Senet Ödenmezse Ne Olur?

Herkes borcuna sadık kalmak ve ödemek ister ancak bazen istenmedik sebeplerden dolayı hesaplar alt üst olabilir. Bu tip durumlarda senet karşılığında borç yükümlülüğü altına giren kişiler, senet ödenmezse ne olur bilmek ister. Bu sadece borçluları değil, alacakları olanları da ilgilendiren bir durumdur. Bildiğiniz gibi senet, üzerinde yazan borç miktarı kadar karşılıklı alacaklı ve vereceklinin imzaladığı yasal evraklardır. Bu, borçlanan kişilin evrakta yer alan meblağı ödemesini taahhüt ettiği anlamına gelir.

Yani, tebliğ edilen borç miktarının karşı tarafa yapılmaması birtakım yükümlülükler doğurur. Senedin geçerli olması için üzerinde ıslak imzaların yer alması gerekir. Eğer borçlanan tüzel kişi ise, bu durumda şirket yetkilisinin kaşesi gibi gereklilikler bulunur. 

Senet borcu olanların merak ettiği konuların başında senet borcuna hapis cezası verilir mi geliyor. Peki senet ödenmezse ne olur? Senet borcunun evrakta yer alan tarihler içerisinde ödenmediği takdirde cezai yaptırımlar söz konusu olur. Alacaklı ilk olarak bir avukatı aracılığıyla bir ihtarname gönderir. Bu süreden sonra alacaklı belli bir zaman dilimi içinde ihtarnameye cevap vermez ve herhangi bir ödeme gerçekleşmezse o kişi için icra takibi başlatabilir.  

Senet Borcu İcraya Giderse Ne Olur? 

Alacaklı kişi, senet borcunu icra takibine giderse borçlu evi haczedilebilir, banka hesapları bloke edilebilir veya maaşının %25 kadarı kesintiye uğrayabilir. Bu karara beş gün içerisinde itiraz etme hakkınız bulunur. Ancak bunun için yeni bir taahhüt vermesi gerekir ve bu süre içerisinde en azından borcun belirtilen kadar olan kısmını ödemekle yükümlü olacaktır. Bu durumda ödeme yapılmazsa, borçlu kişi hapse girebilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!