Fast Nedir, Nasıl Kullanılır?

Fast sistemi, son tapılan açıklamalar ile birlikte Merkez Bankası, yeni bir ödeme sistemi olan Fast sistemi için gerekli olan tüm hazırlıkların yapıldığını paylaştı. Açılımı Fonların Anlık ve Sürekli Transferi olan Fast sistemini duyan kişiler sıklıkla Fast nedir diye sormaya başladı. Peki Fast nedir? Fast sistemi nasıl kullanılır?

Fast Nedir, Nasıl Kullanılır?
Fast Nedir, Nasıl Kullanılır?

Yeni uygulanmaya geçen Fast sistemi sayesinde artık çoğu kişi bankalar arası 7 gün 24 saat para transferi yapılabilecek. Önceden sadece iş günlerinde ve mesai saatlerinde yapılabilen para transferi işlemi, Fast sistemi ile birlikte çok daha kullanışlı hale geliyor.  

Bu makalemizde sizler için internette en çok araştırılan konulardan olan fast nedir, fast sistemi nedir, fast sistemine dahil bankalar, fast sistemi nasıl kullanılır, fast sistemi ne zaman, fast ile para gönderme limiti, fast ile para gönderme ücreti, fast ile EFT nasıl yapılır, fast ile EFT farkı nedir ve fast ile EFT arasındaki fark nedir gibi konuları detaylı bir şekilde ele aldık… 

Fast Sistemi Nasıl Kullanılır? 

Fast sistemi, farklı bankalara mensup olan hesaplarınız arasında haftanın 7 günü ve 24 saati dilediğiniz şekilde para transferi gerçekleştirebileceğiniz bir sistemdir. 18 aralıktan itibaren hizmete alınan Fast uygulaması, daha sonrasında bankalar arasında kademe kademe olacak şekilde tüm kullanıcıların hizmetine açılacak. Peki Fast sistemi ile tam olarak ne yapabilirsiniz? Fast sistemi ne işe yarar? 

  • Fast sistemi sayesinde herkes 7 gün 24 saat para transferi gerçekleştirilebilecek, 
  • Artık bankalar arası transferde kişiler uzun süreler beklemek zorunda kalmayacak. Transfer işlemi saniyeler içerisinde gerçekleşecek, 
  • İşlem sonucu kullanıcılar ile paylaşacak, 
  • Kolay Adres Sistemi sayesinde artık uzun İBAN numaraları ile değil TCKN veya diğer bilgiler ile transfer işlemi yapılabilecek, 
  • Karekod ile ödeme işlemi hem kişiler arasında hem de ticari amaçlarla kullanılabilecek. 

Fast ile EFT Arasındaki Fark Nedir? 

Fast sistemi bazı özellikleri itibari ile EFT sistemi ile benzerlik gösterse de aslında temelde oldukça farklı değişiklikler yatıyor. Fast sistemi hakkında kararsız kalan kullanıcılar sıklıkla Fast ile EFT arasındaki fark nedir sorusunu soruyorlar. Fast sistemi ile EFT arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir: 

  • EFT sisteminde bankalar arası sadece IBAN numarası ile transfer yapılabiliyorken Fast sisteminde kullanıcılar T.C. Kimlik numaraları, elektronik posta adresleri ve kayıtlı telefon numaraları ile transfer işlemi gerçekleştirilebilecek 
  • Yeni bir hizmet olan Kolay Adres Sistemi sayesinde her transfer esnasında kişiler tekrar bilgileri yazmak zorunda kalmayacak. Kolay Adres ile IBAN haricinde diğer bilgiler ile kısa süre içerisinde para transfer işlemi yapılabilecek. 
  • Bankalar, müşterileri için belirli bir risk profili belirleyecek ve kişilerin günlük para transferi limiti bu şekilde belirlenecek. Çeşitli dolandırıcılık girişimlerini engellemek ve bankaların mesai saatleri dışında çalışan kişilere yardımcı olmak için günlük aktarım tutarı başlangıçta 1.000 TL olarak belirleniyor. Giderek işlem limiti arttırılacak. 

Fast ile Para Gönderme Limiti 

Yeni literatüre giren ve yavaş yavaş tüm bankaların geçiş yaptığı Fast sistemi ile artık banka kullanıcıları haftanı her günü ve her saati hesaplar arasında para transferi işlemi gerçekleştirebilecekler. Yeniliği duyan ve bu yenilikten faydalanmak isteyen internet bankacılığı kullanıcıları sıklıkla Fast ile para gönderme limiti ne kadar sorusunu soruyorlar. Günümüz için Fast ile para gönderme işlem limiti 1.000 TL olarak belirlendi. Bu miktar çeşitli dolandırıcılık işlemlerinin önünü kesmek ve bankaların yükünü azaltmak için bu şekilde belirlendiği bildirildi. Önümüzde ki günlerde bu limitin çok daha fazla yükseleceği bildirildi. 

Fast ile Para Gönderme Ücreti 

Fast uygulaması ile şu an günlük olarak sadece 1.000 TL tutarında para transfer işlemi yapılabiliyor. Ancak Merkez Bankası önümüzde ki günlerde bu miktarın daha da yükseleceğini belirtti. Hal böyle olunca yeni Fast sisteminden faydalanmak isteyen kişiler Fast ile para gönderme ücreti nedir sorusunu sıklıkla soruyorlar. 

Fast uygulaması ile yapılan para transferi işlemlerinde 1.000 TL’nin altında ki tutarlarda ücret genellikle 2 ila 5 lira arasında değişiyor. Gönderilecek tutar 1.000 TL ile 50.000 TL arasında ise işlem ücreti 2, 5 veya 10 TL şeklinde belirlenecek. Fast ile gönderilecek ücret 50.000 TL’nin üstünde olması durumda ise işlem ücreti 25, 50 veya 100 TL olarak belirlenecek. 

Fast Sistemine Dahil Bankalar 

Fast sistemi kullanılmaya başlandığı andan itibaren en çok kullanılan 21 bankanın Fast sistemine dahil olduğu bildirildi. Hali hazırda 21 bankayla entegrasyon sağlayan Fast sistemine yakın zamanda birçok bankanın daha katılması bekleniyor. Merkez Bankası, “Fast sistemine geçiş sağlamayan banka kalmayacak.” İfadelerini kullandı. Ayrıca gelecekte banka-dışı kurumlarında Fast sistemine katılım sağlaması mümkün görünüyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!