Kredi Risk Raporu Nedir? Kredi Notunda Riskli Rakamlar

İlk kez kredi çekecekseniz muhtemelen daha önce kredi risk raporu hakkında bir bilgi sahibi olmayabilirsiniz. Bu durumda kredi risk raporu nedir ve kredi notunda riskli rakamlar hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Kısaca KKB adı verilen Kredi Kayıt Bürosu, kredi notunuzu belirleyen yetkili mercidir. Kredi başvurunuz, kredi risk grubuna göre değerlendirilir.  

Kredi risk grubunuz, daha önceden çekmiş olduğunuz kredi ödemeleriniz veya kullanmakta olduğunuz kredi kartınızın ödemeleri ile alakalıdır. Raporunuz, varsa kalan borcunuzun ne kadar olduğunu gösterir. Yaklaşık 7 yıl önce 2013 yılında yapılan bir düzenlemede, kredi kartı ve kredi ödemelerinize ek olarak, adınıza kayıtlı faturaların ödemeleri de risk grubuna eklenmiştir. Risk raporu, kredi puanınızı doğrudan etkileyen faktördür. Faturalarını, kredilerini ve kredi kartlarını düzenli olarak ödeyen kişilerin kredi puanları yükselir. Bir sonraki kredi kartı veya kredi başvurularınız da burada yer alan puanınıza göre değerlendirilir. Ancak hiçbir zaman kesin bir sonuç anlamına gelmez ve başvuru yaptığınız yere göre sonuçlar değişkenlik gösterebilir.  

Risk Raporu Ne İşe Yarar? 

Risk raporu, tüketiciden ziyade tüketicinin müracaat ettiği kurumları ilgilendiren bir rapordur. Bahsi geçen risk krediyi alana değil, verene aittir. Şirketler, risk raporu sorunlu olan veya kredi notu düşük olan kişilerle ticaret yapma konusunda isteksiz olurlar. Ulusal hizmet veren kurumlar ve bankalar, kredi kartı ve kredi başvurusu yapan kişilerin risk raporunu incelerler. Bu başvurulara verilen cevaplar, bu risk raporuna ilişkin belirlenir ve kredi notu düşük olan kişiler otomatik olarak ret yanıtı alırlar. Kredileri ve faturalarınızı belli bir zaman boyunca düzenli olarak ödeyen kişilerin kredi puanları yükselir. Risk raporu dört değişik tiptedir. Bunlar: 

  • Kredi risk raporu 
  • Çek raporu (Çeki karşılıksız çıkanların puanları düşürülür) 
  • Protestolu senet raporu 
  • Bireysel kredi raporu 

Risk Raporu Nasıl Alınır? 

Risk raporu nasıl alınır? Risk raporunu almak isteyen kişiler, Türkiye Bankalar Birliğine başvuru yapmalıdır. Bunun için resmi dille yazılmış bir e-posta yollayabilirler. Bunun dışında e-devlet sitesine girerek Risk raporu başvurusu yapabilirsiniz. Türkiye İş Bankası gibi bazı bankalar, internet şubelerinin ve bankamatiklerden risk raporu hizmeti vermekte.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!