Gebeliğin İkinci Döneminde Yapılması Gereken Testler

Gebeliğin ikinci dönemi olarak bilinen 14-26 hafta arasında doktor gözetimi altında anne adaylarına birtakım testler yapılması önerilmektedir.

Gebeliğin İkinci Döneminde Yapılması Gereken Testler
Gebeliğin İkinci Döneminde Yapılması Gereken Testler

Sağlıklı bir gebelik hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Bundan dolayı gebelik öncesinde, gebelik sonrasında ve gebelik sırasında bazı testlerin yapılması hayati önem taşır. Anneni sağlıklı bir doğum süreci geçirmesi ve bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için doktor gözleminde ve önerisiyle bir takım testler ve tahliller yapılmaktadır. Bu testler bebekte ve annede karşılaşılacak birçok hastalığa önceden haber verir. Her gebeye mutlaka yapılması gereken bazı testler vardır. Bunlar; kan grupları tahlili, enfeksiyon tarama testi, idrar tahlili, şeker yükleme testi, ultrason ve ayrıntılı ultrasondur. Gebeliğin 14-26 haftalık dönemlerini kapsayan gebeliğin ikinci dönemi nispeten anne adayları için daha rahat geçebilmektedir. Bu dönemde yapılması gereken testler önem kazanmaktadır. Anne adayları, doktor muayenesi altında gerekli test ve gerekli tahlilleri yapmalıdır.  

Gebeliğin İkinci Döneminde Hangi Testler Yapılmaktadır? 

Gebeliğin ikinci döneminde hangi testler yapılmalıdır birçok anne adayının merak ettiği bir sorudur. Bu testlerin atlanmaması için anne adayları gerekli araştırmaları yapmalıdır.

Bu dönemde yapılması gereken testlerin başında ense kalınlığı testidir. Bu dönemde yapılan ikili tarama testleri ile bebeklerde görülebilecek genetik hastalıklar belirlenmektedir. Bu testlerde bebeğin down sendromu olup olmaması konusunda bilgi vermektedir. Bebeğin burun kemik uzunluğunun hesaplaması da bu testlerde yapılmaktadır.  

İkili test yapılmadığı durumlarda 16-20 hafta arasında üçlü ve dörtlü test yapılması önerilmektedir. Bazı durumlarda tüm testler yapılmaktadır. Üçlü tarama testinde down sendromunun saptaması ile birlikte omurga hastalığı riski de testler sonucunda belirlenmektedir. Üçlü ve dörtlü tarama testlerinde kandaki AFP ve Beta HCG düzeylerine bakılmaktadır. Annelerde tiroit testleri bu dönemde tekrar yapılabilmektedir. Doktor ikili ve üçlü testlerde herhangi bir sorun görürse ve gerek görürse amniyosentez testi yapabilmektedir. Hamileliğin ikinci döneminde ultrason muayeneleri devam etmektedir. Ayrıntılı ultrason ile bebeğin tüm organları ve iç organları incelenebilmektedir. Bebeğin beyin ve omurilik yapısı incelenebilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!