Kredi Ödemeleriniz Gecikirse Ne Olur?

Hepimizin ihtiyaç doğrultusunda 1 kere bile olsa kullanmış olduğumuz bir üründen bahsedeceğim bugün. Kredi! Önce hepimizi ekonomik anlamda rahatlatan sonra ödemelerde zorlanmaya başladığımızda veya gelen ödeme planımıza baktığımız zaman, uygulanan toplam faiz tutarını gördüğümüz zaman ne gerek vardı idare ediyorduk aslında, bir sürü boştan yere paramız gidiyor diye sürekli yargıladığımız fakat gündelik hayatta hergün binlerce vatandaşımızın aldığı bir ürün kredi.

Gönül ister ki hiçbirimiz bu ürünü kullanmayalım ama bu ürünün bir de kardeşi var. O başımıza bunları açıyor aslında. Onu da siz bildiniz şimdi. O ürün de kredi kartı. Benim başıma gelen süreç eminim çoğunuzun da başına gelmiştir. Okuyunca evet! Aaa bu benim diyeceksiniz belkide. Önce kredi kartı alıyoruz. ihtiyaçlarımız doğrultusunda kullanıyoruz. Aldıklarımızı taksitlendiriyoruz, taksitler bitmeden öbür ay başka şey, öbür başka taksitler derken zaten kendimizi ister istemez zora sokuyoruz ve hepsi üst üste bindiği zaman iş işten geçiyor. Önce tamamını ödeyemez duruma gelip, sonra asgarisini ödemeye başlıyoruz, en sonunda kredi kartının da asgari tutarını ödeyemeyecek duruma geldiğimiz zaman iş işten geçiyor. Genelde banka arıyor kredi kartı limit arttırımı teklif ediyor ve bunu kabul bu sefer bu limiti dolduruyoruz. Sonra yine banka bu durumumuzu görüyor, mesaj veya aramalarla bize ulaşıyor, bazen de biz son noktaya geldiğimiz için arıyoruz ya da şubeye gidiyoruz. Kredi alıyoruz, kredi kartından kurtulup taksitli bir şekilde bütçemize uygun tutarlarda ödeme yapmak için. Ama genelde hataya şurda düşüyoruz. En azından benim düştüğüm hata şu yönde: Krediyi çektik kredi kartı borcunun tamamını ödedik. Fakat kredi kartını kapattırmıyoruz. Hem kredimiz hem kredi kartımız oluyor. Aynı hataya düşmem nasıl olsa diyoruz fakat aynı hatayı yine düşüyoruz. Hem kredi kartı borcumuz hem kredi borcumuz oluyor. Benim düştüğüm hata bu yöndeydi.

Şimdi biraz iyi yönden bakalım. Benim düştüğüm hataya düşmediniz ve kredi çekip kredi kartınızın borcunu ödediniz ve kapattırdınız. Sadece kredi üzerinden ödemeler yapıyorsunuz. Arada bir kalan taksitinize bakıp daha çokmuş diyip canınız sıkılıyor haliyle. Ödemeler düzenli devam ederken aylık ihtiyaçlar artarak devam ediyor,faturalar,ödemeler derken bir süre sonra çark dönmez hale geliyor. Bizim de yazımızın içeriği tam da bu nokta da başlıyor ve aklımıza şu soru geliyor kredi ödemeleriniz gecikirse ne olur?

Bankalar taksitlerdeki gecikmelerin başlamasıyla birlikte sizinle irtibata geçmeye başlıyor ve sürekli olarak otomatik robot sistemi ya da birebir müşteri hizmetleri x bankasının finans tahsilat birimi aramaya başlıyor. Bundan sonraki süreç şu şekilde ilerliyor:

