Kışın Ruh Halinizi Etkilemesine İzin Vermeyin

Her yıl kış aylarında ülke nüfusunun bir bölümü mevsimsel değişikliklerden dolayı psikolojik olarak etkilenmektedir. Bu yüzden kışın elim kolum kalkmıyor, kapalı havalarda uykumu alamıyorum, yağmur yağarken enerjimi tükenmiş gibi hissediyorum vb gibi cümleleri hepimiz duymuşuz ya da söylemişizdir. Bu durumdan kadınlar daha çok etkileniyor gibi görünse de yapılan araştırmalar sonucunda erkekler bu durumdan etkilenmeye daha çok meyillidirler ve yaşlılar da gençlerden daha çok etkilenir. Peki bahsettiğim ruh hali değişimi tam olarak nedir? Bunu anlamak için gelin semptomlarına hep beraber göz atalım. Eğer bunlardan bir veya birden fazlası sizde de mevcutsa bununla ilgili tavsiyelerimize önem vermenizi öneririm.

Semptomlar;

Mevsimsel değişikliklerin bireyler üzerinde bıraktığı semptomlar sıklıkla aşağıdaki gibidir.

• Yorgunluk veya düşük enerji,
• İştah değişiklikleri ve özellikle karbonhidratların oldukları gıdalara daha fazla istek,
• Kilo almak,
• Panik atak,
• Sinirlilik,
• Aşırı uykuma isteği,
• Başkalarıyla sorunlar yaşamak…

Peki Bu Semptomların Nedenleri Nelerdir?

Kışın Ruh Halinizi Etkilemesine Izin Vermeyin

Bu durumun kesin bir nedeni bulunmamakla beraber vücudun iç saati ve bazı hormonlarda oluşan değişiklikler sonucu psikolojik olarak olumsuz etkiler görüldüğü tahmin ediliyor.

Sirkadik Ritim: Mevsimsel olarak sonbahar ve kış aylarında azalan güneş ışığı nedeniyle vücudunuzun iç saati (sirkadiyen ritim) bozulur. Bu durumda düşük ruh hali veya depresyon hissine yol açabilmektedir.
Serotonin: Azalan güneş ışığı, beyin nörotransmitterinin salınımını etkileyerek, ruh hali üzerinde büyük etkisi olan serotonin de düşmesine neden olabilir.

Melatonin: Mevsim değişikliği, uyku düzeninde ve ruh halinde rol oynayan vücudun melatonin seviyesinin dengesini de bozarak; enerji ve uyku düzeni üzerinde olumsuz etkiler bırakabimektedir.

Peki Belirtileri Hafifletmek İçin Ne Yapmak Gerekir?
Beslenme düzeninde yapacağınız çeşitli değişiklikler ve takviyelerle semptomların azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu mevsimsel ve geçici bir durumdur unutmayın.

Diyet: Glisemik indeksi yüksek ve fazla karbonhidratlı öğünler tüketmemeye özen gösterin. Bunun yerine glisemik indeksi düşük veya hayvansal protein içeriği yüksek besinleri tercih edebilirsiniz. Bu kan şekeri seviyenizi dengelemenize yardımcı olacaktır böylece; isteksizliliğinizin, düşük enerji seviyelerinizin ve aşırı kilo almanızın önüne geçmiş olabilirsiniz. Yapılan bir araştırmada vejetaryen bireylerin mevsimsel geçişlerden daha çok etkilendiğini ortaya koymuştur.

Günlük Beslenmenizi Mümkün Olduğunca Renklendirin: Her gün beş porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Çoğu meyve ve sebzelerin glisemik indeksleri düşüktür ayrıca meyve ve sebzeler vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengindirler. Bu, herhangi bir yan etki yapmadan sağlıklı olmanıza yardımcı olacaktır.

Vitamin D: D vitamini düzeylerinizin ideal aralıkta olduğunu öğrenmek için kan testi yaptırın. D vitamini eksikliği, düşük enerji seviyelerinin ve depresyonun en büyük nedenlerindendir. D vitamini değerlerinizi öğrendikten sonra eğer değerleriniz düşükse vitamin D taviyesi alabilirsiniz. Eminim çok faydasını göreceksiniz.

Omega-3 Yağ Asitleri: Omega-3 yağ asitleri vücudumuz tarafından üretilemedikleri için dışarıdan alınması elzemdir. Besin olarak balıklarda, keten ve chia tohumunda, cevizde bulunmaktadır. Ayrıca omega-3 gereksinimi suplament olarak da karşılanabilmektedir. Omega-3 eksikliği, çeşitli duygudurum değişikliklerine (anksiyete, sinirlilik, depresyon, ruhsal değişimler), enerji düşüklüğüne ve uyku ile ilgili problemlere neden olabilmektedir. Bunun için haftada en az bir gün balık tüketilmeli ya da gerekli takviyeler suplement olarak alınmalıdır.

Eski zamanlara kıyasla besinlerle aldığımız vitaminler ve mineraller gittikçe azalmaktadır. Malesef bu durumda ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri alamayıp vücudumuzdaki eksikliklerin görülmesine neden olabilmektedir. Eksiklikleri ve vücudumuzun üzerindeki olumsuz etkilerini giderebilmek için mevsimsel geçişlerde multivitamin takviyesi almanız da faydalı olacaktır. Ancak Multivitamin takviyesi alırken vücuttaki olumlu etkilerinin azalmasını önlemek için her gün değil haftada 3-4 gün alınması önerilmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!