SGK Gösterge Tablosu Nedir, Nasıl Hesaplanır?

SSK Gösterge Tablosu Nedir, Nasıl, Neye Göre Hesaplanır?

Eski adıyla SSK olarak bilinen, SGK konusunda emeklilik hesaplama işlemlerini pek çok kişi merak ediyor. Peki, SGK gösterge tablosu nedir, nasıl hesaplanır? 

SGK Gösterge Tablosu Nedir, Nasıl Hesaplanır?
SGK Gösterge Tablosu Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Yıllarca çalışan ve iş hayatının sonlarına yaklaşan vatandaşlar SGK gösterge tablosu hakkında pek çok devayı merak ediyor. Uzun yıllar boyunca aktif olarak sigortalı olarak çalışan kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu bu vatandaşlara emeklilik hakkı sunuyorYakın zaman emekliliği gelmiş kişiler için detaylı bir anlatım sunuyoruz. 

4/A, SSK ve SGK Emekli Maaş Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır? 

Yapılan yeni düzenlemeler sonucunda 4/A emekli maaş hesabında üç farklı yöntem ortaya çıktı. Emekli maaş hesaplamaları yapılan bu zamanda 4A emekli maaşını hesaplamak için oluşturulan dönemler alt tarafta yer alıyor. 

4/A SSK ve SGK 2000 Yılı ve Öncesi İçin Emeklilik Hesaplaması 

2000 Yılı ve Öncesi İçin aylık bağlama oranı, gösterge rakamı kullanılarak hazırlanıyordu. Emekli maaşı hesaplaması son derece karmaşık bir şekilde yapılıyordu2000 yılı öncesi emeklilik hesaplaması; 

  • Gösterge rakamının bulunması için emekli olacak olan kişinin yıllık kazancının hesaplanması gerekiyor. 
  • Yapılacak hesaplamalarda kişinin son on yıllık kazancı dikkate alınır. 
  • Kişinin son on yıllık kazanç toplamı 10’a bölünür ve yıllık kazancı elde edilir. 
  • Yapılan hesaplamalarda gösterge tablosu ile karşılaştırma yapılır ve net rakam oluşturulur. 

2000 – 2008 Yılları Arası İçin Emeklilik Hesaplama 

2000 – 2008 yılları arasında 4A emekli maaş hesaplama işleminde farklı bir formül ile hesaplama işlemi yapılıyor. 2000 yılı öncesi için kullanılan formül bu bölümde yer almıyor Güncelleme katsayısı hesaplaması yapılırken emekli olunacak olan yılın, büyüme rakamları baz alınıyor.  

2008 Yılı ve Sonrası İçin Emeklilik Hesaplama 

2008 yılı ve sonrasında 4A sigorta girişi olan vatandaşlar için emekli hesaplamasında farklı bir formül kullanılıyor. 2008 yılı sonrasında sigorta girişi başlayan vatandaşlar için hesaplama işlemi ortalama aylık kazanç üzerinden elde ediliyor 

Bağ-Kur Emekli Maaş Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır? 

4/B Bağ-Kur emekli hesaplama işlemi aşağıdaki gibi olmaktadır. Bağ-Kur emeklilik hesaplamalarında ödenen primin % 70 oranı maaş olarak bağlanıyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.