Hemşire Nasıl Olunur, Hemşire Olma Şartları

Hemşire Nasıl Olunur? Hemşire Maaşları Ne Kadar?

Sağlık sektörünün en önemli mesleklerinden biri olan hemşirelik, en çok talep duyulan meslek elemanlarından biri. Fakat özel sektörde buna rağmen iyi bir maaş ne yazık ki verilmiyor. İyi eğitim almış, tecrübeli hemşireler elbette iyi kazanıyor, buna rağmen hemşirelerin çoğunda çok iyi kazançlar görmek pek mümkün değil. Peki hemşire nasıl olunur, hemşirelikte kariyer nasıl yapılır? Maaşlar ne kadar?

Hemşire Nasıl Olunur? 

Hemşire Nasıl Olunur, Hemşire Maaşları Ne Kadar?
Hemşire Nasıl Olunur, Hemşire Maaşları Ne Kadar?

Hemşire olabilmek için, en az 2 yıllık meslek yüksekokulundan mezun olmak gerekir, yani iki yıllık üniversiteden bahsediyoruz. Bunun dışında, 4 yıllık lisans bitiren kişiler de hemşire olabiliyor, fakat bu tip hemşireler hem daha kolay iş buluyor hem de daha fazla maaş alıyor. Buna ek olarak bu hemşireler ameliyatlara da girebiliyorlar. Kısacası lisans mezunu olursanız, daha uzman bir hemşire oluyorsunuz ve haliyle kazancınız da daha yüksek oluyor..

  • Sağlık meslek yüksek okulundan mezuniyet (minimum) 
  • Hemşire yardımcılığı için sağlık lisesi mezunu olmak yeterlidir.

Hemşireler Nerede Çalışır?

Hemşireler en çok hastanelerde istihdam edilirler. Buna ek olarak tıp merkezlerinde ve sağlık ocakları gibi küçük sağlık kuruluşlarında da çalışabilirler.

Hemşirelerin Maaşları 2021

Hemşire maaşları ne kadar: Geldik en güzel konuya, fakat ne yazık ki çok iyi haberler veremeyeceğim. Devlet hastanelerinde çalışan hemşireler en az 5.500 TL civarı bir ücret alsa da özel sektörde hemşirelerin başlangıç maaşları 3500 TL civarında ve 10 yıllık hemşire 5000 TL gibi bir maaşı ancak zorlayabiliyor.

Kamuda 5/1 derecesine sahip hemşire 6128 TL gibi bir maaş alıyor. 2022 Ocak’ta bu maaşın 6630 TL’ye yükseleceği de konuşulmaktadır. 5/1 derecesi en yüksek derece, yani uzun yıllar çalışmış olan hemşirenin kamu hastanesinde alacağı maaştır. Yeni başlayanlarda bu miktar yaklaşık 1000 TL daha az. İngilizce bilen hemşireler 400-500 TL civarında ek dil tazminatı alıyor.

Özel sektörde hemşire maaşını doğrudan kendisinin eğitimi ve deneyimi belirler. Yeni başlayan hemşireler çoğunlukla 3500 civarı bir parayla başlarlar. Eğer hemşire dil biliyorsa ve iyi bir okuldan mezun olmuşsa bu maaş 4500’e kadar çıkabilir. Yine hemşire uzun yıllar tecrübeliyse, iyi eğitim almışsa ve en iyi hemşireleri kabul eden bir özel hastanede çalışıyorsa alacağı maaş 8000 TL’ye kadar çıkabilir. Tabi bunun için en iyi hemşireler arasında ilk yüzde 10’a girmek gerekecektir.

Hemşirelikte Kariyer

Hemşirelikte kariyer yapmak ve iyi bir maaş almak istiyorsanız, lisans mezunu olmanız ve yüksek lisans bitirmeniz gerekmektedir. Yüksek lisans mezunu hemşireler ortalama 500 TL civarında daha yüksek maaş teklifi almaktadır. Buna ek olarak yüksek lisans mezunu hemşirelerin, lisans mezunu hemşirelere göre kariyerlerinin herhangi bir döneminde daha fazla kazanma olasılığı çok yüksektir.

Çok iyi eğitim almışları kabul eden özel hastaneler vardır, bu hastaneler maaşın yanında çok iyi yan haklara sahiptir. Bu haklar ve ücretlerden yalnızca iyi eğitimli, yüksek lisans mezunu hemşireler yararlanabilmektedir. Bunun dışında yüksek lisansın hemşirelere en büyük faydası, hemşire uzmanı, ya da yüksek hemşire gibi ünvanlara sahip olmaktır. Yüksek lisans yaptığınızda yeni bir meslek sahibi olursunuz, ‘’hemşire eğitimcisi’’. Eğitimciler genellikle diğer hastane hemşirelerine eğitim ve seminerler verirler ve karşılığında tek bir seminer için 1000 TL’ye varan ücretler alabilirler. Bu seminerlerin verilebilmesi için yüksek lisans bitirmek elzemdir.

  • Yüksek lisans mezunu, iyi bir okuldan mezuniyet ve dil bilmek, sıradan bir lisans diplomasına göre daha fazla maaş alma ihtimalini 8 kat artırmaktadır. 
  • Yüksek lisans yapan hemşireler, hemşirelik eğitimi için kurs verebilir ve kurs şirketi açabilirler.

Sonuç olarak iyi bir eğitim her zaman iyi bir gelir demektir. Fakat eğitimimizin karşılığını doğrudan maaş olarak beklemek doğru değildir. Eğitimlerimizin karşılığını kendi pazarlama becerilerimizle birleştirerek kişisel markamızı yaratabilir ve bu şekilde çok para kazanabiliriz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!