Harddisk Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Günümüz bilgisayarlarında depolama konusunda SSD disklerin de piyasaya girmesiyle insanların akıllarında seçim konusunda bir soru işareti de oluşmaya başladı.

Depolama konuusnda HDD ya da SDD’den bahsettiğimizde, muhtemelen iki farklı tür veri depolama birimi ile uğraştığımızı zaten biliyorsunuzdur. Ancak, genel bir bakış olsa bile, her birinin neyi içerdiğini bilmenin bir zararı yoktur.

Sabit Disk Sürücüsü (HDD)

Geleneksel bilgisayar teknolojisinin başından beri bilgisayarın temel veri depolama bileşeni olarak karşımıza çıkmıştır. Ram belleğinden farklı olarak, bilgisayar kapatıldığında dahi bilgileri muhafaza etmektedir.

Bu tür bir sabit sürücünün temel özelliklerinden biri mekanik bileşenlerden oluşmasıdır. Temel olarak, bir kutunun içinde bir eksen etrafında yüksek hızda dönen (binlerce RPM anlamına gelir) bir veya birkaç sabit disk içerir. Her diskte, her iki tarafa da manyetik olarak veri okuyan veya yazan bir kafa vardır.

Katı Hal Sürücüsü (SSD)

Tam olarak türkçe karşılığı katı hal sürücü olan SSD’ler mantık olarak HDD ler ile aynı görevi yapsalar da yapısal olarak tamamen farklıdırlar.

SDD, verileri birbirine bağlı flash diskler içinde saklar. Bu nedenle, veri okuma ve yazma görevlerinden sorumlu olan kendi mikro işlemcileri (sürücüleri) vardır.

HDD veya SDD: Artıları ve eksileri

Bu konuda kullanım amacı belirleyici kriter olmaktadır. Bu nedenledir ki depolama biriminizi almadan önce ilk sormanız gereken “Bunu ne için kullanacağım? ” sorusunu sormaktır. Hıza ihtiyacın var mı? Yüksek kapasiteli bir depolama cihazına mı ihtiyacınız var? Yoksa makul bir fiyata uzun ömürlü bir depolama birimi ile mi ilgileniyorsunuz? Her iki türü de seçmeden önce, bu soruların yanıtını almalısınız.

Fiyat

Fiyat ile ilgili olarak, HDD’nin bu savaşı açık ara kazandığına şüphe yoktur. SDD diskler yenilikçi teknoloji olarak kabul edildiğinden, fiyatı genellikle daha yüksektir. Ama teknolojinin ilk çıktığı dönemleri kıyaslarsak zaman içerisinde fiyat makasının daha da daralacağı ve makul seviyelere geleceğini umut ediyoruz.

Depolama

Fiyat konusunda olduğu gibi HDD burada da SDD’ye karşı üstünlük sağlamaktadır. Benzer bir fiyat aralığında dahi olsa  HDD diskler SDD diskerle oranla neredeyse 2-3 kat daha fazla depolama kapasitesini sizlere sunmaktadır.

Hız

SSD disklerin HDD disklere oranla üstün geldiği en önemli nokta hız konusundadır. Özellikle de bilgisayar başlangıç aşamasında ve programların yürütülme aşamasında hız farkının 2-3 misli olduğu net bir şekilde görünmektedir.

Dayanıklılık

Bu alanda da dikkate değer farklılıklar mevcuttur. SDD disklerin temelini oluşturan flaş belleklerin özelliklerinden biri, bunlara yalnızca belirli bir süre yazabilmenizdir. Bu nedenle, HDD’nin dayanıklılığının bir SDD’den daha yüksek olması muhtemeldir. Ayrıca, belirli bir süre kullanmazsanız, SDD’nin saklanan bilgileri kaybetmeye başlayabileceğini göz önünde bulundurmayı unutmamalısınız.

Ancak dayanıklılık konusunda bir diğer nokta ise SSD disklerin darbelere karşı HDD disklere oranla daha yüksektir. Tabi ki darbe konusunda bu fark sizin tercihinizi ne derece etkiler o da bir tartışma konusudur. Sonuçta her ikisi de sabit disk olduğu için ne derece darbe görebilirler ki.

Sonuç

Netice olarak bilgisayarınızı ne için kullanacaksınız. İstediğiniz uygun bir fiyata daha yüksek bir depolama kapasitesiyse, bir HDD edinmek daha uygun olabilir iken aradığınız şey performansa dayalı bir şeyler ise bir SDD sahibi olmak sizin için en iyi seçenek olabilir. Her durumda, HDD veya SDD arasında seçim yapmak size kalmış tabiki.

Ayrıca bütçeniz yeterli ise her iki seçeneği de beraber seçebilirsiniz. Örneğin, işletim sistemini bir SDD’ye kurabilir ve bir HDD’yi ek bir depolama birimi olarak kullanabilirsiniz. Tabiki bunun için bilgisayarınızın bu bileşenleri destekliyor olması gerekmektedir. Masaüstü bilgisayarlarda bu pek sorun olmasa da diz üstü bilgisayarlar için bu iki bileşeni bir arada kullanmak sorun olabilmektedir.

Sonuç olarak HDD ve SDD’nin sunduğu bazı avantaj ve dezavantajları sizlere sunmaya çalıştık. Ama yapacağınız seçimlerde marka faktörünü ve teknoloji seviyesini de göz önüne almalısınız. Ürünlerin nihai performansı seçtiğiniz marka, fiyat, ait olduğu alan gibi diğer özelliklere de bağlı olarak değişkenlik gösterebilecektir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!