Kripto Para Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Pek çok yatırımcı hala kripto para alırken nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi değil. Özellikle de sert düşüşlerin yaşandığı bugünlerde kripto para alırken bazı önemli hususlara dikkat etmelisiniz. 

Gelişen teknolojiyle ve her geçen gün yaygınlaşan sosyal medya ile birlikte günümüzde kripto paralar hakkında fikir sahibi olmayan neredeyse kimse kalmadı. Günümüz insanlarının pek çoğu kripto paraları güvensiz bir yatırım aracı olarak bulurken, diğer yandan kripto paraları geleceğin para birimi olarak görenlerin sayısı da azımsanmayacak düzeyde. Hal bu iken yatırımcıların kripto para alırken dikkat etmesi gereken bazı önemli nokta vardır.  

Kripto Para Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kripto Para Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

1- Asla Tüm Paranı Yatırma 

Yatırım yapmak için kripto parayı uygun görenlerin başlangıçta yaptığı hatalardan birisi şüphesiz tüm parasını tek seferde yatırmasıdır. Yatırım alanında yapacağınız en büyük hatalardan birisi budur. Özellikle piyasaya yeni girmiş yatırımcıların sıklıkla bu noktada hata yaptığı da bilinmektedir. Yatırım uzmanlarının önerilerine göre kripto paraya yatırım yapmak isteyen bir birey, maksimum aylık gelirinin %30’luk kısmını kullanmalı. Örnek vermek gerekirse asgari ücret alan bir birey (4200tl), yatırım için maksimum 1260tl’lik bir kısmını ayırmalı. 

Piyasaya hâkim olmayan bir yatırımcının yapığı bir diğer hata ise tüm parasını sadece bir koine yatırarak satın aldığı koine bel bağlamasıdır. Bu noktada kripto para uzmanları ve önde gelen kripto para fenomenleri; tüm yumurtaları sadece bir sepete koymak yerine, farklı sepetlere dağıtmayı öneriyor. Bu sayede elinizdeki sepet düştüğünde tüm yumurtalarınızı kaybetmeyeceksiniz. Bu tabiri açıklamak gerekirse: Yatırım yaptığınızda tüm paranızı sadece bir koine değil, farklı koinlere dağıtmanız daha sağlıklı olacaktır. Bu sayede koinlerden birisi size zarar ettirse dahi diğerlerinden kâr ederek zararınızı kapatma ihtimaliniz daha yüksektir.  

2- Alacağınız Koinin Projesini Araştır 

Herhangi bir alanda yatırım yaparken yatırımcıların sadece kazanç düşünerek hareket etmemesi gerekmektedir. Yapacağı yatırım hakkında bilgi sahibi olmalı ve kâr-zarar durumlarını göz önünde bulundurmalıdır.  

Kripto paraların pek çoğu bir proje temelli olarak piyasaya sürülmekte ve projenin gidişatına bağlı olarak fiyatlanması etkilenmektedir. Bir koine yatırım yapmadan önce koinin çıkarılma amacını yani projesini araştırmanız oldukça önemlidir. Alacağınız koinin projesi ilerleme kaydediyor ise bu ilerleme koinin de fiyatlanmasına pozitif etki edecektir. Alacağınız koinin projesinde aksaklıklar olduysa ya da projesi durdurulduysa bu aksaklıklar sizin yatırımınıza zarar verebileceğini ifade etmektedir. 

Aynı zamanda piyasaya sürülmüş DOGE, SHIBA gibi başlangıçta projesi olmayan Meme Coin denilen kripto paralar da bulunmakta. Bu koinlerin fiyatlanması, projesi bulunan diğer koinlere göre daha belirsizdir. Anlık yükselişler ve anlık düşüşler yaşaması daha muhtemeldir. Bu tür bir koine yatırım yapacaksanız daha dikkatli olmalısınız ve özellikle aldığınız koinle ilgili güncel haberleri takip etmelisiniz. 

3- Koinin Kime Ait Olduğunu Öğren 

Her gün onlarca yeni kripto para piyasaya sürülüyor. Başlangıç bu koinlerin hangisinin güvenilir hangisinin bir aldatmaca olduğunu bilmek imkânsız denilebilir.  Bu noktada koinler hakkında araştırma yapmanız, yatırımınızı daha güvenle yapmanıza yardımcı olur.  

