Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız kokusu, oldukça yaygın olarak görülen ağız problemlerinden biridir. Yaşla ilgisi olmamakla birlikte bebeklerden yaşlılara kadar herkeste görülebilmektedir. Hayatın bazı dönemlerinde karşımıza çıkan ağız kokusu problemleri, günlük ve sosyal yaşantımızı çoğu zaman olumsuz etkileyebilmektedir. Genellikle ağız hijyeninden kaynaklanan ağız kokusu, farklı hastalıkların habercisi olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Peki ağız kokusunun nedenleri nelerdir nasıl tedavi edilir?
Bu makalemizde sizler için internette en çok araştırılan konulardan olan ağız kokusunun nedenleri nelerdir nasıl tedavi edilir, ağız kokusu neden olur, ağız kokusu nasıl giderilir, ağız kokusuna ne iyi gelir, ağız kokusu giderici ve ağız kokusu neden olur nasıl geçer gibi konuları detaylı bir şekilde ele aldık…
Ağız Kokusu Neden Olur?
Ağız kokusunun birçok nedeni olabilir. En yaygın karşılaşılan neden ağız içinde hijyen eksikliği olsa da ağız kokusu, farklı birçok hastalığın habercisi olarak karşımıza yaygın şekilde çıkabilir. Peki ağız kokusu neden olur? Ağız kokusunun sebepleri nelerdir?
- Ağız içinde bulunan yemek artıkları: yemek artıkları, ağız kokusunun en yaygın nedeni olarak karşımıza çıkabilmektedir. Yiyecekler, durduğu yerde çürüyüp koku yapabilmektedir. Ağız içinde biriken yemek artıkları da aynı sebepten kokuya neden olmaktadır. Dişlerin her yüzünü iyice fırçalamak ve diş ipi kullanmak ağız kokusunun önüne geçebilir.
- Diş çürükleri: diş çürükleri, uzun vadede ağız hijyenine dikkat edilmemesi durumunda oluşmaktadır. Diş çürükleri de ağız kokusunun yaygın sebepleri arasında bulunmaktadır. Çürüğü oluşturan mikroorganizmalar, kötü ağız ve nefes kokusuna neden olur.
- Plaklar: diş yüzeyini kaplayan plaklar da ağız kokusuna neden olabilmektedir. Genellikle besin nedeniyle oluşan plaklar, uzun vadede diş çürüklerine ve diş kaybına da neden olabilmektedir.
- Diş eti iltihabı: diş etlerinin ve dişlerin etrafında bulunan yumuşak dokuların iltihaplanması nedeniyle ağızda kötü koku oluşabilmektedir. Diş eti iltihabı, uzun vadede diş kaybına neden olabilen bir hastalıktır.
- Boğaz ve bademcik iltihabı: bademcik ve boğazda bulunan iltihap, ağıza ve nefese kötü koku verebilir. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekmektedir.
- Açlık: vücut, uzun süren açlık durumunda depolanan yağı kullanır ve kana keton ismi verilen, enerji sağlayan maddeyi açığa çıkarır. Keton isimli madde, kanda serbest olarak gezinen ve parçalandığında kötü kokuya sebebiyet veren maddeleri parçalayarak ağız kokusu oluşmasına neden olabilir. Sabahları uyanıldığında, uzun süre aç kalındığında ve oruç tutulduğunda ortaya çıkan ağız kokusu bu sebepledir.
- Reflü: reflü de ağız kokusuna sebep olan mide hastalıklarından biridir. Midede biriken ve parçalanmayan besinler, fazla mide asidi sonucunda oluşan kötü koku gırtlaktan geçerek ağıza ulaşarak nefes kokusuna neden olabilir.
- Mide ve bağırsak hastalıkları: mide ve bağırsak hastalıkları, özellikle kötü kokulu gazları fazlaca ortaya çıkarmaktadır. Bu kötü kokulu gazlar ağıza ulaşarak nefes ve ağız kokusuna neden olabilmektedir.
