Aşurenin faydaları, insan sağlığına etkileri nelerdir?

Aşurenin sağlığımıza etkileri, insan sağlığına faydaları

Bu yazımızda Aşure tüketimiyle ilgili aklımıza takılan Aşure Yemeğinin faydalarıinsan sağlığına olumlu, olumsuz etkileri nelerdir, Aşurenin insan sağlığına zararı var mıdır, Aşure hangi miktarlarda ve ne sıklıkla tüketilmelidir? Doktorların Aşure tüketimiyle ilgili tavsiyeleri nelerdir, hangi yöndedir? Aşureyi fazla tüketmek faydalı mıdır, zararlı mıdır?Aşurenin Faydaları Nelerdir?  gibi bu ve buna benzer sorulara değineceğiz.

Biz müslümanlarca kutsal sayılan ve her yıl muharrem ayında Aşure Günü adı altında kutlanan ve adını da bu kutlu günden alan Aşure Yemeği’nin faydalarıinsan sağlığına olumlu, olumsuz etkileri neymiş gelin birlikte öğrenelim.

Aşure’nin İnsan Sağlığına Faydaları, Olumlu, Olumsuz Etkileri:

Aşurenin faydalarının saymakla bitmediğini belirten Diyetisyen İsmet Söğüt, şöyle konuştu: “Bol posa içerir, baklagil, incir, kuru kayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir. En az 15 farklı yiyecek ile hazırlanan aşurenin içinde kuru baklagil ve tahıl grubu bulunduğu için, aşure bitkisel protein içeriklidir. İçinde hayvansal herhangi bir gıda bulunmadığı için kolestrol de bulunmamaktadır. Bu yüzden tercih edilen bir tatlı türüdür dedi.

Hayvansal yağ- kolesterol içermez; tamamen tahıl, kurubaklagil ve meyveden hazırlandığı için hiçbir şekilde hayvansal yağ-kolesterol içermez. İçeriğine katılan tüm besleyici malzemeler sayesinde aşurede B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum vardır. İçinde fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar bulunur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu yüzden özellikle kalp hastalıklarına yararlı besin öğeleri içerir.

Bitkisel protein içerir; nohut, kuru fasulye, bakla, fındık gibi. Bitkisel protein çocuklar ve yaşlılar için önemlidir. C vitamini içerir. İçeriğinde incir, kayısı, nar ve portakal gibi meyveler olduğu için bol C vitamini ve posa içerir. Zihin yorgunluğuna, kalp hastalıklarına, cilt lekelerine iyi gelmekte ve anne sütünü artırmaya da yardımcı olmaktadır.”

Söğüt, “Aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konularak yapılırsa kalorisi azaltılmış olur” önerisinde bulundu.

Ayrıca uzmanlar, her yıl Muharrem ayında yapılan aşurenin çocuklar ve enerji ihtiyacı olanlar için önemli bir besin kaynağı olduğunu söyledi.

Demre Devlet Hastanesi Diyetisyeni İsmet Söğüt, her yıl Muharrem ayında zengin malzemelerle yapılanAşure’nin insan sağlığı için çok faydalı bir tatlı türü olduğunu belirtti.

Diyetisyen Söğüt, aşurenin içinde bulunan vitaminler, mineraller ve protein nedeniyle özellikle çocuklar ve enerjiye ihtiyacı olan kişiler için önemli bir besin kaynağı olduğunu, yılda sadece bir ay değil, daha sık yapılarak dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Söğüt, içeriğinde 15 çeşit tahıl, kuru ve yaş meyve, kurubaklagil, yağlı tohum çeşitleri içeren aşurenin bu çeşitliliği sayesinde vitamin ve mineral deposu olduğunu söyledi.

ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNDE ÖNEMLİ

Özellikle çocukların gelişim döneminde fazla miktarda enerji tükettiğine dikkat çeken Söğüt, bu eksikliğin giderilmesi konusunda yüksek enerji içeren ve içinde tahıl ve şeker olduğu için fazla miktarda kalori olan aşurenin, çocukların gelişiminde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Söğüt, aşurenin enerjiye ihtiyacı olan çocuklar, gelişme dönemindeki ve günlük enerji ihtiyacı yüksek kişiler için çok iyi ve dengeli bir enerji kaynağı olduğunu belirterek “Çoğumuzun severek yediği aşure pek çok hastalığın da önleyicisi konumunda” dedi.

