Zoom’da Security Butonu Ne İşe Yarıyor?

Zoom kullanıcılarının yayınlarda karşılarına çıkan ek bir alan var. Yayın penceresinin hemen altında  yer alan bu alan, bir sekme gibi açılıyor ve bazı kontrolleri de hızlı bir şekilde bu kısımdan yapmanızı sağlıyor. Kayıt, chat gibi bilindik butonlara sahip olan bu sekmede çok fazla bilinmeyen ve merak edilen bir buton daha var ki o da security butonu. Peki, Zoom’da Security butonu neden var ve en önemlisi de neden kullanılıyor?

Özellikle canlı derslerde öğretmenler için önemli bir yardımcı olacak olan bu butonun detaylarından ve neler yapabileceğinden söz edeceğiz.

Zoom’da Security Butonunun İşlevleri Neler?

İlk olarak butonun konumu konusunda bilgi vermek istiyorum. Yayına başladığını kabul ediyorum ve buna göre anlatıma devam ediyor. Diyelim ki yayına başladınız. Alt kısma geldiğinizde yukarı doğru bir sekme açıldığını göreceksiniz.

Bu sekmenin en başında yer alan öge Mute ögesi. Yani bir nevi mikrofon ayarlarının olduğu kısım. Sonra stop video kısmı geliyor ve bunun da sonrasında Security bölümü geliyor. Virüs programlarına benzer bir şekilde logo kullanılmış olduğunu da eklemiş olalım. Kalkan şeklinde bir logoya yer verilmiş durumda.

Şimdi bu logoya tıklayın ve Zoom’da Security bölümünü açmış olun. Buradaki ayarların neler olduğuna geçiyoruz. Siz de yazıyla paralel giderek ayarları takip edebilirsiniz. Çünkü şöyle bir dezavantajımız var ki eğer İngilizce bilmiyorsanız, yani yabancı diliniz yoksa bu ayarları anlamanız biraz zor olabilir.

Allow Participants To

Seçeceğiniz ayarlar bu sekmenin altında gözüküyor. Bu sekme “Katılımcılara izin ver” anlamına geliyor ve bir yayında katılımcılara hangi izinlerin verileceğini seçmiş oluyorsunuz. Zaten yapacağımız işlemler bu izinleri ya kaldırma işlemi olacak ya da bu izinleri açma işlemi olacak. İlkinden başlayalım.

Share Screen: Ekran paylaşma anlamına gelen bu izin, katılımcıların ekran paylaşıp paylaşamayacağı konusunda yetki vermenizi sağlıyor. Ekran paylaşma özelliği bazı toplantılar da ya da görüşmelerde önemli olsa da özellikle canlı ders gibi etkinliklerde çok tercih edilmeyen özelliklerden bir tanesi. Bunun için tiki kaldırarak katılımcıların ekran paylaşımı iznini kapatabilirsiniz. Seçeneğin üzerine tıklamak ve tiki kaldırmak yeterli olacaktır.

Chat: Bu özellik katılımcıların kendi aralarında chat yapmalarına izin verilip verilmeyeceğini belirliyor. Yine dediğimiz gibi der yayınlarında sorun olabilecek olan özellikler arasında yer alıyor. Öğrencilerin kendi arasında chat yapmasını istemeyebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken seçeneğin yanındaki tiki yine tıklayarak kaldırmak olacaktır.

Rename ThemselvesYayına başladığınız zaman, her katılımcının sahip olduğu bir kullanıcı adı vardır. Bu kullanıcı adının herkes tarafından gözüktüğünü görürsünüz. Kullanıcı adının sonradan değiştirilmesi çok sık rastlanan bir durum değil ama yine öğrencilerden örnek vereceğim. Derse katılan öğrenciler sonradan adını değiştirerek saçma nickler kullanabiliyor. Bu durumu engellemek isteyen öğretmenlerin kullanabileceği bir ayardan söz ediyoruz. Yine bu kısımda da sadece tiki kaldırmak işinizi görecektir.

Unmute ThemselvesBu izinde de katılımcıların kendi kendilerine mikrofonlarını açmaları engelleniyor. Hep aynı örneği verdik ama yine aynı örneği verelim. Derstesiniz ve öğrencilerin kendi kendilerine mikrofonlarını açarak dersi etkilemelerini istemiyorsunuz. Bu durumda  ayarın yanında yer alan tiki kaldırarak izni iptal edebilirsiniz.

Zoom’da Security butonu içerisinde kullanılabilecek olan izinler bu şekilde. Yayın sırasında bu izinlerin çok işinize yarayacağı kesin. Ayrıca dediğimiz gibi kontrol aşaması da bir hayli kolay. Tek yapılması gereken izin verileceği zaman tıklayarak tiki aktif etmek. Kapatılacağı zaman da tiki kaldırmak olacaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!