iyidir ve makale yazarlığı yapabilirler. Tabi ki burada kusursuz bir Türkçe ‘den bahsetmiyoruz, fakat yazdığınız içeriklerde bir anlatım bozukluğu olmamalı veya varsa minimum düzeyde tutulmalı.

İnternet Okuryazarlığınız Geniş Olmalı

Sizde sık sık internetten bir şeyler okuyan birisi misiniz? Tabi ki burada İnstagram veya Twitter sayfalarında yazan şeyleri okumaktan bahsetmiyoruz. Genel olarak merak ettiği bir şeyi doğrudan Google’a yazıp onunla alakalı üretilmiş bir içerik veya makale okuyan insanlar nispeten okuryazarlığı fazla olan insanlardır, bu insanlar içerik üretirken sanılandan daha az zorlanırlar.

Klavye Hızı

Burası aslında işin en kolay kısmı, fakat pratiğe döktüğünüzde en zor gözüken kısmı gibi görünür. Bir insanın Türkçesi kötüyse bunu haftalar içinde düzeltemez, fakat klavye kullanımı haftalar içerisinde hızlanabilir. Eğer makale yazacaksanız, mutlaka dakikada en az 60 kelime yazabiliyor olmanız gerekir. Bu da üç dakikada 180 kelimeye tekabül eder. Genelde iki parmağını kullanan kişiler dakikada 15-25 arası kelime yazarlar, dört beş parmakla yazanlarda bu 40 civarlarına çıkar. 7-8 parmakla yazanlar dakikada 60 ile 80 arası, 10 parmak kullananlarda ise ortalama 100 civarı bir kelime hızı mevcuttur.

İlgi Odaklarınız

Makale yazarlığında sıkça talep edilen konular şunlardır; 

  • Ekonomi Finans 
  • İş Fikirleri- Para Kazanma 
  • Bayilik içerikleri 
  • Sağlık 
  • Moda dekorasyon 
  • Yemek tarifleri 
  • Sosyal Medya 
  • Kripto Paralar

Yukarıdaki içerikler, genellikle en çok talep edilen içerik haznesini oluşturmaktadır. Eğer bunlardan birine ilginiz varsa, bu meslek sizin için biraz daha çekilebilir olur, çünkü daha az araştırmanız gerekir. Makale yazarlığında araştırmanın aldığı vakit ciddi anlamda fazladır.

Makale Yazarlığında Para Var Mı?

Bu işi ek gelir amaçlı düşünüyorsanız evet para var, ama ben bu işten geçineceğim diyorsanız, seçebileceğiniz en kötü kariyerlerden biridir. Makale yazarlığına her daim ihtiyaç olsa da oldukça zor bir iş olduğunu ve özellikle günlerce yazmak zorunda kaldığınızda ciddi anlamda başınızın ve parmaklarınızı ağrıdığını göreceksiniz. Bu nedenle bu işi ek iş olarak görürseniz evet para var diyebiliriz.

Makale yazarlığında ücretler kelime başına ödeniyor. 100 kelime için 2,5 TL’den başlıyor yerine göre 5-6 TL’ye kadar çıkabiliyor. Tabi bunlar nispeten ortalama fiyatlar da denilebilir, özellikle bazı sitelerde hala 100 kelimesi 50 kuruşa, 1 lira verebiliyorlar, öncelikle bu işte deneyimsizseniz, deneyim kazanmak amacıyla buralarda birkaç hafta takılabilirsiniz, ama bu işin reel olarak döndüğü piyasalarda ücretler 2,5-3 TL’den açılıyor.

Eğer ben günde 4-5 saat bu işi yapacağım derseniz, o zaman 2,5 TL üstüne pek çıkamazsanız zira fiyat yükseldikçe müşteri sayısı azalıyor, fakat 2,5 TL’ye iş bulmak genellikle mümkündür.

Yeterince hızlı yazabilen yazarlar bir saatte 800-1000 kelime çıkarabiliyorlar, bu da yaklaşık 20-25 TL kazandıkları anlamına geliyor bir saatte. Tabi bazı yazarlar saatte 300-400 kelime, bazıları da 500-600 kelime ancak yazabiliyor. Eğer klavye hızınız yavaşsa ve bu piyasada yeniyseniz ne yazık ki sizde bu civarlarda ancak yazabileceksiniz.

Saatlik geliriniz 20-25 TL iyi gibi duruyor fakat işin aslı sandığınız gibi değil. Eğer kalkıp da 8-9 saat yazarsanız, yarın muhtemelen 30 dakika bile yazamayacaksınız. Bu işi her gün yapabilenler genelde 2 saat, iki günde bir çalışanlar da genelde 3-4 saat yazıp kapatıyorlar bilgisayarlarını. Zira gerçekten çok fazla yazamıyorsunuz. 8 saat yazdıktan sonra tekrar 8 saat yazabilecek konsantrasyonu ve enerjiyi bulmak kimi zaman beş gün sürebiliyor.

İşi Nereden Buluruz? Pazardaki Liderler

İşi bulabileceğiniz pek çok nokta var, ben en çok iş yapan piyasalardan bahsedeceğim.

R10.NET: Buraya ancak davetiyeyle üye olabiliyorsunuz bu yüzden içeriden bir tanıdığınızın olması lazım. Genelde 100 kelimesine 2,5 TL’ye çalışılıyor. 3-4-5-6 TL’ye iş alanlar da var tabi günlük aldıkları iş çok az, genelde 200 kelimeyle 700 kelime civarında. Toplam makale piyasasının yarısına yakını bu sitede döner.