- Şeker hastalığı: şeker hastalığı (diyabet) vücutta bulunan şekerin kontrol edilemeyen bir biçimde çoğalmasıdır. Şeker hastalığı neticesinde ağız dokusunda, damarlarında ve diş etlerinde fazla şeker birikmesi meydana gelebilir. Ağız içinde biriken şekeri kullanan mikroorganizmalar ağız kokusunu ortaya çıkarabilir.
- Böbrek hastalıkları: vücutta bulunan zararlı maddeleri süzmek ve vücuttan uzaklaştırmak ile sorumlu olan böbrekler, işlevini tam olarak yerine getiremediğinde zararlı maddeler ağız içinde birikerek kötü ağız kokusuna neden olabilmektedir.
- Sigara ve alkol: sigara ve alkol, diş ve diş etlerine zarar vererek kokuya neden olan mikroorganizmaların oluşmasını sağlar. Bu sayede ağız kokusu meydana gelebilir.
- Uyku apnesi: uyku sırasında rahat nefes alamama durumu nedeniyle kişiler genellikle ağızdan nefes alır. Ağızdan nefes alma nedeniyle oluşan ağız kuruluğu kötü koku oluşmasına neden olabilir.
- İlaçlar: bazı ilaçların içerisinde bulunan maddeler ağız ve nefes kokusuna neden olabilmektedir.
Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Ağız kokusunun en yaygın nedeni ağız hijyeninin sağlanmamasıdır. Yemeklerden sonra ve özellikle yatmadan önce ağız içinin yeterince temizlenmeyerek yemek artıkları bırakılması ağız kokusuna neden olur. Bu nedenle ağız kokusu nasıl giderilir sorusunun en önemli cevaplarından biri de ağız temizliğinin düzgün bir şekilde yapılmasıdır.
Ağız temizliğini doğru bir biçimde yapmak ve ağız kokusundan kurtulmak için ilk olarak yemeklerden sonra dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Bu durum çürük, plak ve tartar gibi ağız kokusuna neden olan hastalıkların da önüne geçecektir. Ayrıca dişleri fırçalarken dil ve yanak içlerini de fırçalamak, kötü koku oluşmasını sağlayan mikroorganizmaların da ölmesini sağlayacaktır. Ayrıca diş aralarında biriken yemek artıklarını ağızdan uzaklaştırmak için diş ipi kullanımı şarttır. Protez diş kullanan kişilerde oluşan yoğun ağız kokusu için protez dişlerin günlük olarak temizlenmesi şarttır.
Yeşil çay, ağız içinde bulunan ve kötü kokuya neden olan zararlı bakterileri öldürerek ağız kokusunu önlemektedir. Yoğun ve kronik olarak ağız kokusu problemi çekmekteyseniz her gün bir fincan yeşil çay içerek ağız kokusunu azaltabilir hatta tamamen bitirebilirsiniz.
Ağız Kokusu İçin Doğal Çözüm
Ağız kokusu için doğal çözüm sayesinde evinizde bulunan malzemelerle kısa sürede bir ilaç hazırlayabilirsiniz. Ağız kokusu ilacı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler bir tepeleme çay kaşığı karbonat ve birkaç damla limon suyudur. Öncelikle karbonat bir kaba alınmalıdır. Ardından macun kıvamına gelene kadar karbonatın içine limon suyu damlatılmalıdır. Karışım, bir kürdan veya çay kaşığı yardımıyla homojen kıvama gelene kadar karıştırılmalıdır. Ardından, diş fırçasına bir miktar aldığınız karbonat macunu ile ağız içi, dil, yanak içleri ve dişler iyice fırçalanmalıdır. Bu kür günde 1 kere uygulanabilir. Ancak diş minesini aşındırmaması için 1 hafta kullanıldıktan sonra bir süre ara verilmelidir.