Bloke Teminatlı Kredi Kartı Nedir, Nasıl Çıkarılır?

Bloke Teminatlı Kredi Kartı Veren Bankalar

Merhaba sevgili okurlar, bugün size bloke teminatlı kredi kartının ne olduğu ve nasıl çıkarılacağı konularında yardımcı olmaya çalışacağım.

Bazı bankalar bu sistemi desteklemekte bu konuda banka şubelerinden bilgi edinebilirsiniz. Bloke teminatlı kredi kartı açtırabilmemiz için görüştüğümüz bankaya bir vadesiz hesap açtırıyoruz ve para yatırıyoruz. Bankanın belirlediği taban limitler farklı olabilir , bankanın en az 1000 tl desteklediğini düşünelim ve bizim örneğimiz bunun üzerinden olsun. Açtırdığımız vadesiz hesabımıza 1000 tl yatırıyoruz ve bunu bankamıza bildiriyoruz. Banka bize yaklaşık 800 TL limitli bir kredi kartı veriyor. Bu kredi kartımızı verilen limit doğrultusunda kullanabiliyoruz. Yapılan harcamalar sonunda normalde kredi kartı kullanan birine nasıl ekstre geliyor ve ödeme talep ediliyorsa bize de o şekilde gelecek. Bir fark var o da şu: yaptığımız harcamaların tamamının ödenmesi istenecek, yani asgari ödeme tutarı diye bir şey yok.

Bloke Teminatlı Kredi Kartı Nedir, Nasıl Çıkarılır?
Bloke Teminatlı Kredi Kartı Veren Bankalar

Şimdi diyeceksiniz ki ne anladık biz bu işten? Hem 1000 TL pesin yatırdık hem de harcadığımızın tamamını ödemek durumunda kaldık? Şimdi bu konuya açıklık getirelim.

Daha önce bankalardan kredi veya kredi kartı kullanıp idari / yasal takibe düşüp borcunun tamamını ödeyip borç anlamında bir sorunu kalmadığı halde kredi veya kredi kartı başvurusu onaylanmayanlar için bu yöntem. Kredi notunu yükseltmek için en etkili yöntem bu.  Mevcutta bir kredi kartı olmayan ve kredi kartı onaylanmayanlar için bloke teminatlı kredi kartı iyi bir alternatif.

Fakat şunu da söylemekte fayda var. Alternatif bankaları denemeden direkt bu yönteme başvurmak doğru değil. Özellikle yeni açılan özel bankalar müşteri toplamak ve kendine bağlamak açısından riskli olarak görülen ve diğer bankaların kredi kartı ya da kredi vermediği müşterilere, banka olarak risk alıp kredi kartı ya da kredi verebiliyorlar. Mesela ben Odeabank ve Aktifbank ilk çıktığı dönemlerde diğer bankalardan kredi alamıyorken, bu bankalar risk alıp bana kredi vermişlerdi. Bu şekilde kredi çekip durumumu toparlamıştım. Bunlar diğer özel bankalara göre yeni özel bankalar olduğu için dediğim gibi  risk alıp size kredi verebilirler. Aklıma gelmişken bu bankaları yazıya iliştirmek istediğim hala bu konuda esnek olabilirler , bu iki bankayı bloke teminatlı kredi kartı ürününü denemeden önce kredi verip veremeyecekleri yönünden denemenizi öneririm.

Bloke teminatlı kredi kartlarının kullanım çok yaygın ve bilinen bir yol olmadığı için normal bir kredi ya da kredi kartına başvuru yapar gibi cep telefonundan ya da internetten başvuru yapmak mümkün değildir. Bu yüzden bire bir banka şubesine giderek bloke teminatlı kredi kartı verip vermedikleri yönünde bilgi talep edip isteğinizi doğru bir şekilde aktarmalısınız.

Başvuru sürecindeki adımları maddelendirelim:

  1. Bloke teminatlı kredi kartı verip vermediğine dair banka şubelerinden bilgi alınmalıdır.
  2. Eğer banka bu imkanı sağlıyorsa hesap açtırılmalı.
  3. Banka personeli bloke teminatlı kredi kartı başvurunuzu alır.
  4. Banka verilen teminata bloke uygular.
  5. Eğer mevcut durumda bir yasal takip yoksa bloke olarak verilen kredi kartı limit tutarı yaklaşık %80 civarında oluyor. Örneğin hesabımıza 1000 tl yatırdıysak bloke teminatlı kredi kartı limitimizin tutarı 800 tl civarında belirleniyor.

Bloke Teminatlı Kredi Kartı Aldıktan Ne Kadar Süre Sonra Kredi Kullanılabilir?

