Kredi Notunuzu Biliyor Musunuz? Ücretsiz Kredi Notu Nasıl Sorgulanır?

Ücretsiz Kredi Notu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bugün sizlere hepimizin bankalarla çalıştığı dönemlerde yöneltilen soru hakkında bilgi vereceğiz. Sorumuz Kredi notunuzu biliyor musunuz? Bu konuya yazımızda detaylıca değineceğiz. Fakat gelince önce kredi notu nedir buna bir öğrenelim ?

Kredi notu nedir ?

Kredi notu , bireyin bankalarla olan kredi, kredi kartı gibi ürünlerdeki ödeme alışkanlıklarına bağlı olarak kredi kayıt bürosu tarafından sizlere verilen 0 ile 1900 arasındaki nottur. Kredi notumuz ne kadar iyi olursa banka değerlendirmeleri o kadar kısa sürer, istediğimiz para ihtiyacına cevabı o kadar kolay alırız. Ayrıca bankanın teklif ettiği ve vadeyi değil bizim istediğimiz parayı ve istediğimiz vadede alma şansımız olur. Bu yüzden her zaman kredi notunu yüksek tutmamız fayda var.

Kredi Notunuzu Biliyor Musunuz ?

Bankadan her kredi kartı istediğimizde, kredi kartı limit yükseltmek istediğimiz, yeni bir kredi istediğimizde , kredimizi yapılandırmak istediğimizde yani kısaca içinde banka kelimesi geçen herşeyde , banka kredi notunuzu önümüze çıkarır ve kredi notuyla değerlendirme sistemi değişmediği sürece önümüze çıkmaya da devam edecektir. Toplu paraya ihtiyaçlarımızı gidermemiz için her zaman ihtiyacımız olacağını düşünecek olursak , bankalarla iyi geçinmemizde fayda var. Bankalarla iyi geçinmekten kastımız, bankaya olan kredi ve kredi kartı borçlarımızı zamanında ve aksatmadan ödemek. Kredi kartı borcumuzun asgarisini değil dönem borcunun tamamını ödemek. Bunlar hep banka nezdinde bizim itibarımızı yani kredi notumuzu yükseltecek şeyler. Bu yüzdendir ki bankaya olan bir kredinizi ödeyemeyecek gibiyseniz veya gecikmeli ödeyip geri bir taksitten geleceğinizi düşünüyorsanız bu duruma düşüp puanınızı düşürmek yerine kredinizi size uygun vade ve tutarlarda yapılandırarak uygun bir şekile getirmenizde kredi puanınız açınızdan fayda var. Aynı şekilde kredi kartı içinde düşünebiliriz yani kredi kartınızın borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmeden önce gelir – gider dengenizi kuramadıysanız bütçemize uygun ödeyebileceğimiz bir tutarda kredi çekip kredi kartı borcumuzu ve kredi kartımızı kapatıp, bir süre kullanmamamlıyız. Tüm tavsiyeler kredi notunuzun olumlu yönde artarak ilerlemesi için altın değerinde tavsiyelerdir.

Kredini notunuz aşağıdaki gösterildiği gibi puan aralıklarında değerlendirilerek belirlenir.

  • 0-699 En Riskli
  • 700-1099 Orta Riskli
  • 1100-1499 Az Riskli
  • 1500-1699 İyi
  • 1700-1900 Çok İyi
Kredi Notunuzu Biliyor Musunuz ?
Kredi Notunuzu Biliyor Musunuz ?

Kredi notunuzu bilmiyorsanız , kredi notunuzu öğrenmek için isterseniz google’a findeks olarak arattırma yaptığınızda çıkan özel bir yere üye olup belli bir ücret karşılığında kredi notunuzu öğrenebilir ya da çalışmakta olduğunuz bankanın internet bankacılığı veya mobil bankacılığı üzerinden kredi kayıt bürosu risk raporu ( kkb raporu ) ücretli bir şekilde özet veya detaylı olmak üzere , vadesiz hesabınızdan ya da kredi kartınızdan ödemesini yaptıktan sonra mail adresinize gönderilmesini sağlatabilirsiniz.

