Çift Görme (Diplopi) Nedir?

Çift Görme Neden Olur?

Nadir görülen hastalıklardan biri olan çift görme (diplopi), her yıl yüzlerce kişinin hayatını zindana çevirebilmektedir. Özellikle diplopi belirtileri taşıyan veya diplopi teşhisi koyulmuş kişiler sıklıkla çift görme (diplopi) nedir sorusunu sormaktadır. 

Adından da anlaşılacağı üzere diplopi, nesneleri tek olarak değil çift olarak görmeye verilen addır. Diplopi hastaların normal şartlarda bir nesneyi, iç içe geçmiş iki nesne olarak gördüğü bilinmektedir. Öyle ki çift görme hastalığı, normal şartlarda birbirine paralel olması gereken görme ekseninin bozulması sonucunda meydana gelmektedir. Ayrıca çift görme sorunu yaşayan insanların birçoğunda şaşılık da görülmektedir. Nadir görülen bir hastalık olsa da elde edilen verilere göre son yıllarda diplopi hastalarının sayısı büyük oranda artmaktadır.

Çift Görme (Diplopi) Nedir?
Çift Görme (Diplopi) Nedir?

Çift Görme (Diplopi) Nedenleri 

Çift görme (diplopi) nedenleri söz konusu olduğunda ilk sırada şaşılık yer almaktadır. Öyle ki şaşı kişiler görüntüyü net bir şekilde beyninde birleştiremediği için, çoğu zaman çift görmektedir. Şaşılık, göz kaslarının felç geçirmesi veya zayıf olması, bu durumun aksine aşırı güçlü olması ve aktif hareket etmesi, kasları kontrol eden sinirlerde anomalilikler oluşması sonucunda meydana gelebilir. Diğer çift görme (diplopi) nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir: 

  • Tiroid Fonksiyon Bozukluğu: vücut için oldukça önemli hormonlardan biri olan tiroid yapısında meydana gelen bozukluklar ve değişiklikler, gözü kontrol eden mekanizmaları olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Gözün arkasında biriken yağ ve doku nedeniyle çift görme meydana gelebilmektedir. 
  • İnme: inme, kanın beyne ulaşmasını engelleyen bir hastalıktır ve genellikle kan damarlarının tıkanması nedeniyle meydana gelmektedir. Kan beyne ulaşamadığından göze de gitmeyeceğinden, inme geçiren kişilerde çift görme hastalığı meydana gelebilmektedir. 
  • Anevrizma: kan damarlarında şişkinlik yaratan anevrizmalar, yine göz kaslarını doğrudan olarak etkilediği için çift görme hastalığına sebebiyet verebilmektedir. 
  • Yakınsama yetersizliği: tamamen beynin görmeyi etkileyen kısım ile ilgili olan yakınsama yetersizliği, bu bölgenin görevini doğru bir şekilde yerine getirememesinden kaynaklanmaktadır. Genellikle tedavisi olmamakla birlikte birtakım ilaçlarla bu semptom bastırılabilmektedir. 
  • Diyabet: bilindiği üzere diyabet direkt olarak gözleri etkileyen bir hastalıktır. Diyabet, katarakt gibi hastalıklara neden olabildiği gibi çift görme rahatsızlığına da sebebiyet verebilmektedir. 

Çift Görme (Diplopi) Belirtileri 

Çift görme (diplopi) belirtileri, çoğunlukla kendinden ortaya çıkmaktadır. Çift görme hastalığı yaşayan kişilerin, doğal olarak bu durumu fark etmemesi imkansıza yakındır. Ancak bazı durumlarda diplopi hastalığı bu belirtileri de beraberinde getirmektedir: 

  • Göz kapaklarının sarkması, 
  • Belli dönemlerde baş ağrısı, 
  • Çarpık gözler veya iki gözün yanlış bir şekilde hizaya gelmesi, 
  • Belli dönemlerde mide bulantısı, 
  • Göz çevresinde, kaşlarda veya şakak kısmında ağrı, 
  • Gözlerin hareket etmesiyle meydana gelen ağrı, 
  • Göz kaslarının zayıf olması. 

Çift Görme (Diplopi) Tedavisi 

Çift görme (Diplopi) tedavisi uygun tanı konulduktan sonra uygulanacaktır. Çift görme tedavisinde genellikle kontakt lensler ve gözlükler kullanılmaktadır. Öyle ki eğer diplopi hastalığı şaşılıktan meydana geliyorsa, ilk önce şaşılığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Bunun dışında eğer diplopi hastası kornea düzensizliğine sahipse, lazer veya açık göz ameliyatı da tedavide kullanılabilmektedir. Diplopi tedavisi söz konusu olduğunda, bu tedaviyi mutlaka bir uzmanın uygulaması gerekmektedir. Alternatif tıp ile bu hastalığın tedavisi asla mümkün değildir. Bu nedenle diplopi hastalarının gözlerine bir şey sürmemesi veya sıkmaması gerekmektedir. Yanlış yapılacak bir hareket kalıcı görme kaybına neden olabilmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!