KİLO PROBLEMİ OLANLAR DİKKAT

Diyetisyen Söğüt, yüksek kalori içerdiği için kilo problemi, kronik hastalığı olanların aşureyi doktor ve diyetisyenlerin önerdiği ölçüde tüketmesi gerektiğini söyledi. 1 kase aşurede 400 kcal kalori bulunduğunu belirten Söğüt, diyet yapan ve kilo almaya eğimli kişiler için yarım kase tüketilmesinin faydalı olacağını anlattı.

Aşurenin İçindeki Besinler ve Faydaları

  • Nohut: Nohutun içinde bulunan vitamin ve bitkisel protein kışın hastalıklarından bünyeyi güçlü bir şekilde korur.
  • Kuru fasulye: Kırmızı etle eşit değerde olan kuru fasulye lif kaynağı ve hayvansal olmayan protein deposudur. Anorganik tuz ve protein açısından güçlü olan kuru fasulye sinirlerin kuvvetlenmesi sağlarken kemik yapısını da güçlendirir.
  • Buğday: B vitamini ve karbonhidrat açısından zengin olan buğday aynı zamanda demir ve çinkoda içerir. Lif oranı yüksek olan buğday tüketildiğinde sindirimin kolaylaşmasını sağlar.
  • Pirinç: Kalorisi düşük olan pirinç nişasta açısından yüksektir ve kişiye enerji vererek sindirimi, kolesterolü ve kan şekerini düşürür. İçeriğinde B1, B2, C, E vitaminleri barındıran pirinç aynı zamanda fosfor, sodyum, demir, magnezyum ve kalsiyum barındırır.
  • Kuru kayısı: Kayısı meyvesi madensel tuz, bitkisel protein ve vitamin açısından zengindir. Kemiklerin kuvvetlenmesinde rol oynayan kayısı vücudun dayanıklılığını arttırır ve beynin çalışmasını sağlar. Antioksidan içeren kayısı kanser ve olası hastalıklardan vücudu korur.
  • Kuru üzüm: Magnezyum, B1, B2, C vitamini potasyum mineralleri barındırır. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlayan kuru üzüm baş ağrılarını hafifletir, kansere karşı kalkan oluşturur ve böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar.
  • Kuru dut: Egzama rahatsızlıklarında etkili olan kuru dut, ağız için ve boğazda oluşan yaraları hafifletir ve sindirim sistemini düzenler. İçinde B1, B2, ve C vitaminleri bulunan kuru dut demir ve kalsiyum açısından da zengindir.
  • Kuru incir: K vitamini barındıran kuru incir lif açısından en zengin kuru meyveler arasındadır. Magnezyum ve kalsiyum içeren kuru dut kabızlığı önlerken kalp ritminin düzene girmesini sağlar. Antioksidan açısından zengin olan meyve kemiklerin güçlenmesinde ve kansere karşı korunmada etkilidir.
  • Ceviz: Lif kaynağı olan ceviz mineral, protein ve vitamin içerir. Doymamış yağ barındıran ceviz zeka gelişimini Omega – 3 ve Omega – 6 sayesinde arttırır. Dizanteri, göğüs ağrıları ve ishale iyi gelir.
  • Fındık: Cildi güzelleştirir, enerji verir, varislere iyi gelir ve cinsel gücün artmasını sağlar. İçinde çinko, demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyum barındıran fındık E ve B açısından zengindir.
  • Fıstık: Magnezyum, protein, fosfor, yağ, B ve E vitaminleri bulunur. Yorgunluğun azalmasını sağlayan fıstık damar ve kalp hastalıklarında riski azaltır.

Aşurenin Faydaları

  • Portakal, kayısı, nar ve incir gibi meyvelerde eklenen aşure zengin bir C vitamini deposudur.
  • Kalorisi yüksek, enerjisi yüksek olduğu için günlük ihtiyaç duyulan enerjiyi karşılar.
  • Bitkisel protein içerdiğinden özellikle yaşlı ve çocukların tüketmesi gerekir.
  • Aşure yaparken şeker yerine bal tercih edilirse faydası daha da artar.
  • Kalp hastalıklarından korur.
  • Kolesterol içermeyen aşure hayvansal yağ barındırmaz.
  • Posa açısından zengindir.
  • Hazımsızlığı giderir.
  • Aşure ile birlikte sütlü kahve tüketildiğinde metabolizma hızı artar.

Aşurenin Zararları

Kilo problemi ve kronik rahatsızlığı olanlar doktora danışmadan tüketmemelidir. 1 kasede 350 kalori bulundurduğundan kilo alımına sebep olur.

Diğer benzer yazımız olan “Aşure Nedir, Nasıl Yapılır, Ne Zaman Kutlanır?” yazımızı da incelemenizi tavsiye eder sağlıklı günler dileriz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!