Alacağınız koinin projesi kadar projenin başında bulunan isim de önemlidir. Günümüz şartlarına ayak uydurmaya çalışan büyük şirketlerin pek çoğu kendi koinlerini oluşturup piyasaya sürme çabası içinde. Bu bağlamda projeyi yöneten kişinin bilinen, tanınan bir isim olması seçeceğiniz koin için pozitif bir nitelik olacaktır. Projeyi oluşturan isim anonim (kim olduğu bilinmeyen kişi.) ise projeye daha dikkatli yaklaşmanız gerekebilir. Herkesçe bilinen bir iş adamı ya da tanınmış bir şirketin oluşturduğu koinler anonimler tarafından oluşturulan koinlere göre normal olarak daha güvenli yatırımlardır. Bu güvenilirlik koinin fiyatlanmasına da pozitif olarak geri dönüş sağlayacaktır.

4- Yatırım Yapacağınız Borsayı İyi Seç 

Hangi borsayı kullanmalıyım? 

Bu soru piyasaya yeni giren yatırımcıların en çok sorduğu sorulardan birisidir. Ülkemizde ve Dünya’da yerel ve global olarak yüzlerce kripto para borsası mevcut. Halihazırda bulunan yüzlerce borsadan yatırım yapacağınız bir kripto para borsası seçerken güvenilirliğini göz önünde bulundurarak tercih yapmalısınız.  

Borsa seçiminde 2 önemli noktaya dikkat etmelisiniz. 

  • Borsa güvenilir mi? 
  • Borsa hack saldırılarına karşı önlem almış mı?
Hangi borsayı kullanmalıyım?
Hangi borsayı kullanmalıyım?

Borsa güvenilir mi? 

Borsanın güvenilir olmasının önemi, geçtiğimiz aylarda ülkemizde gündem olan Thodex borsası olaylarıyla bir kez daha anlaşılmıştı. Yaşanan olayda yatırım yaptığı borsayı yanlış seçen yüzbinlerce insan mağduriyet yaşamıştı. Benzer bir olay yaşamak istemiyorsanız yatırım yaptığınız borsayı önemle seçmeniz gerekiyor. Yeni kurulmuş ve güvenilirliğinden şüphe duyduğunuz borsalardan uzak durmalısınız. Yatırımlarınızı güvenle yapabilmek için daha köklü ve güvenilirliği yüksek borsaları tercih etmelisiniz.  

Borsa hack saldırılarına karşı önlem almış mı? 

Borsalar yazılım kaynaklı sistemler olduğu için 3. Şahıs kişiler tarafomdam açıklarının bulunması durumunda hacklenebilir ve yatırımlarınız bu sayede risk altına girebilir. Yatırımınızı güvende tutmak için hack ihtimaline karşı koyabilecek borsalarda işlem yapmaya özen gösterin. Elinizden geldiğince yatırımınızı bir borsa yerine güvenilir birkaç borsaya paylaştırarak tutun ya da bir soğuk cüzdan veya sıcak cüzdan satın alın ve kripto paralarınızı bu cüzdanlarda muhafaza edin.

5- Güncel Haberleri Takip Et ve  

Doğru Zamanda Doğru Hamle Yap

Kripto para piyasası özellikle gündeme dair haberlerden çokça etkilenen bir yapıya sahip. Yapılan resmî açıklamalar, gündeme gelen ekonomik olaylar gibi güncel haberler kripto paraların bir sonraki hareketini tahmin etmeniz için sizlere büyük bir yardımı olacaktır.  

Piyasanın büyük bir hacmini tek başına kaplayan Bitcoin, genel market fiyatlanmasının da en büyük etki sahibidir. Dünya’nın herhangi bir yerinde Bitcoin hakkında meydana gelen iyi ya da kötü bir olay market fiyatlanmasına doğrudan etki etmektedir. Bu aşamada güncel haberleri takip ederek doğru zamanda doğru hamleyi yapanız gerekiyor. Bu sayede herhangi bir düşüş öncesinde minimum zararla ve olabilecek bir yükseliş döneminden maksimum kazançla çıkabilirsiniz.

Dikkat Et! 

Herkes bu koini satın alıyor diyerek yatırım yapmayın. İçinize sinen ve kendinizce onay verdiğiniz koinlere yatırım yapın ve tabi ki asla unutmayın: Kripto para piyasasında düşüşler ve çıkışlar zaman zaman çok sert olabilir. Her zaman temkinli olmakta ve sakin kalmakta fayda var.  

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!