Ağlamanın Şaşırtıcı Faydaları

Bugün size ağlamak nedir, ağlamanın faydaları nelerdir,  ağladımız zaman salgılanan hormonlar nelerdir bu konular hakkında bilgi vereceğiz. 

Öncelikle erkekler ağlamaz , ağlamak çaresizliktir, ağlamak güçsüzlüktür, ağladımız zaman insanlar bize zayıf gözüyle bakar givi ön yargılarımızdan sıyrılmamiz lazım.

Sadece üzüldüğümüzde değil sevindiğimizde bile ağlayabiliyoruz. Hiçbirimiz üzüntüden ağlamak istemeyiz, sevinçten ağlamak ne güzel.  Belki ilginç gelecek ama güldüğümüzde olduğu gibi ağladığımızda bunun da faydaları var. Bir ara bununla ilgili tam tersi bilgiler veriliyordu, ağlamak zararlıdır diye. Fakat yapılan araştırmalar tam tersini gösteriyor.

Ağlamanın bilinmeyen faydaları:

Hayatımızda hepimiz birçok kez ağlamışızdır. Sakın ağlamayı güçsüzlük olarak düşünmeyin. Kimi zaman üzüntüden kimi zaman sevinçten ağlıyor da olsak sonuç olarak bizim içimize attığımız şeylerin birikmesi sonucu ağlıyoruz ve ağladığımız zaman rahatlamamıza yarıyor. Biriken her şey bir gün taşar. Ağlamayı da sevinç ya da üzüntüden kaynaklı içimizde oluşan birikimin bir dışa vuruşu oluyor. Bu birikimin ağlama olarak dışa bütünü her insan için farklı sürelerde olabilir. Bu tamamen insanın iç yapısıyla ilgili bir durum , örneğin başına gelen üzüntülere karşı daha metanetli olan insanlar uzun süre bu hüzün birikintinsini içlerinde taşıyıp dışa vuramazlar,  bazı insanlar ise bu duygu birikintilerini uzun süre içlerinde taşıyamayıp ağlarlar. Uzun süre bu duygu birikintisini içinde taşıyanlar insanlar da sonuçta bir gün ağlama şeklinde bir dışa vurun gerçekleştirecektir. Duygu birikintisini uzun süre içinde taşıyan insanlar genel olarak ( istisnalar hariç ) , ağlamayı güçsüzlük olarak gördüğü için yalnız kaldıklarında gizli gizli ağlarlar. Kimisi ise ağlamaktan utandığı için gizli gizli ağlar. Ama sonuç olarak hiç bir insan bu duyguları sonsuza dek içinde taşıyamayacağı için alenen,  gizli gizli veya utanarak bir gün bu duygusunu aglayarak dışa vuracak ve rahatlayacaktır. Aslında anlattığında ve ağladığında rahatladığını fark eden insan ,gizli ağlamalarından ve utangaçlık duygusundan bir süre sonra sıyrılabilir. Bu yüzden ağlamanın tahmin edildiğinden çok yararları vardır.

İşte ağlamanın faydaları :

  1. Endofrin  Salgılar: Ağlamak endofrin salgılar, endofrin insana neşe veren bir hormondur. İnsana mutluluk veren hormonlar arasındadır. Dolayısıyla ağlama sonucunda da bu salgının, salgılanmasıyla birlikte insan neşelinir. Sanırım hem ağlarım hem gülerim lafı da bu hormonun salgılanması sonucu ortaya çıkmış olabilir. Aynı zamanda endofrin hormonunun bir diğer özelliği de vücuttaki ağrıları azalmasıdır.
  2. Ağlamak duygularınızla yüzleşmenizi sağlar. Ağlamaktan çekinmeyin, utanmayın. Ağlamak çaresizlik ve güçsüzlükten olmaz. Ağlamak insanın içinde biriken duyguların dışa vurumudur. Ağlamak duyguların ile yüzleşmenizi sağlar, ağladığınız zaman sakinleştirirsiniz.
  3.  Ruh Sağlığı. Araştırmalara göre, ağlayan insanların ruh sağlığı pozitif yönde etkileniyor. Ağlayan insanlar ağlamayan insanlara göre daha çabuk toparlanıyor.
  4.  Ağlamak insanı sakinleştirir. Ağlamak en doğal ve sakinleştirici ilaçtır. Ağlayan insanlara uyku hissi gelir ve uyumak isterler. Çünkü ağlamak insanı sakinleştirir ve gevşetir.
  5. Ağlamak gözleri temizliyor. Ağlamak gözyaşlarınızla birlikte vücutta biriken toksinleri dışarı atılmasını sağlıyor. Böylece gözleriniz bakterilerden temizleniyor.
  6.  Göz ve burunda bulunan iritanların atılmasını sağlar. Ağlamak insan her anlamda rahatlatan bir eylemdir. Gözyaşı sadece gözden gelmez aynı zamanda burundan da gelir. Gözden ve burundan gelen gözyaşı , burunda ve gözde yer alan iritanların ile bakterilen dışarı atılmasını , temizlenmesini sağlar.
  7.  Gözyaşı hastalıklara iyi gelir. Ağlamak, kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği gibi aynı zamanda , mide bulantısı , baş dönmesi gibi olaylara da iyi geldiği bilinmektedir.  Hatta bilim adamlarının son zamanlarda yapmış olduğu aramalar neticesinde , ağlamanın kan hastalıklarına da iyi geldiği ileri sürülmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!