Alacağım Evde Kiracı Oturuyor Ne Yapmalıyım?

Herkes kendi evinin sahibi olmak ister fakat bazen imkanlar el vermiyor. Bu tip durumlarda kiracı olmak mecburiyetinde kalabilirsiniz. Kiracı olmak zordur fakat maddi imkanlar el vermiyorsa, kiracıyken bile kendi beğendiğimiz ev olsun isteriz. Sonuçta evi alamasakta içerisinde oturacak olan biziz.  Fakat durumumuz yerine geldi üzerine biraz da kredi çektik ve ev sahibi olmaya karar verdik diyelim. Evleri gezdik gördük ve birinde karar kıldık ve satın almak istiyoruz fakat konuyla ilgili bazen nadirde pürüzler çıkabiliyor, örneğin alacağınız evde kiracı oturuyor ne yapmalısınız ? İşte bu yazımızda sizlere bu konuyu açıklayacağız.

Alacağım Evde Kiracı Oturuyor Ne Yapmalıyım ?

Alacağınız evin ikinci el olması durumunda karşılaşabileceğiniz durumlardan bir tanesi alacağınız evde kiracının oturuyor olması. Kanunen kiracının ve yeni ev sahibinin çeşitli hakları vardır fakat mevzuata ve uygulamaya bakıldığı zaman kanunlar kiracıdan yana gözüküyor. Bir evi satın almak istiyorsanız önce anlaşmanızı ve uzlaşma yoluna gitmenizi tavsiye ediyoruz.

Kiracı Nedir ? Kira Sözleşmesi Nedir ?

Kiracı, mülk sahibine her ay belli bir tutar ödeme yaparak yapılan kira sözleşmesinde yer alan süre kadar mülk sahibinin mülkünü kullanan kişidir. Bu noktada mülk sahibi ve kiracı arasında yapılan protokolü gösteren şey kira sözleşmesidir ve baz alınır. Genelde kira sözleşmeleri 6 aylık, 1 yıllık ve 10 yıllık olabilir ama genelde 1 yıllıktır. Bu süreçte almak istediğiniz evde oturan kiracının örneğin 1 yıllık sözleşmesi var, kira sözleşmesi şartı gereği kiracıyı , kira sözleşmesi bitmeden, kendi rızası olmadan çıkartamazsınız. Bu yüzden anlaşma yoluna gitmek ve iki taraf içinde yapıcı çözümler üretmekte fayda var.

Alacağım Evde Kiracı Oturuyor Ne Yapmalıyım
Alacağım Evde Kiracı Oturuyor Ne Yapmalıyım

Aldığınız evdeki kiracıyı yasal olarak ne kadar sürede çıkartabilirsiniz?

Bir önceki başlıkta bahsetmiş olduğumuz kira sözleşmesi eğer yapılmamışsa, o zaman yasal süreci farklı bir şekilde işletebilirsiniz. Bu durumda izlemeniz gerek yol şu şekildedir.  Kiracıya evi göndermesi için ihtarname göndermelisiniz. İhtarname gittikten sonra kiracı, kira sözleşmesi bitiminde veya kira sözleşmesi kalan süresi 6 aydan fazla ise en geç 6 ay içerisinde evi boşaltmak zorunda. Fakat bu süre içerisinde kiracı yükümlülüklerini yerine getirmezse, kira sözleşmesi bitimini ya da 6 ayı beklemeden çıkarma şansınız da mevcut.

Bu noktada bizler sizlere her zaman anlaşma yoluna gitmenizi tavsiye ediyoruz. Sonuçta unutulmamalıdır ki, o kiracının yerinde sizlerde olabilirdiniz ya da belki bir dönem vardınız. Bu yüzden her şeyi anlaşarak çözmekte ve ağzınızın tadıyla oturmanızda fayda var.

Ev alacaklara ödeme kolaylıkları, kiracılara da ev sahibi olmalarını Cenab-ı Allah’tan niyaz ederiz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!