Bloke teminatlı kredi kartımızı aktif ve düzenli bir şekilde kullanmaya başladıktan sonra kredi notumuz yükselmeye başlar. Yukarıdaki ifadelerimde de belirttiğim gibi asgari ödeme diye birşey olmadığı için harcadığımız tutarın tamamını ödememiz gerekiyor. Aktif ve düzenli bir şekilde kullanım dediğim ifademdeki düzenli ödeme bunu ifade ediyor. Ne kadar süre sonra kredi kullanabileceğimiz sorusuna gelecek olursak geçmişteki çalışma düzenimize göre değişiyor. Zaten geçmişten gelen bir olumsuzluktan dolayı bu yola başvurmuştuk fakat geçmişteki yaşadığımız bu olumsuzluklar ne kadar sürdü, tutarı neydi, yasal süreçteki ödeme düzenimiz nasıldı? gibi sorular bu sürenin aktifliğinde rol oynuyor.Ancak bir genel olarak geçmişte kredi veya kredi kartı takibe düşmüş veya iki dönemden fazla gecikmeler oldu ise kredi notunun sorunsuz bir şekilde kredi kullanılacak 1.500 seviyelerine gelmesi 1 veya 1,5 yıl sürebilir.

Fikir vermesi açısından puanlamayla ilgili tabloyu aşağıya ekliyorum.

En Riskli Orta Riskli Az Riskli İyi Çok İyi
1-699 700-1099 1100-1499 1500-1699 1700-1900

 

Bu tabloya göre açıklama devam etmem daha doğru olacaktır.

Bloke teminatlı kredi kartı, yapısı gereği bankalar açısından en riskli grupta yer alan kişileri müşterileri yapmaları anlamına geliyor. Bunun için bloke teminatlı kredi kartı veren bankalar, bu ürünün reklamını yapmazlar bu yüzden banka şubesine gidip bire bir görüşerek bilgi almanız gerektiğini belirtmiştim. Bu ürünün reklamı olmadığı gibi, bu ürün banka tarafından dönemsel olarak başlatılabilir ya da durdurabilir.

Bloke Teminatlı Kredi Kartı Veren Bankalar

Bloke teminatlı kredi kartı veren bankalar 2021 itibariyle Kuveyt Türk, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ve Ziraat Bankasıdır. Genelde bu konuda en öne çıkan ve süreklilik olarak kampanyasını uzun dönem devam ettiren banka Kuveyt Türk’tür. TEB ve Ziraat Bankası dönemsellik kavramıyla bu ürünü sunarlar. Dolayısıyla her zaman bloke teminatlı kredi kartı ürününü aktif etmeyebilirler. Son dönemde ING Bank’ın da bu ürünü dönemsel olarak açtığına dair bilgiler var. Düşünüyorsanız eğer ING Bank ile de irtibata geçebilirsiniz. Bunu dipnot olarak eklemiş olalım.

Tüm işleyiş ve içeriği anlattıktan sonra şimdi gelelim bloke teminatlı kredi kartı’nın avantaj ve dezavantajlarını anlatmaya;

Avantajları:

  • Düşük limitli de olsa bir kredi kartına sahip oluyorsunuz.
  • Bu kartı aktif kullanarak ve düzenli ödemeler yaparak kredi notunuzu en hızlı yöntemle yükseltip , bu sıkıntılı dönemi atlattıktan sonra bankalarla olan çalışmalarımıza yeniden başlama fırsatına kavuşabiliyoruz.
  • Limiti düşükte olsa ihtiyaçlarımız doğrultusunda bir kredi kartından farkı olmadığı için acil ihtiyaçlarımızda taksitlendirme yaparak bütçemizi rahatlayıp , ihtiyacımızı giderebiliriz.

Dezavantajları:

  • Kredi kartı aidatı ekstremize yansıdığı zaman itiraz etme şansımız pek yok. Çünkü zaten bu kartı ne niyetli çıkardığımız belli , durumumuz ortada. Normal bir kredi kartı kullanıyor olsak ben şu kadar kredi kartı ödemesi yapıyorum her ay o zaman iptal edin başka bankaya gideceğim gibi banka ile pazarlığa oturma şansımız oluyor ve sıkı bir pazarlıkcıysak kredi kartı aidatının tamamı ya da bir kısmı yönünde iade değil ama chip para veya puan gibi tanımlamalar gerçekleştirilmesini sağlayabiliyoruz fakat bloke teminatlı kredi kartında böyle bir pazarlık şansımız ne yazık ki yok.
  • Kredi kartı borcumuzu kısa süreli bile olsa geciktirmemiz durumunda, banka, bloke teminatlı kredi kartımız için hesabımıza yatırdığımız tutardan kredi kartı borcumuzu hemen tahsil edip kredi kartımızı kapatma yoluna gidebilir.

Evet arkadaşlar bloke teminatlı kredi kartıyla ilgili tüm bildiklerimi detaylarıyla sizlerle paylaşmaya çalıştım. Umarım bu tarz ödeme zorluklarıyla karşılaşmayız hiçbirimiz, kredi kartı ve kredi’de bizden uzak olsun istiyoruz. Ama bazen son noktada çıkar yol bulamayınca yine bankalara sarılıyoruz. O zaman yapacak pek de fazla birşeyimiz kalmıyor. Herkese ödemelerinde kolaylık dilerim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!