Ücretsiz Kredi Notu Nasıl Sorgulanır ? Kredi notunuzu öğrenin

E-devlet üzerinden ücretsiz kredi notu sorgulama

E-devlet üzerinden ücretsiz kredi notunuzu sorgulayabilirsiniz. Ücretsiz olarak kredi notunuzu sorgulamak için ne yapmalıyız 

E-devlet üzerinden ücretsiz kredi notu sorgulama
E-devlet üzerinden ücretsiz kredi notu sorgulama
  1. E – devlet şifreniz yoksa, ptt’ye giderek 2 TL işlem ücretiyle bir e – devlet şifresi edinin.
  2. E – devlet web sitesine giriş yapın.
  3. E – devlet web sitesine giriş yaptığınızda arama kutucuğuna risk merkezi raporu başvurusu yazın.
  4. Açılan pencerede kredi limit ve borç bilgileri kutucuğunu işaretleyip başvura tıklayın.
  5. Cep telefonunuza şifre gelecek. Şifreyi ilgili alana girerek e-mail adresinize ücretsiz olarak kredi notu risk raporunun gelmesini sağlayabilirsiniz.

Yeni Kredi Kullandım Kredi Notum Düşer Mi ?

Yeni kredi kullandığnıız zaman yazımızda bahsetmiş olduğumuz kredi notunu düşer. Bunun sebebini şöyle açıklayalım.

Örneğin Sizin kredi puanınız 1500 olsun. 1500 puanında bankalardaki kredi verilebilme limitinin 10000 TL olduğunu söylelim. Rakamları tamamen ben örnek olsun diye yazıyorum şu anda kafanız karışmasın lütfen. Örneğimizi devam edelim. 1500 puanımızın karşılığında bankaların bize verebileceği toplam kredi limiti 10000 TL. A bankasına gittik ve 5000 TL ‘lik bir kredi çektiğimizi düşünelim. Bu durumda toplam puanımız 1500 , kredi limitim 10000 TL iken. 5000 TL’lik bir kredi aldığımız için puanımız 750 ‘ye düşmüş oluyor ve bundan sonra kalan toplam kredi limitimiz de 5000 TL ‘ye düşmüş oluyor.

Bu örnekte belirtilen rakamlar tüm bankalar üzerinden alabileceğiniz kredi toplam limitine göre verilmiştir. Çünkü kredi notu bunu temsil ediyor. Sizin tek bir puanınız var ve bankalarda da buna göre toplam tek bir limitiniz var. Çektiğimiz kredimiz bizim 750 puanımızı sildi fakat, çekmiş olduğunuz kredinin tamam bittiğinde değil, her ay taksitini ödediğinizde mevcut puanınızın üzerine eklenerek devam eder, son taksiti ödediğiniz ise örneğimizdeki kredi çekmeden önceki ilk puanınıza geri dönmüş olursunuz.

Ama yazımızın içeriğinde sık sık belirttiğim gibi altın kural düzenli ve zamanında ödemeler gerçekleştirme, ödemeyi geciktirmemek. Eğer ödeme günlerinizi geciktirir ya kredi taksitlerinizi geriden öderseniz. Kredinizi bittiği zaman eski puanın olan 1500 yerine 1200 civarı bir puana ulaşmış olabilirsiniz.

Kredinin her taksitinin gecikmeye girmesi ödenmemesi durumunda yasal takip sürecine gitmesi, büyük bir olumsuzluk yaratır. Bu durumda yasal takibe düştükten sonra kredi tutarının tamamını ödeyip kapatsanız bile eski kredi puanınız olan 1500’e hemen ulaşamazsınız. 0-699 En Riskli arasındaki en riskli gruba alınır ve bu aralıktaki bir puana atanırsınız. Belli bir süre bankalar kredi vermez, kredi kartı vermez, kısacası sıkıntılı bir dönem geçirirsiniz. Eski yüksek puanlarınıza dönmeniz yıllar alabilir.

Sonuç olarak bankadan aldığımız her ürünü düzeli ödememiz kredi notumuzu etkiliyor. Bu yüzden kredilerimizi toplam borcumuza göre ayarlayıp, taksit tutarlarını da uygun vadelerle belirleyip bütçemizi dengede tutmanız gerekiyor.

Ekonomi ve finans gibi konular sürekli mevzuatsal kanunlarla değişkenlik gösterebilen konular olduğu için konularla ilgili farklı bir uygulama olması durumunda siz değerleri kullanıcılarımıza tekrar bilgiler vereceğiz. Siz de bu ve tüm yazılarımızın altında bulunan yorum kısmından tecrübelerinizi aktarabilir, fikirlerinizi diğer okurlarımız ve bizlerle paylaşabilirsiniz. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder, ödeme kolaylıkları dileriz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!