  1. Banka, ilk taksit gecikmenizi farklı iletişim kanalları üzerinden arama yoluyla,mesajla ya da e-posta size bildirimde bulunuyor.
  2. Kredi taksit tutarının bir kısmını ödediyseniz yine iletişim kanalları üzerinden arama yoluyla,mesajla ya da e-posta size bildirimde bulunuyorlar. Taksitin geriye kalan tutarını ne zaman ödeyebileceğiniz konusunda sizden bir gün sözü alıyorlar.
  3. Tüm bu kanallar üzerinden biz banka ile görüşmeler yaparken, bu gecikmeniz Kredi Kayıt Bürosuna gönderiliyor ve geç ödemeniz tüm finansal kurumlar tarafından da görülebiliyor.
  4. Genellikle ilk iki taksit ödenmemesi durumda, kayıtlı adreslerinize ihbarname gönderiliyor.
  5. İhbarnamede belirtilen sürenin sonuna gelindiği zaman sonunda ise ödeme yapmamanız durumda (genellikle bu süre 30 gündür) yasal süreç başlatılıyor.
  6. Yasal süreç başlatılması ile kredi dosyası bankanın ilgili avukatı veya bazı bankalarda takip birimlerine aktarılıyor. Artık bundan sonraki muhatabımız banka avukat ya da aktarılan ilgili birimler. Bundan sonraki süreci bunlar üzerinden yürütüp iletişimde kalıyoruz. Burada bir orta yol bulunmaya çalışılıyor. Siz ne kadar ödeyebilirsiniz şeklinde ön bir teklif ile geliniyor fakat burada yapılacak maksimum vade tutarı zaten yasalar gereği bellidir. Yani aslında sizin ne kadar ödeyebildiğiniz değil maksimum yasalar gereği yapılabilecek taksit sayısı doğrultusunda, tutar ne çıkarsa o yönde yardımcı olunabiliyor. Ee tabi burada bir uzlaşmaya gidebilirsek tekrar üzerinde yapılandırma faiz tutarları vb. gibi bir sürü ekstra ücretler biniyor ve bizim borcumuz katlanmış bir şekilde tekrar önümüze geliyor.
  7.  6.maddede belirttiğimiz üzere tekrar ödemelere başlamışlen eğer yine zora girip 1.maddedeki duruma dönersek, sırayla yine aynı adımlardan geçiyoruz fakat bu sefer 6.maddeye dahil olamıyoruz ve 8.madde üzerinden devam ediyoruz.
  8. Bundan sonraki süreçte genellikle haciz işlemlerde başlatılmış oluyor.
  9. Kredi borcunuzu ödememeniz veya haciz yolu ile tahsil edilememesi durumunda, çoğu banka kredi borcunu BDDK tarafından lisanslanmış varlık yönetim şirketlerine devir ediyor. Varlık yönetim şirketlerine devir işlemi, yasal işlemler başlatıldıktan genellikle bir yıl sonra yapılıyor. Bu süreçten sonra alacaklı varlık yönetim şirketi oluyor ve borcunuzu onlar takip etmeye başlıyor.

Kredi ödemelerinizin gecikmesinde yasal süreçten bahsedelim. Normalde 2015 yılında yürürlüğe giren Tüketici Kredisi Yönetmeliği birbirini izleyen 2 taksitin ödenmemesi durumunda banka tüketiciye ait kredi taksitlerini iptal edip, toplam tutarın tamamını talep etme hakkına sahip oldu fakat genelde bankalar üst üste 3 taksitin ödenmemesi durumunda bu duruma başvuruyorlar. Ama yine alınan karar gereği bu işlemi 2 taksit geciktiğinde yapabilecekler için takibi her an sıkılaştırabilirler.

Geç ödemeleriniz aslında kredi notunuzu da etkiliyor. Mevcut süreçte devam eden kredim nasıl olsa etkilenmiyor diye düşünmeyin yapacağımız her geç ödeme aslında bizim ödeme gücümüzü ortaya koyan bir grafik oluşturuyor yani mevcut kredimizi bitirdikten sonra yeni bir kredi talep etmek istediğimizde hangi bankaya gidersek gidelim ortak veritabanı üzerinden bizim geçmişte yaşadığımız sıkıntılı durumlar ve geç ödemeler ortaya çıkıyor, kredi vermeyebiliyorlar.

Ödemeye zorlanmaya başladığımızda borç kapatma kredisi kullanarak tüm borçlarımızı tek bir kredi altında bütçemize uygun bir şekilde toplamak ve bu krediyi düzenli bir şekilde ödemek bizim yararımıza olacaktır. Ödemelerimizi ne kadar düzenli yaparsak, bireysel kredi limitleri doğrultusunda çekmek istediğimiz tutar yüksek bile olsa kredi notumuzun iyi olması nedeniyle herhangi bir zorluk çekmeyiz.

Herkese ödeme kolaylıkları dilerim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.