Doğalgaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Doğalgaz Tasarrufu Nasıl Yapılır? Doğalgaz Tasarruf Yöntemleri

Kış soğuklarını hissetmeye başladığımız şu günlerde, evlerimizde yavaş yavaş kombilerimizi yakmaya başladık. Özellikle benim gibi küçük çocukları olan arkadaşlar daha erkenden ve biraz daha yüksek derecelerden kombilerimizi çalıştırdık. Dolayısıyla doğalgaz faturalarımızı artmaya başladı. Belki illerimizdeki sıcaklık durumuna göre bazı illerimizde yaşayan okurlarımız henüz kalorifelerleri yakmamış olabilir ama onlarda bugün yarın yakacak durumdadır.

Doğalgaza gelen zamlar nedeniyle faturalar olması gereken biraz daha yükseldi. Haliyle bizde doğalgazdan nasıl tasarruf edilir yollarını arayama başlamış olduk. Doğalgaz tasarrufu yaparak faturalarımızı nasıl düşürürüz ya da faturalarımızı yükseltmeden nasıl daha iyi ısınırız bunların yollarına bakalım birlikte.

Öncelikle doğalgaz tasarrufunda en önemli nokta dış cephe izolasyonudur. En üstte katta oturanlar için de çatı izolasyonu çok önemlidir. Çatı izolasyonu tek başına %20 gibi rakamlarda tasarruf sağlamaktadır. Bir diğer önemli nokta ise kapı ve pencelerimizdeki yalıtımlardır. Eğer tahta pencere ve tahra balkon kapılarına sahipsek, cam ve kapı fitilleriminizi mutlaka kontrol etmelisiniz ama mümkünse pimapen pencere ve balkon kapılarını öneriyoruz. Artık evlerin bir çoğunda pimapen pencere ve balkon kapıları var. Balkonları cam balkon değilse, cam balkon yaptırmanız öneriririz, cam balkonu olanlar ise kış gelmeden önce cam balkon fitillerini mutlaka kontrol etmesi gerekiyor. Eskimiş, kırılmış cam balkon fitilleri varsa bunları değiştirmemiz yararımıza olacaktır.

  • Isı ayarlı termostatlar gereksiz yanan doğalgazı sıfıra indirir, gerek olduğu halde çalışmasını sağlayıp kar elde edebilirsiniz.
  • Çok soğur bir şehirde yaşıyor  ve ısı ayarları termostat alma şansınız yoksa kombinizi kendiniz manuel olarak kapatıp açmak yerine sürekli belli bir derecede yakmanızı öneririz.
  • Evde yoksanız kominin petek ısı derecesini düşünelim, eğer 1 gün boyunca evde hiç olmayacaksanız termostatı komple kapatabilirsiniz.
  • Peteklerinizin önüne ısı hareketini engelleyecek mobilya, koltuk vb. eşyalar koymamalısınız.
  • Kalorifer peteklerinizin arkalarına alüminyumdan üretilen küçük yalıtım malzemelerinden koyarak ısıyı iç kısıma daha iyi yayabilirsiniz.
  • Evi havalandıracağınız zaman kombinizi kapatınız ve bütün odaları aynı anda havalandırıp, pencereleri kapattıktan sonra kombinizi açınız.
  • Peteklerinizi ara sıra dokunarak ısıtmada sorun yaşayıp yaşamadığını anlayabilirsiniz. Örneğin yüksek bir derecede petek ısısı ayarlıyken , peteğe elinizi değdiğinizde yeteri kadar ısı yaymadığını düşünüyorsanız, peteklerinizin içi kirlenmiş ve sıcak suyu iletmiyor demektir. Peteklerinizi işinin ehli kişilere 3-4 yılda bir temizletin. Eğer bu kişileri çağıracak durumunuz yoksa en azından içindeki kirli suyun temizlenmesi ve sıcak suyu iletmezi açısından peteklerinizin yan tarafında bulunan kısıma (purjör tapası ) düz tornavida yardımıyla, altına bir kap koyup, suyu bu kaba akıtalım, çıkan su çok kirli ise uzun süredir bakımını yapılmamış demektedir. Bu şekilde tüm peteklerde işlem yaparak iç temizliklerini sağlayıp, sıcak suyu iletmelerini sağlayalım.
  • Kombinizin bakımını yaptırmayı da hem tasarruf hem de olası kaçaklar sonucu oluşacak olan aksiliklerden korunmak için ihmal etmeyiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!