İyimakale.net: Pazarın iyi döndüğü yerlerden biri, zira ucuz bir site. Müşteriden 2 lira alıp size 1,5 lira ödüyorlar. 100 kelimesi 1,5 lira çok düşük bir fiyat ama her daim iş olduğunu ve pastanın hala geniş paylara sahip olduğunu söyleyebilirim. Yazamayacağınızı biliyorum ama günde 5-6 bin kelime iş almak bile çok kolay. Toplam pazardan aldığı pay yüzde 5-10 civarında olsa da r10.net kadar rekabet olmadığı için iş bulması daha kolay.

Bionluk: Pazardan aldığı bir pay var ama ciddi bir iş beklemeyen burada, zira inanılmaz bir rakip var, fiyatlar yüksek olunca tabi her yazarın burada da bir hesabı var. Çok iş yapacağınızı sanmam belki günde ortalama 300-400 kelime, ama bir deneyin derim. Genelde 100 kelime 4 lira gibi rakamlara çalışılıyor.

İçerik.net: Pazar payı daha düşük ama çok rekabet yok. Fiyat olarak genellikle iyi makaleden biraz daha iyi, ama r10 veya bionluk kadar değil.

Bir Makale Yazarından Dinleyelim

Makale yazarlığı ne demek?

Aslında gerçek ismi içerik üreticiliği, makale farklı bir şey. Ama insanlar alışmışlar makale diyorlar. Genellikle websitelerine, blog sitelerine üretilen, azıcık kültürlü insanların zorlanmadan yazabileceği basit yazıların satılması veya siparişinin alınmasına makale yazarlığı diyoruz.

Satış ve sipariş dediniz, bu ne anlama geliyor?

Piyasadaki iki format var, örneğin makaleni yazıp ilgili sitelerde satışa çıkarır ve alıcı beklersin. Eğer çok satan bir kategoriyse genellikle kısa sürede satarsın. Siparişte ise, doğrudan müşterinin isteği üzerine bir iş çıkarırsın ortaya. Ben sipariş alırken 100 kelimesi için 3 lira, hazır makalede ise 2,5 istiyorum. Çünkü siparişi yetiştirmen lazım, bilmediğin terimler konular olabiliyor, biraz daha yüksek ücret istemek daha mantıklı.

Hangi Format Daha Kazançlı

Aslına bakarsanız tüm makale piyasasının yüzde 80-90’i siparişten sağlanır, satış kısmı ancak piyasanın yüzde 10-20 gibi bir kısmını oluşturabiliyor. Fakat satış kısmında daha şanslı oluyorsunuz çünkü rekabet yok gibi bir şey. Siparişte ise ciddi rakipler var, iş bulması zor.

Ne Kadar Kazanıyorsunuz?

Ben düzenli çalışmıyorum, bazen paraya ihtiyacım yoksa, yine de az buçuk kazanayım, hem yazma dürtümü de tatmin edeyim diye günde 1000 kelime falan yazıyorum, zaten bir saatimi alıyor 25 lira kazanıp yoluma bakıyorum. Paraya ihtiyaç varsa, günde 4-5 bin kelime yazar 100-125 lira kazanırım. Ortalama beş altı saatimi de alır ama.

Makale yazmak zor bir iş mi?

Herkesin işi zor derler ama bu iş gerçekten çok farklı. Mesela fabrikada çalışsan ve sana 10 oyuncak yap deseler yaparsın, yorulursun dinlenirsin geçer. Ama bizim işte böyle değil, bir saat yazıyorsun, onun kafa yorgunluğunu atmak bazen 1 saat bile sürüyor, ben özellikle üst üste 10-15 gün yazdıysam otomatik olarak 4000 kelimenin üretim süreci 4-5 saatten 10 saate kadar çıkıyor. Saatte 25 lira alıyorum sanıyorsun pat 12,5 liraya düşüyor. Bu yüzden çok çalışmak sıkıntı bu işte. Günde 1-2 saat çalış paşalar gibi 25-50 liranı kazan, daha da fazla uğraşma, çünkü saat kazancın düşüyor.

Bu işi yapıp ev geçindirenler varmış doğru mu?

Doğrudur, ama çok nadir. Bu işten ev geçindiren yazarların oranı %1, belki daha da azdır. Sonuçta sokaktan bozuk para toplayarak bile geçinen insan vardır, çok nadirdir ama vardır. Her işte olduğu gibi bu işte de geçinebilenler var geçinemeyenler var. Onlar genellikle yüksek ücret alırlar, yani 100 kelimesine 10 TL gibi paralar alıyorlar. Bu paraları da çok üst düzey ajanslar veriyor, bu ajanslara kabul oranı yüzde 1’den bile daha az. 2,5-3 liraya yazıyorsan her şey mükemmel olmak zorunda değil, ama 10 liraya yazıyorsan her şey mükemmel olmak zorunda, haftalarca aynı yazıya gelen revizelerle uğraşan yazarları bilirim, yani bu insanlar evet günde 150-200 arası kazanabiliyor ve geçinebiliyorlar, ama maruz kaldıkları stres ve baskı, ödenen paraya değmiyor emin olabilirsiniz.

Son olarak bu işi önerme ihtimalin nedir?

Türkçem çok iyi, günde en az 1 saatimi okumaya veririm, klavyemde hızlı diyorsan buyur başla. Ama ek iş olarak yoksa sıkıntı büyük. Sen bu işi ana işin olarak görürsen batar gidersin, çünkü bazen yazmak için ilham gerekebiliyor, yani bu rutin bir iş değil her gün değişen bir iş. Günlerce ekonomi, moda veya teknoloji hakkında yazmak öyle kolay şeyler deyin, inanmayan görsün denesin ben üç gün bile dayanacaklarını sanmıyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!